Διμεθικόνη και Δέρμα: Αλήθειες, Μύθοι και Παρενέργειες

Τι ξέρουμε από μελέτες
Διμεθικόνη, μια σιλικόνη με πολλές χρήσεις που προέρχεται από το Διοξείδιο του Πυριτίου, το δομικό συστατικό της άμμου.

Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή

Είμαι οπαδός των σιλικονών. Παρόλο που είμαι επιρρεπής στην ψωρίαση και την περιστασιακή ακμή στο μέτωπό μου – είμαι μεσήλικας τώρα, αλλά η ακμή είναι ενάντια στη διάκριση λόγω ηλικίας – δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ κανένα πρόβλημα μαζί τους. Η λέξη «σιλικόνες» είναι ένας γενικός όρος: υπάρχουν εκατοντάδες σιλικόνες με διάφορες ιδιότητες. Για αυτήν την ανάρτηση, ερεύνησα τη μητέρα όλων των σιλικονών: Τη Διμεθικόνη.

Εάν δεν είστε οπαδοί της Διμεθικόνης επειδή διαβάσατε στο Instagram ότι είναι κακή για το δέρμα, θα σας κάνω μια απλή ερώτηση: Οι influencers που το λένε αυτό, παρέχουν αξιόπιστες πηγές για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους; Όπως συνδέσμους σε σχετικές μελέτες; Μάλλον όχι!

2. Τι είναι η Διμεθικόνη;

Η Διμεθικόνη είναι μια από τις πιο κοινές σιλικόνες στα προϊόντα περιποίησης δέρματος, περιποίησης μαλλιών και μακιγιάζ. Επίσης γνωστή ως Πολυδιμεθυλοσιλοξάνιο, είναι μια σιλικόνη πολλών χρήσεων που υπάρχει σε παρα πολλες πυκνότητες. Η Διμεθικόνη πολύ χαμηλού μοριακού βάρους είναι αραιή σαν νερό. Η Διμεθικόνη πολύ υψηλού μοριακού βάρους είναι σαν πλαστελίνη! 

Η Διμεθικόνη προέρχεται από το Διοξείδιο του Πυριτίου, που στα αγγλικά λέγεται Silicon Dioxide. Μάλλον από εκεί προέκυψε και το όνομα “σιλικόνη”!

Το Διοξείδιο του Πυριτίου είναι μια φυσική ουσία: είναι το κύριο συστατικό της άμμου σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς και σε ημιπολύτιμους λίθους, όπως ο αμέθυστος. Ωστόσο, η διαδικασία σύνθεσης Διμεθικόνης από Διοξείδιο του Πυριτίου είναι πολύ περίπλοκη και δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσικό συστατικό

Οι οπαδοί των φυσικών καλλυντικών δεν θα ενθουσιαστούν αν διαβάσουν πώς παρασκευάζεται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Διμεθικόνη δεν είναι ασφαλής για το δέρμα. Ακριβώς το αντίθετο. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία έρευνα που να δείχνει ότι προκαλεί παρενέργειες.

3. Η Διμεθικόνη στην περιποίηση δέρματος και μαλλιών

Η Διμεθικόνη συνδυάζεται συχνά με άλλες σιλικόνες σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Είναι δημοφιλής στους χημικούς καλλυντικών για διάφορους λόγους:

