Είναι καλό το να πίνουμε νερό για το δέρμα;

Τι ξέρουμε από τις κλινικές δοκιμές
Το νερό μπορεί να βελτιώσει την ενυδάτωση του δέρματος.

Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή

Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι το μυστικό ομορφιάς κάποιου σελέμπριτι είναι το ότι πίνει μπόλικο νερό; Φυσικά, ήμουν πολύ περίεργος να μάθω αν η επιστήμη συμφωνεί ότι το πόσιμο νερό είναι καλό για το δέρμα.

Όλως περιέργως, είναι πολύ λίγη η έρευνα για τα οφέλη του να πίνουμε νερό για το δέρμα: μόνο τέσσερις μελέτες. Όμως, αν και το να πίνετε νερό δεν θα σας κάνει ακριβώς σαν τη Jennifer Lopez στα 50 σας, δεν θα βλάψει το δέρμα σας. Οι πιθανότητες είναι ότι θα έχει κάποια οφέλη, ειδικά αν το συνδυάσετε με τη σωστή διατροφή και μια καλή skincare ρουτίνα. 

Ας αφήσουμε παραπέρα τους μύθους και να δούμε τι μπορεί πραγματικά να κάνει το νερό για το δέρμα σας!

2. Ενυδάτωση του δέρματος

Το μόνο πράγμα που έδειξαν σαφώς οι μελέτες είναι ότι το να πίνουμε περισσότερο νερό μπορεί να βελτιώσει την ενυδάτωση του δέρματος. 

Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι εθελοντές που δεν έπιναν πολύ νερό πριν από την έναρξη των μελετών είχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν βελτιωμένη ενυδάτωση του δέρματος πίνοντας περισσότερο νερό. Η αφυδάτωση είναι συχνή σε παιδιά, εφήβους και ηλικιωμένους. Και φαίνεται ότι η ανεπαρκής πρόσληψη νερού είναι επίσης συχνή σε άτομα μεταξύ 18 και 65 ετών.

Ίσως να μη δείτε τόση μεγάλη διαφορά αν χρησιμοποιείτε ήδη ενυδατικά προϊόντα στο πρόσωπό σας. Από την άλλη πλευρά, το να πίνουμε νερό ίσως ενισχύσει την ενυδατική δράση των προϊόντων αυτών

Πόσο νερό έπιναν οι εθελοντές;

Σε μια δοκιμή, οι εθελοντές χωρίστηκαν ανάλογα με το νερό που κατανάλωναν πριν αρχίσει η δοκιμή: περίπου 1700 ml την ημέρα για την ομάδα Α και 3400 ml για την ομάδα Β. Οκτώ ποτήρια νερό είναι περίπου 2000 ml, οπότε 3400 ml ακούγονται σαν πάρα πολύ! Περιλαμβάνει όμως νερό και από τρόφιμα και ποτά. 

Σε μια άλλη δοκιμή, οι εθελοντές χωρίστηκαν επίσης ανάλογα με την πρόσληψη νερού πριν τη δοκιμή: λιγότερο από 3200 ml νερού την ημέρα για την Ομάδα Α και περισσότερο από 3200 ml για την Ομάδα Β.

Άρα, και στις δύο δοκιμές, η Ομάδα Α κατανάλωνε πολύ λιγότερο νερό από την Ομάδα Β.

Όταν ξεκίνησαν οι δοκιμές, όλες αυτές οι ομάδες πήραν επιπλέον 2000 ml νερού την ημέρα. Και στις δύο δοκιμές, η ομάδα Α είδε τη μεγαλύτερη βελτίωση στην ενυδάτωση.

3. Ρυτίδες και ελαστικότητα

Καμία μελέτη μέχρι στιγμής δεν έδειξε ότι το να πίνουμε νερό μειώνει τις ρυτίδες στο δέρμα. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχει θετική επίδραση στη συνολική ελαστικότητα. Αυτό είναι πιθανώς αποτέλεσμα της βελτιωμένης ενυδάτωσης.

Ωστόσο, καμία μελέτη δεν κράτησε περισσότερο από ενάμιση μήνα, και αυτό είναι ένα μικρό χρονικό διάστημα για να βγάλουμε συμπεράσματα. 

