Ascorbyl Tetraisopalmitate: Μια υποσχόμενη Mορφή Βιταμίνης C

Είναι εξίσου αποτελεσματικό με το Ασκορβικό οξύ;
Ascorbyl tetraisopalmitate, a Vitamin C derivative with potential photoprotective and anti-aging properties

Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή

Το Ascorbyl Tetraisopalmitate είναι μια πολύ υποσχόμενη μορφή βιταμίνης C και το δέρμα σας μπορεί να ωφεληθεί από τη χρήση του. Ακόμα κι αν δεν το έχετε ακούσει ποτέ, είναι πολύ πιθανό να έχετε χρησιμοποιήσει προϊόντα που το περιέχουν.

Στην ανάρτηση, μερικές φορές αναφέρομαι στο Ascorbyl Tetraisopalmitate ως “μορφή βιταμίνης C”, αλλά το “παράγωγο της βιταμίνης C” είναι πιο σωστό από επιστημονική πλευρά. Αλλά υποτίθεται ότι αυτό είναι blog περιποίησης δέρματος, όχι διδακτορικό, σωστά;

Μεγάλη ανάρτηση; Πόσο ασυνήθιστο για  ‘μένα! Απά βρείτε ό, τι θέλετε να διαβάσετε στον πίνακα περιεχομένων ή διαβάστε τα κομμάτια με έντονα γράμματα.

Σημείωση: Στα ελληνικά μεταφράζεται συνήθως ως Τετραϊσοπαλμιτικό Ασκορβύλιο, αλλά σπάνια χρησιμοποιείται η ορολογία αυτή. Θα χρησιμοποιήσω την αγγλική ορολογία για να μη σας μπλέξω περισσότερο.

2. Τι είναι το Ascorbyl Tetraisopalmitate;

Το Ascorbyl Tetraisopalmitate είναι ένα λιποδιαλυτό παράγωγο βιταμίνης C με πιθανά οφέλη για το δέρμα: μείωση των ρυτίδων, φωτοπροστασία, βελτιωμένη ενυδάτωση και μείωση της υπέρχρωσης. Επίσης γνωστό ωςTetra-isopalmitoyl Ascorbic Acid, είναι μια αρκετά σταθερή μορφή βιταμίνης C. Προέρχεται από το Ασκορβικό οξύ και το Ισοπαλμιτικό οξύ. 

Το Ασκορβικό οξύ είναι η υδατοδιαλυτή μορφή της βιταμίνης C που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά. Το Ισοπαλμιτικό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ που δεν πρέπει να συγχέεται με το Παλμιτικό οξύ. Βρίσκεται κυρίως σε βακτήρια, καθώς και σε γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα κρέατος. 

Το Ascorbyl Tetraisopalmitate πρέπει να μετατραπεί σε Ασκορβικό οξύ στο δέρμα για να έχει οφέλη.

3. Γιατί χρειάζεστε βιταμίνη C στη skincare ρουτίνα σας

Η βιταμίνη C απαντάται εκ φυσικού  στο δέρμα μας ως Ασκορβικό οξύ, όπου παρέχει αντιοξειδωτική προστασία. Τα επίπεδα της βιταμίνης C τείνουν να είναι χαμηλότερα σε δέρμα που είναι γερασμένο ή κατεστραμμένο από τον ήλιο. 

Η φθορά από τον ήλιο και η έκθεση σε ρύπους σχετίζονται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στην επιδερμίδα.  

Το Ασκορβικό οξύ  βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Υπάρχουν επίσης πολλά συμπληρώματα βιταμίνης C στην αγορά. Ωστόσο, η βιταμίνη C από τρόφιμα και από συμπληρώματα μπορεί να μην φτάσει στο δέρμα σε ποσότητες αρκετά μεγάλες για να βελτιώσει ορατά το δέρμα.

Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί εφαρμόζοντας προϊόντα περιποίησης του δέρματος με βιταμίνη C απευθείας στο δέρμα. Το Ascorbyl Tetraisopalmitate  μπορεί να ωφελήσει όλους όσους θέλουν να έχουν οφέλη από την τοπική βιταμίνη C.

4. Οφέλη του Ascorbyl Tetraisopalmitate για το δέρμα

Το Ascorbyl Tetraisopalmitate δεν είναι βιολογικά ενεργό: πρέπει να μετατραπεί σε Ασκορβικό οξύ στα κύτταρα του δέρματος για να ωφελήσει το δέρμα. Έτσι, τα γνωστά οφέλη του τοπικού Ασκορβικού οξέος ισχύουν ουσιαστικά και για το Ascorbyl Tetraisopalmitate. 

