Ασταξανθίνη: ένα αντιοξειδωτικό με πολλά οφέλη

Οι έρευνες για τα οφέλη της Ασταξανθίνης
Ασταξανθίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με πολλά οφέλη για την υγεία

Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή

Παίρνω ένα συμπλήρωμα Ασταξανθίνης εδώ και κάποιους μήνες. Μου άρεσε πολύ ο ήχος του ονόματός της, το βαθύ κόκκινο χρώμα της και κάποια γενικά πράγματα που έχω διαβάσει στο ίντερνετ. Αυτό ακούγεται λίγο επιφανειακό, έτσι δεν είναι; Έτσι, μιας και είμαι άνθρωπος των άκρων, αποφάσισα να διερευνήσω όλες τις μελέτες για τα οφέλη από την Ασταξανθίνη.

Ειλικρινά, πίστευα ότι αυτό το άρθρο θα ήταν παιχνιδάκι. Καμιά χιλιοστή παιχνιδάκια μετά -επιστημονικά έγγραφα δηλαδή – αποδείχτηκα λάθος. Πάλι. Αυτό το άρθρο είναι μεγάλο: Υπάρχει πολύ περισσότερη έρευνα για την Ασταξανθίνη από ό,τι περίμενα και είναι συναρπαστική. Θα συνεχίσω να παίρνω το συμπλήρωμά μου σίγουρα! 

Υπερβολικά πολλές πληροφορίες; Απλά βρείτε ό,τι θέλετε να διαβάσετε στον πίνακα περιεχομένων ή διαβάστε τα μέρη με έντονα γράμματα!

Στο επόμενό μου άρθρο, θα βρείτε μερικά προϊόντα με Ασταξανθίνη που προτείνω ανεπιφύλακτα.

2. Τι είναι η Ασταξανθίνη;

Η Ασταξανθίνη είναι ένα κόκκινο καροτενοειδές με αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και φωτοπροστατευτικά οφέλη για τον άνθρωπο. Στη φύση, απαντάται κυρίως σε μικροφύκη και υδρόβια ζώα όπως πέστροφα, σολομός, αστακός και γαρίδες. Εκτελεί ορισμένες σημαντικές λειτουργίες για αυτά τα ζώα: προστασία από το υπεριώδες φως, βελτιωμένη αναπαραγωγή, επικοινωνία, και προστασία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από την οξείδωση, μεταξύ άλλων.

Η Ασταξανθίνη είναι επίσης παρούσα στα φτερά των φλαμίνγκο και στους αμφιβληστροειδούς ορτυκιού. Τα φλαμίνγκο είναι ροζ κυρίως λόγω της Ασταξανθίνης.

Τα ζώα και οι άνθρωποι δεν μπορούν να παράγουν τη δική τους Ασταξανθίνη: συντίθεται κυρίως από μικροφύκη για να τα προστατεύσει από περιβαλλοντικές επιθέσεις. Τα ζώα την παίρνουν ή απευθείας από μικροφύκη ή από ζώα που τρώνε τα μικροφύκη. Η Ασταξανθίνη σε συμπληρώματα και καλλυντικά προέρχεται συνήθως από ένα φύκι που ονομάζεται Haematococcus Pluvialis.

Η Ασταξανθίνη έχει ένα κόκκινο χρώμα που συνήθως φαίνεται στα ζώα που την καταναλώνουν. Το κοκκινωπό χρώμα της σάρκας του σολομού, για παράδειγμα, προκαλείται κυρίως από την Ασταξανθίνη. Σε ορισμένα καρκινοειδή, όπως οι αστακοί, η Ασταξανθίνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, και γι’ αυτό γίνονται κόκκινα όταν μαγειρεύονται.

3. Η Ασταξανθίνη ως αντιοξειδωτικό

Μελέτες έχουν δείξει ότι η Ασταξανθίνη είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό και πιθανώς το πιο ισχυρό καροτενοειδές. Κάνει εξαιρετική δουλειά στο να προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες, οι οποίες είναι πολύ ευάλωτες στο οξειδωτικό στρες. Αναστέλλει την οξείδωση όχι μόνο άμεσα, αλλά έμμεσα επίσης: αποκαθιστά τη δραστηριότητα άλλων αντιοξειδωτικών στο κύτταρο, όπως το Superoxide Dismutase.

Η Ασταξανθίνη είναι πιο ισχυρή από άλλα γνωστά αντιοξειδωτικά όπως η Βιταμίνη Ε και η Βιταμίνη C, καθώς και τα καροτενοειδή Β-Καροτένιο (προβιταμίνη Α), Λουτεΐνη, Λυκοπένιο και Ζεαξανθίνη

Μπορεί να υπάρχει μια εξήγηση για αυτό: χάρη στη μοναδική μοριακή δομή της, η Ασταξανθίνη έχει καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα και λιγότερες πιθανές παρενέργειες από άλλα αντιοξειδωτικά.