  • Βοηθά τα καλλυντικά να απλωθούν πιο εύκολα.
  • Αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση στο δέρμα που συχνά περιγράφεται ως «απαλή» και «βελούδινη». Χρησιμοποιείται συχνά σε ενυδατικές κρέμες. Ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα ενυδατική. 
  • Χρησιμοποιείται ως δερμο-προστατευτικό συστατικό.
  • Βρίσκεται συχνά σε primers για μακιγιάζ.
  • Χρησιμοποιείται σε μερικά τζελ σιλικόνης για τη θεραπεία ουλών.
  • Χρησιμοποιείται ως εναιωρητικό μέσο (ως βάση με απλά λόγια) σε ορισμένα σέρουμ, συνήθως μαζί με άλλες σιλικόνες. Όταν το σέρουμ εφαρμόζεται στο δέρμα, τα ενεργά συστατικά απορροφώνται ενώ η Διμεθικόνη παραμένει στην επιφάνεια.
  • Συχνά βρίσκεται σε σαμπουάν και κοντίσιονερ για να μαλακώσει και να ξεμπλέξει τα μαλλιά
  • Είναι μια εξαιρετική θεραπεία κατά των ψειρών.

Εντάξει, αυτή η τελευταία ιδιότητα της Διμεθικόνης δεν σχετίζεται ακριβώς με την περιποίηση δέρματος, αλλά δεν γινόταν να μην τη συμπεριλάβω! Μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν το διάβασα. Η Διμεθικόνη 100% είναι πολύ αποτελεσματική κατά των ψειρών και πιθανώς ασφαλέστερη από τα συνηθισμένα φάρμακα.

4. Ασφάλεια της Διμεθικόνης

4.1. Η Διμεθικόνη είναι κακή για το δέρμα;

Συχνά ακούγεται ότι η Διμεθικόνη είναι φαγεσωρογόνα, ερεθιστική και ξηραίνει το δέρμα. Αλλά δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου στοιχεία από έρευνες ότι είναι οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα. 

Η Διμεθικόνη είναι μια καλά ερευνημένη ουσία και έχει πολύ μικρό κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, ακόμη και σε περιεκτικότητα 100%. Θα περίμενε κανείς ότι η κακή φήμη της Διμεθικόνης θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από μελέτες σε κάποιο βαθμό. Αλλά αυτό δεν ισχύει. 

Μερικές φορές, όπου υπάρχει καπνός, δεν υπάρχει φωτιά. Είναι απλώς μια μηχανή καπνού.

4.2. Συμπεράσματα του CIR για τη Διμεθικόνη

Ο CIR (Οργανισμός Επισκόπησης συστατικών σε καλλυντικα) εξέτασε πολλές μελέτες σχετικά με την ασφάλεια της Διμεθικόνης. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ένα ασφαλές, μη τοξικό συστατικό στα καλλυντικά. Στοιχεία από έρευνα τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα έχουν δείξει ότι η Διμεθικόνη είναι πολύ απίθανο να προκαλέσει ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις. 

Στην ίδια έκθεση, ο CIR εξέτασε επίσης ορισμένες άλλες σχετικές σιλικόνες, όπως Cetyl Dimethicone, Vinyl Dimethicone, Amodimethicone, Stearamidopropyl Dimethicone, C30-45 Alkyl Dimethicone και Stearyl Dimethicone. Κι αυτές βρέθηκαν ασφαλείς.

4.3. Διμεθικόνη και ατοπική δερματίτιδα

Μια μελέτη σε δείγματα ανθρώπινου δερματικού ιστού έδειξε ότι η Διμεθικόνη δεν διαταράσσει το φραγμό του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι η Διμεθικόνη είναι ασφαλής για παθήσεις με διαταραγμένο φραγμό του δέρματος, όπως η ατοπική δερματίτιδα. 

Μια λοσιόν που αποτελείται κυρίως από Διμεθικόνη και Σκουαλένιο βρέθηκε πολύ αποτελεσματική κατά των ψειρών. Ήταν καλά ανεκτή από παιδιά άνω των 12 μηνών με ατοπικό δέρμα. 

Η λοσιόν περιείχε Διμεθικόνη διαφόρων μοριακών βαρών. Αυτό σημαίνει ότι διάφορες μορφές Διμεθικόνης είναι ασφαλείς για το ατοπικό δέρμα.

Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία ότι οι κυκλικές σιλικόνες, όπως η Cyclopentasiloxane (Κυκλοπεντασιλοξάνιο), μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον φραγμό του δέρματος. Όμως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία για τη Διμεθικόνη.

4.4. Πιθανές προσμείξεις στη Διμεθικόνη

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η Διμεθικόνη υψηλού μοριακού βάρους πρέπει να καθαρίζεται σωστά. Είναι ενδιαφέρον ότι οι πιθανές προσμείξεις είναι κυρίως άλλες σιλικόνες χαμηλού μοριακού βάρους ή Διμεθικόνη χαμηλού μοριακού βάρους! 

Ακούγομαι εξωφρενικά σπασικλάκι που πιστεύω ότι αυτό είναι ενδιαφέρον; 

Για παράδειγμα, η Διμεθικόνη μπορεί να περιέχει υπολειμμα από Cyclopentasiloxane. Αυτό δεν είναι και μεγάλο θέμα, καθώς η τελευταία είναι επίσης πολύ κοινή στα καλλυντικά. Ωστόσο, είναι μια διαφορετική σιλικόνη με τις δικές της ξεχωριστές ιδιότητες. Ένα προϊόν που περιέχει Διμεθικόνη και Cyclopentasiloxane δεν είναι ακριβώς το ίδιο με ένα προϊόν που περιέχει καθαρή Διμεθικόνη.

Και προφανώς είναι δίκαιο για τους καταναλωτές να γνωρίζουν ακριβώς τι βάζουν στο δέρμα τους. Αλλά αμφιβάλλω ειλικρινά ότι μια μικρή ποσότητα αυτών των προσμείξεων θα κάνει τη διαφορά στο δέρμα σας. Και είμαι πολύ σίγουρος ότι οι αξιόπιστοι προμηθευτές συστατικών λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψή τους.

Οι σιλικόνες για ιατρική χρήση, ωστόσο, πρέπει να καθαρίζονται ώστε να πληρούν ορισμένα πρότυπα.

5. Διμεθικόνη, μοριακό βάρος και πτητικότητα

Τι είναι οι πτητικές ουσίες;

Με απλά λόγια, οι πτητικές ουσίες εξατμίζονται γρήγορα από το δέρμα.

Τα αιθέρια έλαια και το οινόπνευμα, για παράδειγμα, είναι πτητικά. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένες άλλες σιλικόνες, όπως το Κυκλοπεντασιλοξάνιο. Από την άλλη πλευρά, τα φυτικά έλαια δεν είναι πτητικά.

Σύμφωνα με ορισμένους ιστότοπους, η Διμεθικόνη είναι μια μη πτητική σιλικόνη, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η Διμεθικόνη μπορεί επίσης να είναι πτητική.

Πτητικότητα της Διμεθικόνης

Η πτητικότητα και η πυκνότητα της Διμεθικόνης εξαρτώνται από το μοριακό βάρος της. Η Διμεθικόνη πολύ χαμηλού μοριακού βάρους είναι ένα αραιό υγρό και εξατμίζεται από το δέρμα. Αφήνει ένα ελαφρύ, μη λιπαρό φινίρισμα.

Όσο το μοριακό της βάρος αυξάνεται, η Διμεθικόνη γίνεται λιγότερο πτητική και πιο πυκνή.

Η Διμεθικόνη υψηλού μοριακού βάρους είναι πολύ πυκνή και μη πτητική: παραμένει στο δέρμα. Μπορεί να τη νιώθει κανείς πιο βαριά και λιπαρή.

Ωστόσο, η Διμεθικόνη είναι συνήθως μόνο ένα από τα συστατικά των προϊόντων περιποίησης του δέρματός σας. Έτσι, το εάν ένα προϊόν θα έχει μη λιπαρό φινίρισμα στο δέρμα σας ή όχι, εξαρτάται από ολόκληρη τη φόρμουλα, όχι μόνο από τη Διμεθικόνη.