Έρευνες για το  Ascorbyl Tetraisopalmitate έδειξαν ότι:

 

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες έρευνες για το Ascorbyl Tetraisopalmitate σχετίζονται με την εταιρεία που το κατασκευάζει! Και ορισμένες μελέτες ήταν in vitro, δηλαδή όχι σε πραγματικούς ανθρώπους.

Ωστόσο, είναι ένα συστατικό που αξίζει να πειραματιστείτε και είναι πολύ πιθανό ότι μετατρέπεται σε Ασκορβικό οξύ στο δέρμα.

Συνδυασμοί με άλλα δραστικά συστατικά

Σε μελέτες, το Ascorbyl Tetraisopalmitate συνδυάστηκε με τα ακόλουθα συστατικά:

 

Υπάρχει ενδεχόμενο μεροληψίας σε μερικές από αυτές τις μελέτες. Μα γιατί!; Πιστεύω όμως ότι ένας συνδυασμός αυτών των δραστικών συστατικών μπορεί όντως να ωφελήσει το δέρμα.

5. Σταθερότητα του Ascorbyl Tetraisopalmitate

Το Ascorbyl Tetraisopalmitate είναι ένα αρκετά σταθερό παράγωγο της βιταμίνης C: δεν οξειδώνεται γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρεί την ισχύ του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν οξειδώνεται καθόλου, όπως ισχυρίζονται ορισμένα σάιτ: εκτιμάται ότι έχει διάρκεια ζωής περίπου 6-12 μήνες.

Η σταθερότητά του βελτιώνεται εάν συνδυάζεται με άλλα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Α.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλά συστατικά περιποίησης δέρματος, η σταθερότητά του μειώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Εάν ζείτε σε ένα πολύ ζεστό μέρος, σας προτείνω να αποθηκεύσετε προϊόντα με Ascorbyl Tetraisopalmitate στο ψυγείο.

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ένα προϊόν με Ascorbyl Tetraisopalmitate και παρατηρήσατε αλλαγή χρώματος, τότε έχει αρχίσει να οξειδώνεται.

Παρεμπιπτόντως, το  Ascorbyl Tetraisopalmitate είναι πιο σταθερό από το παρόμοιο ηχητικά Ascorbyl Palmitate.

6. Διείσδυση στο δέρμα του Ascorbyl Tetraisopalmitate

Ένας κοινός ισχυρισμός είναι ότι το  Ascorbyl Tetraisopalmitate διεισδύει εύκολα στο δέρμα επειδή είναι λιποδιαλυτό. 

Μια μελέτη βρήκε όντως ότι το Ascorbyl Tetraisopalmitate διεισδύει στο δέρμα. Ως λιποδιαλυτή ουσία, μπορεί να διεισδύσει στα λιπίδια του δέρματος και να μεταφερθεί βαθύτερα στο δέρμα. Η μελέτη ήταν in vitro – όχι σε πραγματικούς ανθρώπους – αλλά ήταν πολύ καλά οργανωμένη. 

Ωστόσο, η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το Ascorbyl Tetraisopalmitate διεισδύει στο δέρμα μέσω των θυλάκων των τριχών! 

Οι ερευνητές λένε ότι οι θύλακες των τριχών μπορεί να είναι η καλύτερη οδός για να διεισδύσει  το Ascorbyl Tetraisopalmitate βαθύτερα στο δέρμα.

Ορισμένες ουσίες διεισδύουν πιο εύκολα στους θύλακες των τριχών. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν μικρότεροι θύλακες στο μέτωπο και στα μάγουλά μας. Πιθανότατα δεν χρειάζεται μεταμόσχευση μαλλιών για να βελτιώσετε την απορρόφηση των προϊόντων περιποίησης του δέρματος σας.

Αυτό θα ήταν όμως πολύ εντυπωσιακό.

7. Μετατροπή του Ascorbyl Tetraisopalmitate σε Ασκορβικό οξύ

Το Ascorbyl Tetraisopalmitate πρέπει να μετατραπεί σε Ασκορβικό οξύ προκειμένου να είναι ευεργετικό για το δέρμα. Ως  Ascorbyl Tetraisopalmitate, δεν έχει αντιοξειδωτική δράση. Η μετατροπή γίνεται μέσω ενός ενζύμου στα κύτταρα του δέρματος που ονομάζεται Εστεράση.