Κάποιες έρευνες πραγματοποιήθηκαν in vitro (όχι σε ζώντες οργανισμούς). Τα πειράματα στο εργαστήριο μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από τα σενάρια πραγματικής ζωής! Ωστόσο, μελέτες έχουν αποδείξει τα αντιοξειδωτικά οφέλη από την Ασταξανθίνη με μετρήσεις των δεικτών οξειδωτικού στρες στους ανθρώπους.

Υπερβολικοί ισχυρισμοί

Ίσως έχετε διαβάσει ότι «Η Ασταξανθίνη είναι 6000 φορές πιο ισχυρή από τη Βιταμίνη C» ή «100 φορές πιο ισχυρή από τη Βιταμίνη Ε», κ.ο.κ. Σας προτείνω να μην παίρνετε αυτούς τους ισχυρισμούς πολύ σοβαρά. Αυτές οι τιμές ακούγονται εντυπωσιακές αλλά βασίζονται σε εργαστηριακές μετρήσεις. Είναι ιδανικές για σκοπούς μάρκετινγκ, αλλά μπορεί να μην ισχύουν για τον άνθρωπο, για πολλούς λόγους.

Η Ασταξανθίνη είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστεί το ακριβές αντιοξειδωτικό αποτέλεσμά της στον άνθρωπο.

4. Οφέλη από την Ασταξανθίνη για την υγεία

Η χρόνια οξειδωτική βλάβη και η φλεγμονή συνδέονται στενά. Πολλές ασθένειες προκαλούνται ή επιδεινώνονται από τη χρόνια φλεγμονή. Επομένως, είναι λογικό ότι η Ασταξανθίνη, ως ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την υγεία. 

Η Ασταξανθίνη μπορεί:

5. Ασταξανθίνη για την υγεία των ματιών

Η Λουτεΐνη και η Ζεαξανθίνη, οι οποίες έχουν αρκετά παρόμοια δομή με την Ασταξανθίνη, βρίσκονται συχνά σε συμπληρώματα για την υγεία των ματιών. Απαντώνται εκ φυσικού στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή κι έχουν προστατευτικό ρόλο ενάντια της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. 

Η Ασταξανθίνη δεν υπάρχει εκ φυσικού στα μάτια. Ωστόσο, φαίνεται ότι φτάνει στα μάτια όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα και προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη υποστήριξη. Επιπλέον, η Ασταξανθίνη έχει πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση από τη Λουτεΐνη και τη Ζεαξανθίνη.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η Ασταξανθίνη προλαμβάνει και θεραπεύει διάφορες οφθαλμικές παθήσεις. Μπορεί: 

6. Ασταξανθίνη για φωτοπροστασία του δέρματος

Η Ασταξανθίνη στη διατροφή μπορεί να μειώσει τη βλάβη από υπεριώδη ακτινοβολία και να ενισχύσει τη φωτοπροστασία από το αντηλιακό. Η έντονη αντιοξειδωτική της δράση εξουδετερώνει το οξειδωτικό στρες που προκαλείται και από τις ακτίνες UVA και από τις UVB . Έτσι, η Ασταξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από το ηλιακό έγκαυμα, τη φωτογήρανση και, πάνω απ’ όλα, τον καρκίνο του δέρματος. 

Πολύ απλά, η Ασταξανθίνη προστατεύει τα κερατινοκύτταρα (κύτταρα επιδερμίδας) και τους ινοβλάστες (κύτταρα δερμίδας) από φλεγμονή που οδηγεί σε αποδόμηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι η διατροφική Ασταξανθίνη φτάνει τόσο στη δερμίδα (το στρώμα κάτω από την επιδερμίδα) όσο και στην επιδερμίδα.

Η φωτοπροστασία από την Ασταξανθίνη μπορεί να μην οφείλεται μόνο στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει και με άλλους τρόπους.

Οι ενδείξεις από ερευνητικά έγγραφα σχετικά με τη φωτοπροστατευτική δράση της Ασταξανθίνης είναι συναρπαστικές. Οι περισσότερες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα κυττάρων δέρματος και ποντίκια, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη σημαντικότητά τους.

Έρευνες σε ανθρώπους 

Έρευνες σε ανθρώπους έχουν επίσης αποδείξει τα φωτοπροστατευτικά οφέλη από την Ασταξανθίνη. 

Ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι 4 mg Ασταξανθίνης που λαμβάνονται από το στόμα αυξάνουν την Ελάχιστη Δόση Ερυθήματος. Συχνά συντομογραφημένη ως MED, αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που απαιτείται για να προκληθεί ερυθρότητα στο δέρμα. Με απλά λόγια, η Ασταξανθίνη αυξάνει το χρόνο που μπορείτε να καθίσετε στον ήλιο χωρίς να καείτε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε μια οκά Ασταξανθίνη και στη συνέχεια να ψηθείτε στον ήλιο. Αλλά είναι μια ένδειξη ότι η Ασταξανθίνη ενισχύει τη φωτοπροστασία από το αντηλιακό.

