Περιεχόμενα
1. Εισαγωγή
Στην ανάρτησή μου για το Ascorbyl Tetraisopalmitate, σας παρουσίασα τι ξέρουμε από μελέτες για αυτό το παράγωγο της Βιταμίνης C. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα βρείτε όλα όσα (δεν) χρειάζεται να γνωρίζετε για τα οφέλη μιας άλλης μορφής Βιταμίνης C: το Αιθυλικό Ασκορβικό Οξύ.
Πιθανόν να το έχετε ακούσει με την αγγλική ονομασία, το Ethyl Ascorbic Acid. Θα χρησιμοποιήσω αυτήν επειδή νομίζω ότι ο κόσμος είναι πιο εξοικειωμένος μαζί της. Επίσης, επειδή δεν είναι και τόσο μικρή ονομασία, θα χρησιμοποιήσω κάποιες φορές τη συντομογραφία ΕΑΑ.
Εδώ να επισημάνω ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους όρους “μορφή βιταμίνης C” και “παράγωγο βιταμίνης C”. Τους χρησιμοποιώ εναλλάξ, έτσι για ποικιλία. Το “παράγωγο βιταμίνης C” είναι μάλλον πιο κατάλληλο από επιστημονική άποψη, αλλά δεν είμαι επιστήμονας. Είμαι ένας επιστήμονας παγιδευμένος στο σώμα ενός μεσήλικα άνδρα μπλόγκερ!
2. Τι είναι το Ethyl Ascorbic Acid;
Το Ethyl Ascorbic Acid είναι ένα παράγωγο της Βιταμίνης C που λέγεται ότι προσφέρει παρόμοια οφέλη με το Ασκορβικό Οξύ: αντιοξειδωτική προστασία, φωτοπροστασία, διέγερση του κολλαγόνου και μείωση της υπερμελάγχρωσης. Είναι πολύ σταθερό χάρη στη χημική του δομή.
Ένας ενδιαφέρων ισχυρισμός είναι ότι δεν χρειάζεται να μετατραπεί σε Ασκορβικό Οξύ -τη μόνη φυσική μορφή βιταμίνης C- για να έχει αποτέλεσμα.
Έχεις διάφορες ονομασίες, όπως, 3-O-Ethyl Ascorbic Acid και 3-O-Ethyl Ascorbate.
Η χημική δομή του ΕΑΑ
Το Ethyl Ascorbic Acid μοιάζει με το Ασκορβικό Οξύ πιθανώς περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή βιταμίνης C. Οι χημικές δομές τους φαίνονται σχεδόν ίδιες.
Υπάρχει όμως μια μικρή τροποποίηση, με αποτέλεσμα το Ethyl Ascorbic Acid να προσφέρει δύο βασικά οφέλη:
Α) Είναι λιγότερο επιρρεπές στην οξείδωση από το Ασκορβικό Οξύ.
Β) Είναι και υδατοδιαλυτό και λιποδιαλυτό Έτσι, θεωρητικά, μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα καλύτερα από το Ασκορβικό Οξύ.
3. Οφέλη από το Ethyl Ascorbic Acid για το δέρμα
Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες για το Ethyl Ascorbic Acid προς το παρόν, και οι περισσότερες είναι in vitro (όχι σε ζωντανούς οργανισμούς). Ωστόσο, εάν δρα με παρόμοιο τρόπο με το Ασκορβικό Οξύ, τότε λογικά θα έχει και παρόμοια οφέλη.
Η υπάρχουσα έρευνα είναι σίγουρα υποσχόμενη. Φαίνεται ότι το Ethyl Ascorbic Acid έχει όντως οφέλη για το δέρμα.
3.1. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες του Ethyl Ascorbic Acid
Το ΕΑΑ είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό αλλά μπορεί να είναι λιγότερο ισχυρό από το Ασκορβικό Οξύ. Σε δύο διαφορετικές μελέτες, το Ασκορβικό Οξύ είχε πιο έντονη δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
Αυτό συμβαίνει γιατί η χημική δομή του ΕΑΑ το καθιστά λιγότερο ισχυρό από το Ασκορβικό Οξύ. Από την άλλη πλευρά, όμως, το κάνει επίσης και πιο ανθεκτικό στην οξείδωση.
Το Ασκορβικό Οξύ οξειδώνεται πιο γρήγορα, ειδικά σε προϊόντα με βάση το νερό. Ακόμη και οι σταθεροποιημένοι οροί Ασκορβικού Οξέος χάνουν σταδιακά την ισχύ τους. Το ΕΑΑ διατηρεί την ισχύ του για περισσότερο.
3.2. Ethyl Ascorbic Acid για υπερμελάγχρωση
Ακριβώς όπως το Ασκορβικό Οξύ, έτσι και το Ethyl Ascorbic Acid αναστέλλει τη δραστηριότητα της Τυροσινάσης. Αυτό είναι ένα ένζυμο που παίζει βασικό ρόλο στη Μελανογένεση. (παραγωγή μελανίνης).