6. Ενυδατικές ιδιότητες της Διμεθικόνης

Η Διμεθικόνη είναι ουσιαστικά μη ερεθιστική αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ενυδατική.

Σημείωση: Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι είχα μια δυσκολία να μεταφράσω τη λέξη “occlusive” και τελικά χρησιμοποίησα το “αδιαπέραστη”, αν και δεν με καλύπτει πληρως! Στα αγγλικά χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να περιγράψει συστατικά όπως η βαζελίνη.

Πόσο αδιαπέραστη είναι η Διμεθικόνη;

Λέγεται συχνά ότι η Διμεθικόνη ενυδατώνει σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα που αποτρέπει την απώλεια νερού από το δέρμα. Οι ουσίες αυτές λέγονται αδιαπέραστες.

Ορισμένα σάιτ λένε ότι η Διμεθικόνη είναι τόσο αδιαπέραστη που κάνει το δέρμα να ασφυκτιά. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Στην πραγματικότητα, η Διμεθικόνη δεν είναι αδιαπέραστη: μια έκθεση από έναν κατασκευαστή σιλικόνης περιγράφει τις περισσότερες σιλικόνες ως διαπερατές! Ορισμένες σιλικόνες είναι πιο αδιαπέραστες, αλλά η Διμεθικόνη είναι ουσιαστικά διαπερατή. Όταν η Διμεθικόνη στεγνώνει στο δέρμα, σχηματίζει ένα διαπερατό φιλμ που επιτρέπει στο νερό να εξατμιστεί.

Η Διμεθικόνη δεν είναι ιδιαίτερα ενυδατική 

Η Διμεθικόνη δεν ενυδατώνει πολύ το δέρμα, ακριβώς επειδή είναι διαπερατή: δεν κάνει καλή δουλειά στη διατήρηση της υγρασίας. Η Βαζελίνη είναι πολύ καλύτερο σε αυτό. Δημιουργεί ένα φράγμα που κρατάει την υγρασία για ώρες.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σιλικόνης αναφέρει μάλιστα ότι οι σιλικόνες δεν είναι ενυδατικές. Λόγω του μεταξένιου τους φινιρίσματος, τις νιώθεις ενυδατικές και αναζωογονητικές, ακόμη και αν δεν ενυδατώνουν.

Αισθάνομαι ότι η μη πτητική Διμεθικόνη θα επιβραδύνει λίγο την απώλεια υγρασίας, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για ξηρό δέρμα.

Το θέμα μου εδώ είναι ότι η Διμεθικόνη μπορεί να δώσει μια ψευδή αίσθηση ενυδάτωσης. Αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα εάν έχετε ξηρό δέρμα και χρησιμοποιείτε προϊόντα που δεν περιέχουν άλλα ενυδατικά συστατικά. 

Ευτυχώς, οι περισσότερες ενυδατικές έχουν συνήθως μια ποικιλία από αδιαπέραστα, μαλακτικά και/ή υγροσκοπικά συστατικά. Η Διμεθικόνη μπορεί να επιβραδύνει τη διαδερμική απώλεια νερού σε ένα μικρό βαθμό και υποθέτω ότι λειτουργεί συνεργιστικά με αλλά συστατικά, όπως η Γλυκερίνη, η Βαζελίνη και το βούτυρο Καριτέ.

Σε μια μελέτη, ο συνδυασμός Διμεθικόνης με Γλυκερίνη είχε όντως ενυδατικό αποτέλεσμα.

7. H Διμεθικόνη δεν αφήνει το δέρμα να αναπνέει;

Ίσως έχετε διαβάσει σε διάφορα σάιτ ότι οι σιλικόνες σχηματίζουν ένα λαστιχένιο φιλμ στο δέρμα, παγιδεύοντας βακτήρια και βρωμιά από κάτω. Αυτοί οι ιστότοποι συνήθως προτείνουν τη χρήση φυσικών ελαίων αντί προϊόντων με βάση τη σιλικόνη.