Στην ίδια μελέτη, το Ασταξανθίνη βοήθησε το δέρμα που εκτέθηκε σε υπεριώδες φως να διατηρήσει περισσότερη υγρασία.

Μπορεί η Ασταξανθίνη να αντικαταστήσει το αντηλιακό;

Η Ασταξανθίνη δεν είναι αντικατάστατο του αντηλιακού, αλλά ενισχύει εξαιρετικά τη δράση του. Δεν εμποδίζει τις ακτίνες UV να διεισδύσουν στο δέρμα, όπως κάνει το αντηλιακό. Αλλά μειώνει την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται εάν οι ακτίνες UV φτάσουν όντως στο δέρμα. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν αρκετό αντηλιακό, οπότε η Ασταξανθίνη μπορεί να μειώσει τη ζημιά που προκαλείται από την ανεπαρκή εφαρμογή αντηλιακού.

Ακόμα κι αν βάζετε μπόλικο αντηλιακό, μια μικρή ποσότητα ακτινοβολίας θα χτυπήσει το δέρμα σας ούτως ή άλλως, ειδικά όταν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός (Υψηλός Δείκτης UV).

Επιπλέον, όλοι γνωρίζουμε άτομα που δεν βάζουν ποτέ αντηλιακό, οπότε ίσως να βοηθήσει αν βάλετε κρυφά λίγη Ασταξανθίνη στη βότκα τους με κράνμπερι στην παραλία. Δεν θα το καταλάβουν.

Ενδεχόμενο μεροληψίας

Ορισμένες μελέτες συνδέονται με κατασκευαστές Ασταξανθίνης. Έτσι, το ενδεχόμενο μεροληψίας είναι αναπόφευκτο. Ωστόσο, ανεξάρτητοι ερευνητές συμφωνούν ότι τα ευρήματά των μελετών είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά δηλώνουν την ανάγκη για περισσότερες μελέτες.

7. Ασταξανθίνη για τη γήρανση του δέρματος

Χάρη στα φωτοπροστατευτικά οφέλη της, η Ασταξανθίνη σε συμπλήρωμα μπορεί να καταπολεμήσει τη φωτογήρανση, μια κύρια αιτία γήρανσης του δέρματος. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι παρέχει συνολική προστασία κατά της γήρανσης και μπορεί επίσης να μειώσει τα υπάρχοντα σημάδια γήρανσης. Οι δόσεις μεταξύ 2-12 mg έχουν βρεθεί αποτελεσματικές. 

Προστασία της ακεραιότητας του δέρματος

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η Ασταξανθίνη μπορεί να αυξήσει το κολλαγόνο και/ή να το προστατεύσει από την αποδόμηση. 

Η αντιοξειδωτική δράση της Ασταξανθίνης αποδείχθηκε με εξετάσεις αίματος που μετρούν το οξειδωτικό στρες σε εθελοντές. Οι εξετάσεις βρήκαν μειωμένα επίπεδα Μαλονδιαλδεϋδης. Η Μαλονδιαλδεϋδη είναι ένας δείκτης οξειδωτικού στρες και αυξάνεται καθώς γερνάμε. Οι εθελοντές έπαιρναν 4 mg ημερησίως.

Σε μια άλλη δοκιμή, η Ασταξανθίνη συντήρησε τις βαθιές ρυτίδες και την υγρασία του δέρματος στα ίδια επίπεδα. Οι εθελοντές έπαιρναν είτε 6 είτε 12 mg ημερησίως. 

Ρυτίδες και ελαστικότητα

Δύο mg Ασταξανθίνη από το στόμα μπορεί να είναι αρκετά για να βελτιώσουν την υγρασία και την ελαστικότητα του δέρματος.

Σε δύο δοκιμές σε ανθρώπους, οι εθελοντές παρουσίασαν μείωση των ρυτίδων και των σκούρων κηλίδων και βελτίωση της ελαστικότητας και της υφής του δέρματος. Έπαιρναν 6 mg ημερησίως. Σε μία από τις δοκιμές, οι εθελοντές χρησιμοποίησαν επίσης ένα προϊόν περιποίησης δέρματος με Ασταξανθίνη.

Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων και προϊόντων περιποίησης δέρματος με Ασταξανθίνη φαίνεται ιδανικός επειδή βελτιώνει όλα τα στρώματα του δέρματος. Η τοπική εφαρμογή Ασταξανθίνης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για την τραχύτητα του δέρματος.

Η τοπική εφαρμογή Ασταξανθίνης μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες και να καταπραΰνει το πρήξιμο κάτω από τα μάτια.