Η Εστεράση υπάρχει μόνο σε ζωντανά κύτταρα κάτω από την επιδερμίδα. Αυτό σημαίνει ότι το  Ascorbyl Tetraisopalmitate πρέπει να διεισδύσει βαθιά μέσα στο δέρμα για να μετατραπεί σε Ασκορβικό οξύ. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί.

Σε μια μελέτη σε μοντέλο ανθρώπινου δέρματος, το 84% του Ascorbyl Tetraisopalmitate μετατράπηκε σε Ασκορβικό οξύ. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία που κατασκευάζει το Ascorbyl Tetraisopalmitate, όμως.

Ωστόσο, ίσως το Ascorbyl Tetraisopalmitate προσφέρει οφέλη για το δέρμα ακόμη και αν δεν μετατραπεί πλήρως σε Ασκορβικό οξύ. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει με κάποιες άλλες μορφές της βιταμίνης C.

8. Ascorbyl Tetraisopalmitate και Ασκορβικό οξύ

Το Ασκορβικό οξύ είχε πιο έντονη αντιγηραντική δράση από το  Ascorbyl Tetraisopalmitate  σε μια μελέτη. Ωστόσο, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπινα δερματικά κύτταρα – ινοβλάστες – και όχι σε πραγματικούς ανθρώπους. Επομένως, είναι δύσκολο να προβλεφθεί εάν το Ασκορβικό οξύ είναι καλύτερο σε σενάρια πραγματικής ζωής. 

Το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό. Για μερικούς ανθρώπους, το Ασκορβικό οξύ θα λειτουργεί καλύτερα από το  Ascorbyl Tetraisopalmitate και το αντίστροφο.

8.1 Πιθανά πλεονεκτήματα του Ασκορβικού οξέος

  • Υποστηρίζεται από πολύ περισσότερη έρευνα από το Ascorbyl Tetraisopalmitate.
  • Δεν χρειάζεται μετατροπή για να δράσει.
  • Είναι η φυσική μορφή της βιταμίνης C. Ωστόσο, το Ασκορβικό οξύ σε καλλυντικά και συμπληρώματα είναι συνθετικό, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα.
  • Σχετικά σταθερό σε προϊόντα με βάση το νερό, αν έχουν αρκετά όξινο ρΗ (πε-χα).
  • Επίσης διατίθεται σε προϊόντα χωρίς νερό, συνήθως με βάση τη σιλικόνη, που συχνά είναι λιγότερο ερεθιστικά και πιο σταθερά από αυτά με βάση το νερό.
  • Μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα, παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων εταιρειών.

8.2 Πιθανά πλεονεκτήματα του Ascorbyl Tetraisopalmitate

  • Ίσως μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα πιο αποτελεσματικά από το Ascorbic acid.
  • Είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα, επειδή δεν χρειάζεται να μπει σε προϊόντα πολύ όξινο pH (πε-χα).
  • Δεδομένου ότι είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσει, είναι ευκολότερο να συνδυαστεί με Ρετινόλη, Γλυκολικό οξύ και άλλα πιθανά ερεθιστικά συστατικά.
  • Λιγότερο επιρρεπές στην οξείδωση από το Ασκορβικό οξύ με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα προϊόντα Ασκορβικού οξέος με βάση το νερό που κάθονταν στα ράφια για μεγάλο χρονικό διάστημα θα χάσουν μεγάλο μέρος της ισχύος τους.

8.3 Ισχυρισμοί από μάρκες καλλυντικών

Ορισμένες μάρκες ισχυρίζονται ότι το Ασκορβικό οξύ είναι η μόνη μορφή βιταμίνης C που λειτουργεί επειδή απαντάται εκ φυσικού στο ανθρώπινο σώμα. Άλλες μάρκες ισχυρίζονται ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε το Ascorbyl Tetraisopalmitate επειδή είναι η μόνη μορφή που διεισδύει στο δέρμα. 

Προτείνω να μην παρασυρθείτε από μάρκετινγκ που ακούγεται καθησυχαστικά επιστημονικό. Οι μάρκες αναφέρονται συχνά μόνο στις μελέτες που θα σας πείσουν να αγοράσετε τα προϊόντα τους και ξεχνούν τις υπόλοιπες!