Πρώτον, ελπίζω να μη βάζετε τα καλλυντικά σας αμέσως αφού κυλιστείτε στη λάσπη.

Δεύτερον, τώρα το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι το κύλισμα στη λάσπη θα ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να εκτονωθώ. 

Και τρίτον, τα έλαια είναι ημιδιαπερατά και σχηματίζουν ένα φράγμα στο δέρμα. Τα λάδια είναι πολύ πιο αδιαπέραστα από τη Διμεθικόνη και τις περισσότερες σιλικόνες! Αυτό σημαίνει ότι τα λάδια παγιδεύουν περισσότερη βρωμιά από τη Διμεθικόνη! Εάν το δέρμα σας είναι ήδη βρώμικο, υποθέτω.

8. Η Διμεθικόνη ως δερμο-προστατευτικό

Τα δερμο-προστατευτικά προϊόντα προορίζονται για την προστασία του δέρματος από ερεθιστικές ουσίες και αλλεργιογόνα. Είναι ιδανικά τόσο για χρόνια ατοπική δερματίτιδα όσο και για περιστασιακό ερεθισμό.

Στις ΗΠΑ, η χρήση του όρου «δερμο-προστατευτικό» ρυθμίζεται από τον FDA (ΕΟΦ της Αμερικής): προϊόντα που περιέχουν 1-30% Διμεθικόνη μπορούν να καταχωριστούν ως δερμο-προστατευτικά.

Νομίζω ότι η Διμεθικόνη μπορεί να μην είναι από μόνη της και τόσο καλό δερμο-προστατευτικό, καθώς είναι διαπερατή (δεν φράζει το δέρμα).

Ωστόσο, σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, φαίνεται ότι σχηματίζει ένα προστατευτικό φράγμα στο δέρμα: μια κρέμα με Διμεθικόνη αποδείχθηκε ότι προστατεύει το δέρμα από τα παράσιτα που προκαλούν Σχιστοσωμίαση. Αυτή είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη ασθένεια στην Αφρική. Ευχαριστούμε, Διμεθικόνη!

Τα προϊόντα με Διμεθικόνη μπορούν επίσης να προστατεύσουν από ερεθιστικές ουσίες στο σπίτι ή στη δουλειά, όπως από συστατικά σε προϊόντα οικιακού καθαρισμού.

Υποθέτω ότι η μη πτητική Διμεθικόνη θα λειτουργήσει καλύτερα ως δερμο-προστατευτικό, αφού δεν εξατμίζεται από το δέρμα.

9. Η Διμεθικόνη προκαλεί ακμή;

Η Διμεθικόνη θεωρείται ότι είναι μη φαγεσωρογόνα και ότι δεν προκαλεί ακμή. Η Διμεθικόνη βρίσκεται συχνά σε ενυδατικές για ακμή, που συχνά συνδυάζονται με Γλυκερίνη. Μπορεί να επιβραδύνει λίγο την απώλεια νερού από το δέρμα, χωρίς λιπαρή αίσθηση.

Ο συνδυασμός Γλυκερίνης και Διμεθικόνης μπορεί ακόμη και να καταπραΰνει τον ερεθισμό από φάρμακα ακμής, όπως το Υπεροξείδιο του Βενζολίου, η Κλινδαμυκίνη και η Τρετινοΐνη.

Προσωπικές εμπειρίες

Πιστεύω προσωπικά ότι και οι προσωπικές εμπειρίες μετράνε. Πολλοί χρήστες του Reddit έχουν πει ότι τα προϊόντα με Διμεθικόνη χειροτέρεψαν την ακμή τους. 

Δυστυχώς όμως, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν η Διμεθικόνη προκάλεσε το πρόβλημα σε προσωπικές εμπειρίες σαν αυτές. Νομίζω ότι πολλοί χρήστες κατηγορούν τη Διμεθικόνη και άλλες σιλικόνες λόγω της κακής τους φήμης

Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, θα μπορούσε να είναι ένα άλλο, λιγότερο ύποπτο συστατικό που προκάλεσε το πρόβλημα.