8. Ασταξανθίνη για υπέρχρωση

Ως φωτοπροστατευτικό συστατικό, η Ασταξανθίνη μπορεί να αποτρέψει την υπέρχρωση. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την υπάρχουσα υπέρχρωση, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία από έρευνες σε ανθρώπους. Σε μια δοκιμή, ορισμένοι εθελοντές παρουσίασαν μείωση της υπέρχρωσης.

Ωστόσο, η έρευνα στο εργαστήριο έχει δείξει ότι η Ασταξανθίνη αναστέλλει τη δραστηριότητα της Τυροσινάσης. Αυτό είναι ένα ένζυμο που παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή Μελανίνης. Άλλες ουσίες που καταστέλλουν τη δραστηριότητα της Τυροσινάσης, όπως το Ασκορβικό Οξύ και η Άλφα-Αρβουτίνη, έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν κατά της υπέρχρωσης. Έτσι, είναι πιθανό ότι και η Ασταξανθίνη έχει αυτό το αποτέλεσμα.

9. Ασταξανθίνη για ψωρίαση και ατοπική δερματίτιδα

Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για την επίδραση της Ασταξανθίνης σε ασθένειες όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα. Ως αντιφλεγμονώδες, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη φλεγμονή στο δέρμα ή να αποτρέψει την επιδείνωσή της. Σε μελέτες σε κύτταρα του δέρματος και τρωκτικά, η Ασταξανθίνη μείωσε τη δραστηριότητα διαφόρων ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο δέρμα. 

Οι ασθενείς με ψωρίαση ή ατοπική δερματίτιδα έχουν αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη φλεγμονή. Σε μια μελέτη, το Ασταξανθίνη μείωσε τα επίπεδα της Μαλονδιαλδεϋδης στο αίμα των εθελοντών. Αυτή η ουσία είναι δείκτης οξειδωτικού στρες και είναι συνήθως υψηλή σε άτομα με ψωρίαση και ατοπική δερματίτιδα.

Η Ασταξανθίνη μπορεί επίσης να διεγείρει την παραγωγή φυσικών ενυδατικών παραγόντων. Αυτό σημαίνει ότι συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του επιδερμικού φραγμού, ο οποίος συχνά είναι διαταραγμένος στην ψωρίαση και την ατοπική δερματίτιδα.

10. Φυσική και συνθετική Ασταξανθίνη

Φυσική Ασταξανθίνη

Η Ασταξανθίνη σε συμπληρώματα εξάγεται συνήθως από ένα φύκι γλυκού νερού που ονομάζεται Haematococcus Pluvialis. Αυτή είναι η πλουσιότερη φυσική πηγή Ασταξανθίνης και είναι κατάλληλη για vegans. Τα οφέλη της Ασταξανθίνης σχετίζονται πιο πολύ με το εκχύλισμα Haematococcus Pluvialis, το οποίο περιέχει κυρίως εστέρες Ασταξανθίνης.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η μορφή της Ασταξανθίνης μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες άλλων καροτενοειδών που συμβάλλουν στα ευεργετικά της αποτελέσματα. (Βήτα-Καροτένιο, Κανθαξανθίνη, Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη) 

Συνθετική Ασταξανθίνη

Η συνθετική Ασταξανθίνη δεν έχει εγκριθεί για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Ωστόσο, συχνά δίνεται ως τροφή σε σολομούς, πέστροφες και καρκινοειδή ιχθυοτροφείου για να δώσει στη σάρκα τους ένα ελκυστικό κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ψάρια ιχθυοτροφείου δεν έχουν πρόσβαση σε φυσική Ασταξανθίνη. 

Η συνθετική Ασταξανθίνη προέρχεται από πετροχημικά και δεν υπάρχει σχεδόν καμία έρευνα σχετικά με τα οφέλη της για την υγεία στον άνθρωπο. Έχει πολύ λιγότερο αντιοξειδωτικό δυναμικό από αυτό του Haematococcus Pluvialis. Και ορισμένοι ερευνητές ανησυχούν για την ασφάλειά της.

Ασταξανθίνη από ζυμομύκητες 

Υπάρχει επίσης μια φυσική μορφή Ασταξανθίνη που προέρχεται από ένα τροποποιημένο ζυμομύκητα που ονομάζεται Xanthophyllomyces dendrorhous, επίσης γνωστό ως Phaffia rhodozyma. Αν και είναι φυσική, αυτή η μορφή δεν έχει ερευνηθεί καλά και είναι αρκετά διαφορετική από τη δοκιμασμένη Ασταξανθίνη από το Haematococcus Pluvialis. Δεν περιέχει εστέρες Ασταξανθίνης.

Συμπέρασμα

Εάν ψωνίζετε για συμπληρώματα ή προϊόντα ομορφιάς με Ασταξανθίνη, απλώς ελέγξτε την ετικέτα: Εάν λέει “Haematococcus Pluvialis extract”, τότε είναι η ποικιλία Ασταξανθίνης με τα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. 