Είμαι πεπεισμένος ότι τόσο το Ασκορβικό οξύ όσο και το  Ascorbyl Tetraisopalmitate έχουν οφέλη για το δέρμα. Αλλά το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό και το καλύτερο είναι να πειραματιστείτε για να βρείτε τι σας ταιριάζει. 

Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε, μπορείτε να έχετε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο: Απλώς χρησιμοποιήστε το Ασκορβικό οξύ το πρωί και το Ascorbyl Tetraisopalmitate το βράδυ. Η ταυτόχρονη χρήση τους είναι επίσης εντάξει.

9. Ασφάλεια του Ascorbyl Tetraisopalmitate

Το Ascorbyl Tetraisopalmitate είναι πολύ ασφαλές. Είναι πολύ απίθανο να προκαλέσει ερεθιστικές ή αλλεργικές αντιδράσεις, σύμφωνα με τον CIR (Cosmetic Ingredient Review).

Ίσως έχετε διαβάσει στο ίντερνετ ότι υπάρχουν μελέτες ότι το Ascorbyl Tetraisopalmitate προκαλεί ερεθισμό. Ε, υπήρξαν δύο αναφορές για δερματίτιδα  εξ επαφής. Και οι δύο ασθενείς είχαν ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας. Αυτό δεν πια και λόγος ανησυχίας!

Δεν υπάρχει ούτε ένα συστατικό που να μην προκαλεί ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα.

10. Ascorbyl Tetraisopalmitate και Tetrahexyldecyl Ascorbate

Συχνά πιστεύεται ότι το Ascorbyl Tetraisopalmitate και το Tetrahexyldecyl Ascorbate είναι δύο διαφορετικά ονόματα για την ίδια μορφή βιταμίνης C. Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό είναι λάθος: δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Η Amanda, η χημικός καλλυντικών πίσω από το εξαιρετικό Realizebeauty μπλογκ, εξήγησε τι συμβαίνει σε μια ανάρτηση. Με απλά λόγια, αυτές οι δύο χημικές ουσίες έχουν ομοιότητες, όπως το μοριακό τους βάρος, αλλά έχουν διαφορετικές δομές. Επομένως, μπορεί να μην έχουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα στο δέρμα σας.

Ωστόσο, υποθέτω ότι έχουν παρόμοιες πιθανότητες μετατροπής σε Ασκορβικό Οξύ στο δέρμα.

Σύμφωνα με την Amanda, το  Ascorbyl Tetraisopalmitate είναι ακριβότερο για δύο βασικούς λόγους: είναι πιο δύσκολο να παρασκευαστεί και η αποτελεσματικότητά του υποστηρίζεται από περισσότερες μελέτες. 

Συμφωνώ απολύτως με αυτό. Στην έρευνά μου για αυτήν την ανάρτηση, βρήκα περισσότερες μελέτες για το Ascorbyl Tetraisopalmitate.

Μπλέξιμο για για τους καταναλωτές

Ακόμα και μερικά αξιόπιστα μπλογκ και μάρκες καλλυντικών αντιμετωπίζουν αυτές τις δύο μορφές βιταμίνης C ως το ίδιο πράγμα. Αυτό σημαίνει ότι, εάν αγοράσετε ένα προϊόν με Ascorbyl Tetraisopalmitate, μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχει Ascorbate Tetrahexyldecyl και αντίστροφα. 

Υποθέτω ότι υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα στη ζωή. Ή μήπως όχι;! Αν έχετε τόση εμμονή με τα συστατικά περιποίησης του δέρματος όσο εγώ, είναι Αρμαγεδώνας. 

Λοιπόν, πώς μπορείτε να μάθετε ποια είναι η πραγματική βιταμίνη C στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος σας; Υποθέτω ότι μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε με την εξυπηρέτηση πελατών μιας εταιρείας και να προσευχηθείτε για μια ειλικρινή απάντηση. Ή μπορείτε να ρωτήσετε ένα μέντιουμ.

Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε την ανάρτηση της Amanda.

11. Ascorbyl Tetraisopalmitate και Νιασιναμίδη

Όπως είπα στην ανάρτησή μου σχετικά με τη Νιασιναμίδη και τη βιταμίνη C, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τον συνδυασμό του Ασκορβικού οξέος με Νιασιναμίδη. Αυτό είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να συμβεί από το συνδυασμό του Ascorbyl Tetraisopalmitate με Νιασιναμίδη. 