Ή το πρόβλημα μπορεί να προκλήθηκε από το layering διαφόρων προϊόντων περιποίησης δέρματος με αντηλιακό και μακιγιάζ από πανω. Και το layering πολλών προϊόντων μαζί είναι πολύ συχνό στις μέρες μας. 

Ωστόσο, δεν απορρίπτω πλήρως την πιθανότητα η Διμεθικόνη να φράζει τους πόρους σε κάποια άτομα. Αλλά νομίζω ότι είναι πολύ λιγότερο κοινό από ό, τι νομίζουμε.

10. Συμπέρασμα

Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι πίσω από τη αντίδραση του κόσμου εναντίον της Διμεθικόνης και άλλων σιλικονών.

Ο Brian Barron από τη μάρκα Paula’s Choice πιστεύει ότι η αντίδραση μπορεί να προήλθε από τη λανθασμένη πεποίθηση ότι οι σιλικόνες προκαλούν ακμή. Όπως ανέφερα παραπάνω, η Διμεθικόνη δεν είναι πιθανό να φράξει τους πόρους. Ωστόσο, πολλοί πάσχοντες από ακμή πιστεύουν ότι το κάνει. Και αυτό συνέβαινε ήδη όταν άρχισα να ασχολούμαι με το skincare το 2006.

Η Michelle από το μπλογκ Labmuffin πιστεύει ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να πιστεύουν ότι το φυσικό σημαίνει καλύτερο και ασφαλέστερο. Το φυσικό, καθαρό ελαιόλαδο είναι πολύ πιο πιθανό να ερεθίσει το δέρμα και να επιδεινώσει την πιτυρίδα από τη Διμεθικόνη, αλλά πολλοί influencers πιστεύουν το αντίθετο!

Η οδύσσεια μου στο skincare ξεκίνησε το 2006 και μερικές φορές είχα ερεθισμό από προϊόντα περιποίησης δέρματος. Κάποιες φορές, έριξα το φταίξιμο στις Σιλικόνες. Αλλά τελικά ήμουν σε άρνηση: Ήταν η συχνή (κατά)χρηση Ρετινόλης, Ασκορβικού Οξέος ή Γλυκολικού οξέος. Όλα αυτά είναι τέλεια συστατικά, αλλά μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν καθημερινά ή απλά δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν καθόλου.

Έτσι, για να ολοκληρώσω άλλη μια επικά μεγάλη ανάρτηση, δώστε στη Διμεθικόνη μια ευκαιρία!

Scientific Opinion of the Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food on calcium silicate, silicon dioxide and silicic acid gel added for nutritional purposes to food supplements following a request from the European Commission. The EFSA Journal (2009) 1132, 1–24.

Dimethyldichlorosilane and the Direct Synthesis of Methylchlorosilanes. The Key to the Silicones Industry. Dietmar Seyferth, Organometallics 2001 20 (24), 4978-4992

Thétiot-Laurent, S.A.-L., Boissier, J., Robert, A. and Meunier, B. (2013), Schistosomiasis Chemotherapy. Angew. Chem. Int. Ed., 52: 7936-7956.

Ingram, Rebecca & Bartlett, A & Brown, M & Marriott, Chris & Whiffield, R. (2002). Dimethicone barrier cream prevents infection of human skin by Schistosome cercariae: Evidence from Franz cell studies. The Journal of parasitology. 88. 399-402. 

Mojsiewicz-Pieńkowska K, Stachowska E, Krenczkowska D, Bazar D, Meijer F. Evidence of Skin Barrier Damage by Cyclic Siloxanes (Silicones)-Using Digital Holographic Microscopy. Int J Mol Sci. 2020;21(17):6375. Published 2020 Sep 2. 