Όσον αφορά τον σολομό και την πέστροφα ιχθυοτροφείου, νομίζω ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι είδους Ασταξανθίνη τα έχουν ταΐσει. Θα χρειαστείτε πολύ χρόνο, ενέργεια και επιθυμία να βρείτε τον εσωτερικό σας Σέρλοκ Χολμς. Εάν είστε αρκετά γενναίοι για να ρωτήσετε στο σούπερ μάρκετ εάν ο σολομός τους ταΐστηκε με Ασταξανθίνη από το Xanthophyllomyces dendrorhous, κάντε ένα βίντεο και στείλτε το μου.

11. Ασφάλεια της Ασταξανθίνης

Η Ασταξανθίνη φαίνεται να είναι πολύ καλά ανεκτή και δεν προκαλεί παρενέργειες. Ακόμη και η ημερήσια πρόσληψη έως και 40 mg είναι καλά ανεκτή. Αυτή είναι πολύ υψηλότερη από την γκάμα των 2-10 mg που απαντάται συνήθως στα συμπληρώματα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων θεωρεί ότι η καθημερινή πρόσληψη 8 mg Ασταξανθίνης από συμπληρώματα είναι σίγουρα ασφαλής.

Σε δύο διαφορετικές δοκιμές, οι συμμετέχοντες έλαβαν 4 mg και 6 mg ημερησίως και μια πολύ μεγάλη γκάμα εξετάσεων αίματος δεν έδειξε αφύσικες αλλαγές. Αυτό συνέβη επίσης σε μια άλλη μελέτη, στην οποία οι εθελοντές έλαβαν 6 ή 12 mg. 

Η Ασταξανθίνη δεν φαίνεται να έχει καμία από τις πιθανές παρενέργειες του Β-καροτενίου. Το τελευταίο, υπό ορισμένες συνθήκες, το παίζει «Δρ Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ» και μετατρέπεται σε προ-οξειδωτικό. Αυτό φαίνεται επίσης να ισχύει για το Λυκοπένιο. Ωστόσο, χάρη στη μοριακή δομή της, η Ασταξανθίνη δεν συμπεριφέρεται άτακτα. Τουλάχιστον αυτή είναι η ετυμηγορία μέχρι στιγμής.

12. Ασταξανθίνη και Βιταμίνη Α

Η Ασταξανθίνη σχετίζεται χημικά με άλλα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, όπως η Λουτεΐνη, η Ζεαξανθίνη και το Β-καροτένιο. Σε αντίθεση με το τελευταίο, δεν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στους ανθρώπους. Συμπεριφέρεται όπως η Λουτεΐνη και η Ζεαξανθίνη, οι οποίες δεν μετατρέπονται σε βιταμίνη Α. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την υπέρβαση των συνιστώμενων επιπέδων βιταμίνης Α κατά τη λήψη συμπληρωμάτων με Ασταξανθίνη.

13. Ετυμηγορία

Όπως συμβαίνει συχνά με συστατικά σε συμπληρώματα και καλλυντικά, ορισμένες μελέτες σχετίζονται με εταιρείες που κατασκευάζουν Ασταξανθίνη. 

Ωστόσο, πιστεύω ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλές ενδείξεις για να απορρίψουμε την Ασταξανθίνη ως ένα ακόμα συστατικό που κάνει ντόρο άδικα. Απλώς κάντε κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους σε όλο το άρθρο ή πηγαίντε πιο κάτω στις Πηγές για να πάρετε μια ιδέα σχετικά με τον αριθμό των ερευνητικών εγγράφων για τα οφέλη από την Ασταξανθίνη. Η ατελείωτη έρευνα για αυτό το άρθρο σχεδόν με γέρασε 40 χρόνια, αλλά ευτυχώς παίρνω συμπλήρωμα Ασταξανθίνης τους τελευταίους μήνες!

Και υπάρχουν περισσότερες μελέτες που δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το άρθρο. Ο τελειομανής μέσα μου υποφέρει.

Πιστεύω πραγματικά ότι η Ασταξανθίνη είναι ένα συμπλήρωμα που αξίζει να πάρετε. Φυσικά και δεν είναι θεραπεία-θαύμα. Αλλά ενισχύει εξαιρετικά μια υγιεινή διατροφή και μια καλή ρουτίνα περιποίησης προσώπου.

Εάν τρώτε σολομό πολύ τακτικά, μπορεί να μην τη χρειάζεστε. Αλλά για εμάς που μισούμε τα θαλασσινά, είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα. Το παίρνω εδώ και κάποιο καιρό και σκοπεύω να το συνεχίσω.