Ο συνδυασμός του Ασκορβικού οξέος με Νιασιναμίδη εθεωρείτο ότι ήταν κακός κυρίως λόγω του πολύ όξινου pH (πε-χα) του Ασκορβικού οξέος. Το pH των προϊόντων με  Ascorbyl Tetraisopalmitate είναι συνήθως λιγότερο όξινο, έτσι κι αλλιώς. 

Αυτός μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός για υπέρχρωση. Η βιταμίνη C και η Νιασιναμίδη έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης κατά της υπέρχρωσης. Έτσι, ο συνδυασμός μπορεί να έχει συνεργιστική δράση κατά των επίμονων καφέ κηλίδων.

Yang, Weichao & Xu, Hui. (2016). Industrial Fermentation of Vitamin C. 10.1002/9783527681754.ch7. 

Bächi B. Natürliches oder künstliches Vitamin C? Der prekäre Status eines neuen Stoffes im Schatten des Zweiten Weltkriegs [Natural or synthetic vitamin C? A new substance’s precarious status behind the scenes of World War II]. NTM. 2008;16(4):445-470.

Bouwstra JA, Ponec M. The skin barrier in healthy and diseased state. Biochim Biophys Acta. 2006;1758(12):2080-2095.

Lampe MA, Williams ML, Elias PM. Human epidermal lipids: characterization and modulations during differentiation. J Lipid Res. 1983;24(2):131-140.

Otberg N, Richter H, Schaefer H, Blume-Peytavi U, Sterry W, Lademann J. Variations of hair follicle size and distribution in different body sites. J Invest Dermatol. 2004;122(1):14-19.

Trommer, Hagen & Neubert, Reinhard. (2006). Overcoming the Stratum Corneum: The Modulation of Skin Penetration. Skin pharmacology and physiology. 19. 106-21. 10.1159/000091978. 

Stamford NP. Stability, transdermal penetration, and cutaneous effects of ascorbic acid and its derivatives. J Cosmet Dermatol. 2012;11(4):310-317. doi:10.1111/jocd.12006

Bastianini M, Sisani M, Petracci A. Ascorbyl Tetraisopalmitate Inclusion into Υ-Cyclodextrin and Mesoporous SBA-15: Preparation, Characterization and In Vitro Release Study. Cosmetics. 2017; 4(3):21.

Ochiai Y, Kaburagi S, Obayashi K, et al. A new lipophilic pro-vitamin C, tetra-isopalmitoyl ascorbic acid (VC-IP), prevents UV-induced skin pigmentation through its anti-oxidative properties. J Dermatol Sci. 2006;44(1):37-44.

Xiao L, Kaneyasu K, Saitoh Y, Terashima Y, Kowata Y, Miwa N. Cytoprotective effects of the lipoidic-liquiform pro-vitamin C tetra-isopalmitoyl-ascorbate (VC-IP) against ultraviolet-A ray-induced injuries in human skin cells together with collagen retention, MMP inhibition and p53 gene repression. J Cell Biochem. 2009;106(4):589-598.

Costa, Gabriela Maria D’Angelo and P. M. Campos. “Efficacy of topical antioxidants in the skin hyperpigmentation control: A clinical study by reflectance confocal microscopy.” Journal of Cosmetic Dermatology (2020): n. pag.

Campos, Patricia & Gianeti, Mirela & Camargo, Flávio & Gaspar, Lorena. (2012). Application of tetra-isopalmitoyl ascorbic acid in cosmetic formulations: Stability studies and in vivo efficacy. European journal of pharmaceutics and biopharmaceutics : official journal of Arbeitsgemeinschaft fur Pharmazeutische Verfahrenstechnik e.V. 82. 10.1016/j.ejpb.2012.08.009. 

Machado NC, Dos Santos L, Carvalho BG, et al. Assessment of penetration of Ascorbyl Tetraisopalmitate into biological membranes by molecular dynamics. Comput Biol Med. 2016;75:151-159.

Farris PK. Topical vitamin C: a useful agent for treating photoaging and other dermatologic conditions. Dermatol Surg. 2005;31(7 Pt 2):814-818. 

Heber GK, Markovic B, Hayes A. An immunohistological study of anhydrous topical ascorbic acid compositions on ex vivo human skin. J Cosmet Dermatol. 2006;5(2):150-156.