Glombitza B, Müller-Goymann CC. Investigation of interactions between silicones and stratum corneum lipids. Int J Cosmet Sci. 2001;23(1):25-34. 7

Zhai H, Brachman F, Pelosi A, et al. A bioengineering study on the efficacy of a skin protectant lotion in preventing SLS-induced dermatitis. Skin Res Technol. 2000;6(2):77-80.

Chularojanamontri L, Tuchinda P, Kulthanan K, Pongparit K. Moisturizers for Acne: What are their Constituents?. J Clin Aesthet Dermatol. 2014;7(5):36-44.

Draelos ZD, Callender V, Young C, Dhawan SS. The effect of vehicle formulation on acne medication tolerability. Cutis. 2008;82(4):281-284.

Mojsiewicz-Pieńkowska K, Jamrógiewicz M, Szymkowska K, Krenczkowska D. Direct Human Contact with Siloxanes (Silicones) – Safety or Risk Part 1. Characteristics of Siloxanes (Silicones). Front Pharmacol. 2016;7:132. Published 2016 May 30.

Patzelt A, Lademann J, Richter H, et al. In vivo investigations on the penetration of various oils and their influence on the skin barrier. Skin Res Technol. 2012;18(3):364-369.

Wilson, Audrey. “in Care and Treatment Understanding Factors Which Influence Permeability of Silicones and Their Derivatives.(1997).

O’Lenick, Anthony. (2000). Silicones—Basic chemistry and selected applications. J Surfact Deterg. 3. 229-236. 10.1007/s11743-000-0130-3. 

Britannica, The Editors of Encyclopaedia. “Amethyst”. Encyclopedia Britannica, 23 Apr. 2020.

Britannica, The Editors of Encyclopaedia. “Quartz”. Encyclopedia Britannica, 21 May. 2020.

Barel, André O, Marc Paye, and Howard I. Maibach. Handbook of Cosmetic Science and Technology. Boca Raton, Fla: CRC Press, 2014. Print.

Schueller, Randy, and Perry Romanowski. Conditioning Agents for Hair and Skin. , 2020. 

Short RW, Chan JL, Choi JM, Egbert BM, Rehmus WE, Kimball AB. Effects of moisturization on epidermal homeostasis and differentiation. Clin Exp Dermatol. 2007;32(1):88-90. 

Aliyar H, Schalau G 2nd. Recent developments in silicones for topical and transdermal drug delivery. Ther Deliv. 2015;6(7):827-839.

Pellicoro C, Marsella R, Ahrens K. Pilot study to evaluate the effect of topical dimethicone on clinical signs and skin barrier function in dogs with naturally occurring atopic dermatitis. Vet Med Int. 2013;2013:239186. 

De Paepe K, Sieg A, Le Meur M, Rogiers V. Silicones as nonocclusive topical agents. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):164-171.

Martínez de Murguía Fernández L, Puig Algora G, Bajona Roig M, Bacchini G. Effectiveness and tolerability of a squalane and dimethicone-based treatment for head lice. Parasitol Res. 2021;120(5):1883-1890.

Ihde ES, Boscamp JR, Loh JM, Rosen L. Safety and efficacy of a 100% dimethicone pediculocide in school-age children [published correction appears in BMC Pediatr. 2016;16:12]. BMC Pediatr. 2015;15:70. Published 2015 Jun 20.

Puri N, Talwar A. The efficacy of silicone gel for the treatment of hypertrophic scars and keloids. J Cutan Aesthet Surg. 2009;2(2):104-106.

Ποια είναι η εμπειρία σας με τη Διμεθικόνη; Αφήστε ένα σχόλιο παρακατω!

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on pinterest

Σχόλια και ερωτήσεις

guest
2 Σχόλια
παλιότερα
νεότερα πιο δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments

Γεια σας, με λένε Τάσο και είμαι ο δημιουργός του Skinchat. Διαβάστε περισσότερα.

SOCIAL