Εάν αρχίσετε να πίνετε αρκετό νερό, υπάρχει πιθανότητα οι ρυτίδες σας να γίνουν λιγότερο αισθητές. Υποθέτω, τουλάχιστον! Οι ρυτίδες τείνουν να είναι πιο εμφανείς σε ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα. Και αφού το να πίνουμε νερό βελτιώνει την ενυδάτωση στο δέρμα, μπορεί επίσης να μειώσει την εμφάνιση των ρυτίδων. Είναι το ίδιο αποτέλεσμα που μπορείτε να έχετε από τη συχνή εφαρμογή μιας καλής ενυδατικής κρέμας

4. Νερό βρύσης και μεταλλικό νερό

Το μεταλλικό νερό εκθειάζεται συχνά για τα οφέλη του για την υγεία, κυρίως επειδή ορισμένες μάρκες έχουν υψηλότερα επίπεδα μετάλλων από το κανονικό νερό της βρύσης. Πολλές μάρκες μεταλλικού νερού προμοτάρονται από σελέμπριτι με άψογο δέρμα και κάποιοι κολυμπούν κιόλας σ’ αυτά. Μην αρχίσω τώρα!

Το αποτέλεσμα είναι ότι το κοινό πιστεύει συχνά ότι το να πίνουμε μεταλλικό νερό είναι καλύτερο για το δέρμα από το νερό της βρύσης. Αυτό όμως δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Μελέτη για το νερό της βρύσης και το μεταλλικό νερό

Υπάρχει μόνο μία κλινική δοκιμή που συνέκρινε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μεταλλικού νερού ή νερού βρύσης στο δέρμα. Αυτή η μελέτη δεν βρήκε ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο, παρόλο που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από μια γερμανική μάρκα μεταλλικού νερού. Αυτό που βρήκε είναι ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο το νερό της βρύσης και το μεταλλικό νερό επηρεάζουν το δέρμα.

Οι δύο ομάδες στη μελέτη έπιναν καθημερινά 2,25 L είτε μεταλλικού νερού είτε νερού βρύσης. 

Η ομάδα μεταλλικού νερού παρουσίασε μείωση της πυκνότητας του δέρματος. Το πάχος του δέρματος αυξήθηκε στους εθελοντές που δεν έπιναν αρκετό νερό πριν από τη μελέτη. 

Η ομάδα νερού βρύσης παρουσίασε το αντίθετο: αύξηση της πυκνότητας του δέρματος και μείωση του πάχους του δέρματος. Μπλέξιμο, έτσι δεν είναι; 

Το pH (πε-χα) του δέρματος της ομάδας μεταλλικού νερού αυξήθηκε πολύ ελαφρά, ενώ το pH της ομάδας νερού βρύσης μειώθηκε από περίπου 5,19 σε 4,79. Το pH 4,79 είναι και πάλι φυσιολογικό για το δέρμα, ίσως και καλύτερο.

Η μελέτη δεν βρήκε μείωση των ρυτίδων είτε από το μεταλλικό νερό είτε από το νερό βρύσης. Ωστόσο, ορισμένα άτομα και στις δύο ομάδες παρουσίασαν πιο λείο δέρμα. 

Μεταλλικά στοιχεία σε νερό βρύσης και μεταλλικό νερό

Το μεταλλικό νερό στη μελέτη είχε υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και περιείχε διάφορα άλλα μέταλλα. Το νερό της βρύσης ήταν πολύ χαμηλό σε μαγνήσιο και άλλα μέταλλα και είχε τη μισή ποσότητα ασβεστίου. Αυτές οι διαφορές πρέπει να επηρέασαν τα αποτελέσματα.

Αλλά τα παραπάνω αποτελέσματα ισχύουν μόνο για το νερό της βρύσης και το μεταλλικό νερό που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη. Το νερό της βρύσης στην περιοχή σας ή το αγαπημένο σας εμφιαλωμένο νερό μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά.

Τα επίπεδα μετάλλων στο μεταλλικό νερό διαφέρουν πολύ από τη μία μάρκα στην άλλη, ανάλογα με το από πού προέρχεται το νερό. Ορισμένες μάρκες, για παράδειγμα, έχουν υψηλά επίπεδα μαγνησίου ή ασβεστίου και μερικές άλλες όχι. Η περιεκτικότητα σε μέταλλα του νερού βρύσης μπορεί επίσης να ποικίλει πολυ ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές. 