14. Μερικές συμβουλές

Η Ασταξανθίνη, όπως και άλλα καροτενοειδή, γίνεται πιο βιοδιαθέσιμη όταν λαμβάνεται με λίπη. Επομένως, είναι καλύτερο να την πάρετε μετά το φαγητό παρά μόλις σηκωθείτε το πρωί. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι κάνει ένα καλό συνδυασμό με τα Ωμέγα-3.

Υπάρχει επίσης μια skincare συμβουλή που είμαι λίγο απρόθυμος να μοιραστώ, αλλά θα το κάνω: τα καλλυντικά με μεγάλη περιεκτικότητα Ασταξανθίνης δεν συνηθίζονται. Η Ασταξανθίνη έχει ένα πολύ έντονο κόκκινο χρώμα και ακόμη και μια μικρή ποσότητα αφήνει ένα καθόλου κολακευτικό κόκκινο χρώμα στο πρόσωπο.

Ωστόσο, αυτή είναι μια λύση που ανακάλυψα: Χρησιμοποιώ ένα συμπλήρωμα Ασταξανθίνης καθημερινά και το μόνο άλλο συστατικό στην κάψουλα είναι το ηλιέλαιο, οπότε είναι ασφαλές για χρήση στο πρόσωπο. Δαγκώνω την άκρη της κάψουλας -ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βελόνα- και βάζω 2-3 πολύ μικρές κουκίδες σε κάθε πλευρά του προσώπου μου και καταπίνω την υπόλοιπη κάψουλα. Στη συνέχεια, βάζω το υπόλοιπο skincare μου για να απλώσω την Ασταξανθίνη και αμέσως φαίνομαι σαν τον χαμένο κρίκο μεταξύ ανθρώπου και αστακού. 

Ωστόσο, η μαγεία συμβαίνει όταν βάζω το mineral αντηλιακό μου από The Ordinary ως το τελευταίο βήμα της ρουτίνας μου. 

Όπως ίσως γνωρίζετε, τα mineral αντηλιακά συνήθως αφήνουν μια ασπρίλα στο πρόσωπο. Αλλά η λευκή απόχρωση του αντηλιακού μου και το κόκκινο χρώμα της Ασταξανθίνης ακυρώνουν το ένα το άλλο, αφήνοντας ένα φυσικό τελείωμα στο πρόσωπό μου. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη ποσότητα αντηλιακού για να φύγει εντελώς η κοκκινίλα της Ασταξανθίνης. Αλλά αυτό μόνο καλό είναι.

Είμαι επιρρεπής στην ψωρίαση και η εφαρμογή Ασταξανθίνης απευθείας στο πρόσωπό μου έχει σίγουρα καταπραϋντικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, λόγω της αποδεδειγμένης φωτοπροστατευτικής δράσης της, το βλέπω ως καλή επένδυση για το μέλλον του δέρματός μου.

Αν λοιπόν αγαπάτε τα mineral αντηλιακά και την Ασταξανθίνη, αλλά σας κάνουν να φαίνεστε σαν ένα πλάσμα από το μακρινό διάστημα, αυτό το κόλπο μπορεί να είναι μια λύση. Εάν έχετε πολύ σκούρο τόνο δέρματος και κάθε mineral αντηλιακό σας κάνει να μοιάζετε με φάντασμα, αξίζει να το δοκιμάσετε.

Yuan JP, Peng J, Yin K, Wang JH. Potential health-promoting effects of astaxanthin: a high-value carotenoid mostly from microalgae. Mol Nutr Food Res. 2011;55(1):150-165.

Guerin M, Huntley ME, Olaizola M. Haematococcus astaxanthin: applications for human health and nutrition. Trends Biotechnol. 2003;21(5):210-216.

Capelli, B., Bagchi, D. & Cysewski, G.R. Synthetic astaxanthin is significantly inferior to algal-based astaxanthin as an antioxidant and may not be suitable as a human nutraceutical supplement. Nutrafoods 12, 145–152 (2013). 

Palozza P, Krinsky NI. Astaxanthin and canthaxanthin are potent antioxidants in a membrane model. Arch Biochem Biophys. 1992;297(2):291-295. doi:10.1016/0003-9861(92)90675-m

Kurashige M, Okimasu E, Inoue M, Utsumi K. Inhibition of oxidative injury of biological membranes by astaxanthin. Physiol Chem Phys Med NMR. 1990;22(1):27-38.

Camera E, Mastrofrancesco A, Fabbri C, et al. Astaxanthin, canthaxanthin and beta-carotene differently affect UVA-induced oxidative damage and expression of oxidative stress-responsive enzymes. Exp Dermatol. 2009;18(3):222-231.

Higuera-Ciapara, I., L. Félix-Valenzuela, and F. M. Goycoolea. “Astaxanthin: A Review of Its Chemistry and Applications.” Critical Reviews in Food Science and Nutrition 46, no. 2 (2006): 185–96.