MD, Sheldon & MD, Huanshu & Omar, Mostafa & Monteiro-Riviere, Nancy & MD, Holly & Walker, Linda & MD, Yaohui & MD, Mark. (2001). Topical L‐Ascorbic Acid: Percutaneous Absorption Studies. Dermatologic Surgery. 27. 137 – 142. 

Maia Campos, Patrícia M. B. G., Patrícia M. B. G. Maia Campos, Mirela D. Gianeti, Alexandre Kanashiro, Yara M. Lucisano-Valim, and Lorena R. Gaspar. “In Vitro Antioxidant and In Vivo Photoprotective Effects of an Association of Bioflavonoids with Liposoluble Vitamins.” Photochemistry and Photobiology 82, no. 3 (2006): 683. doi:10.1562/2005-10-14-RA-715.

Bastianini M, Sisani M, Petracci A. Ascorbyl Tetraisopalmitate Inclusion into Υ-Cyclodextrin and Mesoporous SBA-15: Preparation, Characterization and In Vitro Release Study. Cosmetics. 2017; 4(3):21.

Wagemaker TAL, Maia Campos PMBG, Shimizu K, Kyotani D, Yoshida D. Antioxidant-based topical formulations influence on the inflammatory response of Japanese skin: A clinical study using non-invasive techniques. Eur J Pharm Biopharm. 2017;117:195-202.

Gianeti MD, Gaspar LR, Bueno de Camargo Júnior F, Berardo Gonçalves Maia Campos PM. Benefits of Combinations of Vitamin A, C and E Derivatives in the Stability of Cosmetic Formulations. Molecules. 2012; 17(2):2219-2230.

Narda M, Brown A, Pérez-Cremades D, García-Giménez JL, Granger C. Melatonin, bakuchiol and ascorbyl tetraisopalmitate synergize to modulate gene expression and restore Hypoxia-Inducible Factor 1 signaling in UV-exposed skin. Cell Mol Biol (Noisy-le-grand). 2018;65(8):39-47. Published 2018 Dec 31.

Xiao L, Kaneyasu K, Saitoh Y, Terashima Y, Kowata Y, Miwa N. Cytoprotective effects of the lipoidic-liquiform pro-vitamin C tetra-isopalmitoyl-ascorbate (VC-IP) against ultraviolet-A ray-induced injuries in human skin cells together with collagen retention, MMP inhibition and p53 gene repression. J Cell Biochem. 2009;106(4):589-598.

Wagemaker, T. A. L., P. M. Maia Campos, K. Shimizu, Daiki Kyotani and Daisuke Yoshida. “Antioxidant‐based topical formulations influence on the inflammatory response of Japanese skin: A clinical study using non‐invasive techniques.” European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics 117 (2017): 195–202.

Dulińska-Molak, I, Pasikowska-Piwko, M, Dębowska, R, Święszkowski, W, Rogiewicz, K, Eris, I. Determining the effectiveness of vitamin C in skin care by atomic force microscope. Microsc Res Tech. 2019; 82: 1430– 1437.

Pullar, Juliet & Carr, Anitra & Vissers, Margreet. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 9. 10.3390/nu9080866. 

Telang, Pumori. (2013). Vitamin C in dermatology. Indian dermatology online journal. 4. 143-6. 10.4103/2229-5178.110593. 

Swinnen I, Goossens A. Allergic contact dermatitis caused by ascorbyl tetraisopalmitate. Contact Dermatitis. 2011;64(4):241-242

Assier H, Wolkenstein P, Grille C, Chosidow O. Contact dermatitis caused by ascorbyl tetraisopalmitate in a cream used for the management of atopic dermatitis. Contact Dermatitis. 2014;71(1):60-61.

Zolghadri S, Bahrami A, Hassan Khan MT, et al. A comprehensive review on tyrosinase inhibitors. J Enzyme Inhib Med Chem. 2019;34(1):279-309. 

Hakozaki T, Minwalla L, Zhuang J, et al. The effect of niacinamide on reducing cutaneous pigmentation and suppression of melanosome transfer. Br J Dermatol. 2002;147(1):20-31.

Ποια είναι η εμπειρία σας με το Ascorbyl Tetraisopalmitate; Αφήστε ένα σχόλιο παρακατω!

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on pinterest

Σχόλια και ερωτήσεις

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Γεια σας, με λένε Τάσο και είμαι ο δημιουργός του Skinchat. Διαβάστε περισσότερα.

SOCIAL