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το να πίνουμε μεταλλικό νερό είναι καλύτερο για το δέρμα από το νερό βρύσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει θετική διαφορά στη συνολική υγεία μας. Ορισμένα μεταλλικά νερά με αποδεδειγμένη υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο (πάνω από 50 mg ανά λίτρο) ή ασβέστιο είναι ευεργετικά για άτομα με ανεπάρκεια σε αυτά τα μέταλλα. Και η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι πολύ συχνή στις μέρες μας. Αλλά τα συμπληρώματα είναι γενικά ένας πιο οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης αυτών των ελλείψεων.

5. Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι πρέπει να πίνουμε περίπου οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Μάλλον όχι από μια πολύ αξιόπιστη πηγή, σωστά; Αυτό είναι ένα είδος μύθου που επιμένει εδώ και δεκαετίες. Ήδη από το 2002, οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τον κανόνα των 8 ποτηριών.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν πόσο νερό χρειάζεστε: το φύλο, η σωματική δραστηριότητα, το κλίμα και η διατροφή σας, μεταξύ άλλων. Το φαγητό περιέχει επίσης νερό και αν, για παράδειγμα, τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, ίσως χρειαστεί να πίνετε λιγότερο νερό.

Ωστόσο, δεν θα σας βλάψει να πιείτε 8 ποτήρια νερό. Προσωπικά, οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω πίνουν πολύ λιγότερο από έξι ποτήρια, οπότε πιστεύω ότι είναι μια καλή αναφορά αν προσπαθείτε να αυξήσετε την πρόσληψη νερού. 

Κάποιες επίσημες οδηγίες

Δεν υπάρχει συμφωνία για το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά. Θα σας δώσω τις επίσημες συστάσεις από δύο οργανισμούς, για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Αυτές είναι γενικές οδηγίες για άτομα μέσου ύψους και με μέτρια σωματική δραστηριότητα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συνιστά 2 L ημερησίως για γυναίκες και 2,5 L για άνδρες άνω των 14 ετών. Αυτό περιλαμβάνει νερό από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν 1,60 L νερού από υγρά (νερό και ποτά, όχι τρόφιμα) και οι άνδρες πρέπει να λαμβάνουν 2 L από υγρά. 

Η Αμερικανική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής (NAM) συνιστά πολύ περισσότερο νερό: 2,7 L καθημερινά για γυναίκες και 3,7 L για άνδρες άνω των 19 ετών. Αυτό περιλαμβάνει νερό από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν 2,2 L νερού από υγρά (νερό και ποτά, όχι τρόφιμα) και οι άνδρες θα πρέπει να λαμβάνουν 3 L από υγρά. 

Για βελτιωμένη ενυδάτωση του δέρματος, θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτό το δεύτερο σετ οδηγιών. Και ίσως ίσως πρέπει να πίνετε ακόμη περισσότερο από αυτό. Τουλάχιστον σύμφωνα με τις μελέτες που περιέγραψα στο Κεφάλαιο 2.

Και οι δύο οργανισμοί προτείνουν επιπλέον 300 ml καθημερινά για τις εγκύους γυναίκες. Τουλάχιστον συμφωνούν σε αυτό!

Άλλοι οργανισμοί παρέχουν επίσης διαφορετικές συστάσεις.

6. Νερό από τρόφιμα και ποτά

Καφές και τσάι

Ευτυχώς για εμάς που δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την καφεΐνη μας, ο καφές ή το μαύρο τσάι μετράει στη συνολική πρόσληψη νερού. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν πολλοί γκουρού υγιεινού τρόπου ζωής μας έλεγαν να αντικαταστήσουμε τον καφέ με πράσινο τσάι. Ευτυχώς! Ενώ ο καφές μπορεί να έχει διουρητική δράση, ειδικά σε μεγάλες δόσεις, δεν προκαλεί απαραίτητα αφυδάτωση.

Τρόφιμα

Μέρος της κατανάλωσης νερού προέρχεται από τα τρόφιμα. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς πόσο νερό παίρνετε από τα τρόφιμα: εξαρτάται από τη διατροφή σας. Η EFSA εκτιμά ότι περίπου το 20% του νερού στη διατροφή μας προέρχεται από τρόφιμα. 

Ο χυμός φρούτων και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά περιέχουν τουλάχιστον 80% νερό. Η πίτσα περιέχει περίπου 40-49% νερό, κάτι που είναι υπέροχο νέο! Το ψωμί περιέχει περίπου 30-39% νερό.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την περιεκτικότητα σε νερό σε διάφορα τρόφιμα.