Ambati RR, Phang SM, Ravi S, Aswathanarayana RG. Astaxanthin: sources, extraction, stability, biological activities and its commercial applications–a review. Mar Drugs. 2014;12(1):128-152. Published 2014 Jan 7. doi:10.3390/md12010128

Kidd P. Astaxanthin, cell membrane nutrient with diverse clinical benefits and anti-aging potential. Altern Med Rev. 2011;16(4):355-364

Davinelli S, Nielsen ME, Scapagnini G. Astaxanthin in Skin Health, Repair, and Disease: A Comprehensive Review. Nutrients. 2018;10(4):522. Published 2018 Apr 22. 2

Capelli, Bob & Talbott, Shawn & Ding, Lixin. (2019). Astaxanthin Sources: Suitability for Human Health and Nutrition. Functional Foods in Health and Disease. 9. 430-445. 10.31989/ffhd.v9i6.584. 

Zhang ZW, Xu XC, Liu T, Yuan S. Mitochondrion-Permeable Antioxidants to Treat ROS-Burst-Mediated Acute Diseases. Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:6859523.

Xue XL, Han XD, Li Y, et al. Astaxanthin attenuates total body irradiation-induced hematopoietic system injury in mice via inhibition of oxidative stress and apoptosis. Stem Cell Res Ther. 2017;8(1):7. Published 2017 Jan 23. 

Mittal M, Siddiqui MR, Tran K, Reddy SP, Malik AB. Reactive oxygen species in inflammation and tissue injury. Antioxid Redox Signal. 2014;20(7):1126-1167. doi:10.1089/ars.2012.5149

Bone RA, Landrum JT. Distribution of macular pigment components, zeaxanthin and lutein, in human retina. Methods Enzymol. 1992;213:360-366.

Buscemi S, Corleo D, Di Pace F, Petroni ML, Satriano A, Marchesini G. The Effect of Lutein on Eye and Extra-Eye Health. Nutrients. 2018;10(9):1321. Published 2018 Sep 18.

Nakamura, A. & Isobe, R. & Otaka, Y. & Abematsu, Y. & Nakata, D. & Honma, C. & Sakurai, S. & Shimada, Y. & Horiguchi, M.. (2004). Changes in visual function following peroral astaxanthin. 58. 1051-1054. 

Giannaccare G, Pellegrini M, Senni C, Bernabei F, Scorcia V, Cicero AFG. Clinical Applications of Astaxanthin in the Treatment of Ocular Diseases: Emerging Insights. Mar Drugs. 2020;18(5):239. Published 2020 May 1. 

Nagaki, Y. et al. “Effects of astaxanthin on accommodation, critical flicker fusion, and pattern visual evoked potential in visual display terminal workers.” (2002).

Kupcinskas L, Lafolie P, Lignell A, et al. Efficacy of the natural antioxidant astaxanthin in the treatment of functional dyspepsia in patients with or without Helicobacter pylori infection: A prospective, randomized, double blind, and placebo-controlled study. Phytomedicine. 2008;15(6-7):391-399.

Comhaire FH, El Garem Y, Mahmoud A, Eertmans F, Schoonjans F. Combined conventional/antioxidant “Astaxanthin” treatment for male infertility: a double blind, randomized trial. Asian J Androl. 2005;7(3):257-262. 

Brown DR, Gough LA, Deb SK, Sparks SA, McNaughton LR. Astaxanthin in Exercise Metabolism, Performance and Recovery: A Review. Front Nutr. 2018;4:76. Published 2018 Jan 18.

Grimmig B, Kim SH, Nash K, Bickford PC, Douglas Shytle R. Neuroprotective mechanisms of astaxanthin: a potential therapeutic role in preserving cognitive function in age and neurodegeneration. Geroscience. 2017;39(1):19-32. 

Park JS, Chyun JH, Kim YK, Line LL, Chew BP. Astaxanthin decreased oxidative stress and inflammation and enhanced immune response in humans. Nutr Metab (Lond). 2010;7:18. Published 2010 Mar 5. 

McCall B, McPartland CK, Moore R, Frank-Kamenetskii A, Booth BW. Effects of Astaxanthin on the Proliferation and Migration of Breast Cancer Cells In Vitro. Antioxidants (Basel). 2018;7(10):135. Published 2018 Oct 4. 

Zhang L, Wang H. Multiple Mechanisms of Anti-Cancer Effects Exerted by Astaxanthin. Mar Drugs. 2015;13(7):4310-4330. Published 2015 Jul 14. 

Landon R, Gueguen V, Petite H, Letourneur D, Pavon-Djavid G, Anagnostou F. Impact of Astaxanthin on Diabetes Pathogenesis and Chronic Complications. Mar Drugs. 2020;18(7):357. Published 2020 Jul 9. 

Saito H, Cherasse Y, Suzuki R, Mitarai M, Ueda F, Urade Y. Zinc-rich oysters as well as zinc-yeast- and astaxanthin-enriched food improved sleep efficiency and sleep onset in a randomized controlled trial of healthy individuals. Mol Nutr Food Res. 2017;61(5):10.1002/mnfr.201600882.

Hu F, Liu W, Yan L, Kong F, Wei K. Optimization and characterization of poly(lactic-co-glycolic acid) nanoparticles loaded with astaxanthin and evaluation of anti-photodamage effect in vitro. R Soc Open Sci. 2019;6(10):191184. Published 2019 Oct 23.

Komatsu T, Sasaki S, Manabe Y, Hirata T, Sugawara T. Preventive effect of dietary astaxanthin on UVA-induced skin photoaging in hairless mice. PLoS One. 2017;12(2):e0171178. Published 2017 Feb 7. 

Yoshihisa Y, Rehman MU, Shimizu T. Astaxanthin, a xanthophyll carotenoid, inhibits ultraviolet-induced apoptosis in keratinocytes. Exp Dermatol. 2014;23(3):178-183.

Begum S, Cianci M, Durbeej B, et al. On the origin and variation of colors in lobster carapace. Phys Chem Chem Phys. 2015;17(26):16723-16732.

Rao AR, Sindhuja HN, Dharmesh SM, Sankar KU, Sarada R, Ravishankar GA. Effective inhibition of skin cancer, tyrosinase, and antioxidative properties by astaxanthin and astaxanthin esters from the green alga Haematococcus pluvialis. J Agric Food Chem. 2013;61(16):3842-3851.

Nakajima H, Fukazawa K, Wakabayashi Y, Wakamatsu K, Senda K, Imokawa G. Abrogating effect of a xanthophyll carotenoid astaxanthin on the stem cell factor-induced stimulation of human epidermal pigmentation. Arch Dermatol Res. 2012;304(10):803-816.

Ito N, Seki S, Ueda F. The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2018; 10(7):817. 

Chalyk NE, Klochkov VA, Bandaletova TY, Kyle NH, Petyaev IM. Continuous astaxanthin intake reduces oxidative stress and reverses age-related morphological changes of residual skin surface components in middle-aged volunteers. Nutr Res. 2017;48:40-48.

Tominaga K, Hongo N, Fujishita M, Takahashi Y, Adachi Y. Protective effects of astaxanthin on skin deterioration. J Clin Biochem Nutr. 2017;61(1):33-39. 

Tominaga K, Hongo N, Karato M, Yamashita E. Cosmetic benefits of astaxanthin on humans subjects. Acta Biochim Pol. 2012;59(1):43-47.

Spiller GA, Dewell A. Safety of an astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis algal extract: a randomized clinical trial. J Med Food. 2003;6(1):51-56.

Meephansan J, Rungjang A, Yingmema W, Deenonpoe R, Ponnikorn S. Effect of astaxanthin on cutaneous wound healing. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017;10:259-265. Published 2017 Jul 13. 

İnal, Mine & Kanbak, Güngör & Sunal, Emine. (2001). Antioxidant enzyme activities and malondialdehyde levels related to aging. Clinica chimica acta; international journal of clinical chemistry. 305. 75-80. 

Chou H-Y, Lee C, Pan J-L, Wen Z-H, Huang S-H, Lan C-WJ, Liu W-T, Hour T-C, Hseu Y-C, Hwang BH, Cheng K-C, Wang H-MD. Enriched Astaxanthin Extract from Haematococcus pluvialis Augments Growth Factor Secretions to Increase Cell Proliferation and Induces MMP1 Degradation to Enhance 

Shao Y, Ni Y, Yang J, Lin X, Li J, Zhang L. Astaxanthin Inhibits Proliferation and Induces Apoptosis and Cell Cycle Arrest of Mice H22 Hepatoma Cells. Med Sci Monit. 2016;22:2152-2160. Published 2016 Jun 23.

Collagen Production in Human Dermal Fibroblasts. International Journal of Molecular Sciences. 2016; 17(6):955.

EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens (NDA), Turck D, Castenmiller J, et al. Safety of astaxanthin for its use as a novel food in food supplements. EFSA J. 2020;18(2):e05993. Published 2020 Feb 5. 

Catanzaro E, Bishayee A, Fimognari C. On a Beam of Light: Photoprotective Activities of the Marine Carotenoids Astaxanthin and Fucoxanthin in Suppression of Inflammation and Cancer. Mar Drugs. 2020;18(11):544. Published 2020 Oct 30.

Ποια είναι η εμπειρία σας με την Ασταξανθίνη; Αφήστε ένα σχόλιο παρακατω!

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on pinterest

Σχόλια και ερωτήσεις

guest
2 Σχόλια
παλιότερα
νεότερα πιο δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments

Γεια σας, με λένε Τάσο και είμαι ο δημιουργός του Skinchat. Διαβάστε περισσότερα.

SOCIAL