7. Πώς να πίνουμε περισσότερο νερό

Προτιμώ να πίνω νερό από γυάλινο ποτήρι με επαναχρησιμοποιήσιμο καλαμάκι. (To Jumbo συγκεκριμένα το ονομάζει ποτήρι-βαρελάκι!) Είναι ωραίο οπτικά και μπορείτε να το κρατήσετε στο γραφείο σας και να πίνετε νερό όλη την ημέρα χωρίς να χρειάζεται να το ανοίγετε και να το κλείνετε όλη την ώρα. Και είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον από τα πλαστικά μπουκάλια. 

Μου αρέσει επίσης να προσθέτω γεύση στο νερό μου: Συνήθως μια φέτα λάιμ ή πορτοκάλι δίνει ένα ωραίο άρωμα και το κάνει πιο ελκυστικό σαν εικόνα. Τα κατεψυγμένα μούρα και οι φέτες αγγουριών λειτουργούν επίσης πολύ καλά. 

 

Erica L. Kenney, Michael W. Long, Angie L. Cradock, and Steven L. Gortmaker, 2015: Prevalence of Inadequate Hydration Among US Children and Disparities by Gender and Race/Ethnicity: National Health and Nutrition Examination Survey, 2009–2012 American Journal of Public Health 105, e113_e118.

Taylor K, Jones EB. Adult Dehydration. [Updated 2020 Apr 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-.

San Mauro Martín I, Garicano Vilar E, Romo Orozco DA, et al. Hydration Status: Influence of Exercise and Diet Quality. Am J Lifestyle Med. 2017;13(4):414-423. Published 2017 Jun 6.

Lambers H, Piessens S, Bloem A, Pronk H, Finkel P. Natural skin surface pH is on average below 5, which is beneficial for its resident flora. Int J Cosmet Sci. 2006;28(5):359-370.

DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH, Wilson W. Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis [published correction appears in Open Heart. 2018 Apr 5;5(1):e000668corr1]. Open Heart. 2018;5(1):e000668. Published 2018 Jan 13. 

Williams, Stefana & Krueger, Nils & M, Davids & D, Kraus & Buntrock, Heike & acknowledgements, with. (2007). Effect of fluid intake on skin physiology: distinct differences between drinking mineral water and tap water. Int J Cosmet Sci. 29. 131-8. 

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA); Scientific Opinion on Dietary reference values for water. EFSA Journal 2010; 8( 3):1459. [48 pp.].

Valtin H. “Drink at least eight glasses of water a day.” Really? Is there scientific evidence for “8 x 8”?. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2002;283(5):R993-R1004.

Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010;68(8):439-458.

Akdeniz, M, Tomova‐Simitchieva, T, Dobos, G, Blume‐Peytavi, U, Kottner, J. Does dietary fluid intake affect skin hydration in healthy humans? A systematic literature review. Skin Res Technol. 2018; 24: 459– 465.

Palma L, Marques LT, Bujan J, Rodrigues LM. Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:413-421. Published 2015 Aug 3.

Palma, Lidia & Monteiro, Carla & Tavares, Liliana & Bujan, Maria & Rodrigues, Luis. (2012). Relationship between the dietary intake of water and skin hydration: Relação entre a ingestão dietária de água e a hidratação cutânea. Journal Biomedical and Biopharmaceutical Research. 9. 173-181. 10.19277/BBR.9.2.39. 

Williams, Stefana & Krueger, Nils & M, Davids & D, Kraus & Buntrock, Heike & acknowledgements, with. (2007). Effect of fluid intake on skin physiology: distinct differences between drinking mineral water and tap water. Int J Cosmet Sci. 29. 131-8. 

Mac-Mary S, Creidi P, Marsaut D, et al. Assessment of effects of an additional dietary natural mineral water uptake on skin hydration in healthy subjects by dynamic barrier function measurements and clinic scoring. Skin Res Technol. 2006;12(3):199-205.

Πώς επηρεάζει το νερό που πίνουμε το δέρμα σας; Αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω!

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on pinterest

Σχόλια και ερωτήσεις

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Γεια σας, με λένε Τάσο και είμαι ο δημιουργός του Skinchat. Διαβάστε περισσότερα.

SOCIAL