Το Ethyl Ascorbic Acid μπορεί και να αποτρέψει και να μειώσει την υπερμελάγχρωση. Αυτό φάνηκε σε εργαστηριακά πειράματα σε μοντέλα ανθρώπινου δέρματος.
Τι ισχύει όμως με πραγματικούς ανθρώπους, μοντέλα και μη; Σε μια μικρή κλινική δοκιμή σε Ασιάτισσες, μόλις μια περιεκτικότητα 2% είχε λευκαντική δράση μετά από 28 ημέρες.
Το ΕΑΑ είναι πιθανό να συνεργάζεται καλά με άλλους αναστολείς της Τυροσινάσης, όπως το Φερουλικό οξύ.
3.3. Αντιγηραντικά οφέλη του Ethyl Ascorbic Acid
Όπως πολλά άλλα αντιοξειδωτικά, το Ethyl Ascorbic Acid έχει φωτοπροστατευτικά οφέλη. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις βλάβες του δέρματος από τις ακτίνες UVB και UVA . Έτσι, είναι μια καλή επιλογή για την πρόληψη της γήρανσης του δέρματος που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου με παρόμοιο τρόπο με το Ασκορβικό Οξύ. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε δοκιμές σε ινοβλάστες, όχι σε πραγματικούς ανθρώπους!
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά πιστεύω πραγματικά ότι η συνεχής χρήση ενός καλού προϊόντος με Ethyl Ascorbic Acid μπορεί να κάνει θετική διαφορά.
Εντάξει, ίσως όχι για όλους, αλλά αυτό συμβαίνει με τα περισσότερα συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας!
4. Ethyl Ascorbic Acid και Ασκορβικό Οξύ: Σύγκριση
4.1 Πλεονεκτήματα του Ασκορβικού οξέος
- Τα οφέλη του υποστηρίζονται από περισσότερη έρευνα από οποιαδήποτε άλλη μορφή βιταμίνης C.
- Είναι η μόνη Βιταμίνη C που υπάρχει φυσικά στο δέρμα μας. Δεν χρειάζεται μετατροπή.
- Οι οροί Ασκορβικού Οξέος με χαμηλό pH μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα και συνήθως περιέχουν ενισχυτές διείσδυσης για καλύτερη απορρόφηση
- Είναι σχετικά σταθερό σε προϊόντα με χαμηλό pH (συνήθως γύρω στο 3)
- Επίσης διατίθεται και άνυδρες φ΄όρμουλες που μπορεί να είναι πιο σταθερές και λιγότερο ερεθιστικές
- Ίσως δίνει ισχυρότερη αντιοξειδωτική προστασία από το ΕΑΑ, εάν δεν οξειδωθεί
4.2 Πλεονεκτήματα του Ethyl Ascorbic Acid
- Μπορεί να μη χρειάζεται μετατροπή σε Ασκορβικό Οξύ, σύμφωνα με ορισμένες μάρκες καλλυντικών
- Πολύ λιγότερο επιρρεπές στην οξείδωση, ακόμη και σε προϊόντα με βάση το νερό
- Ίσως να διεισδύει στο δέρμα καλύτερα από το Ασκορβικό οξύ επειδή είναι λιποδιαλυτό
- Τα προϊόντα με ΕΑΑ μπορεί να είναι λιγότερο ερεθιστικά επειδή δεν χρειάζονται πολύ όξινο pH για να σταθεροποιηθούν
- Λιγότερος ερεθισμός σημαίνει ότι το ΕΑΑ μπορεί να συνδυάζεται ευκολότερα με ισχυρά δραστικά συστατικά όπως η Ρετινόλη και το Γλυκολικό οξύ
5. Διείσδυση του Ethyl Ascorbic Acid στο δέρμα
Χάρη στις λιπόφιλες ιδιότητές του, το Ethyl Ascorbic Acid λέγεται ότι έχει καλύτερη διαπερατότητα από το Ασκορβικό Οξύ και άλλες υδατοδιαλυτές μορφές βιταμίνης C. Με απλά ελληνικά, μπορεί να φτάσει σε βαθύτερα στρώματα δέρματος.
Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να πετάξετε τον αγαπημένο σας ορό Ασκορβικού Οξέος. Τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης δέρματος με Ασκορβικό Οξύ περιέχουν ούτως ή άλλως ενισχυτές διείσδυσης. Αυτά είναι συστατικά που βοηθούν το Ασκορβικό Οξύ να διεισδύσει πιο βαθιά.
ΕΑΑ και ενισχυτές διείσδυσης
Στην πραγματικότητα, το Ethyl Ascorbic Acid μπορεί επίσης να χρειάζεται ένα χέρι βοηθείας για βελτιωμένη διείσδυση. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη εξέτασε τη διείσδυσή του με μια ποικιλία ενισχυτών διείσδυσης. Tα Propylene Glycol, Pentylene Glycol και Isopropyl Alcohol έδωσαν καλά αποτελέσματα. Α, και μια γνωστή φίλη από τα παλιά, η Γλυκερίνη, βελτίωσε επίσης τη διείσδυσή του ΕΑΑ.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δέρμα χοίρου. Το δέρμα γουρουνιού, λαϊκιστί. Το δέρμα χοίρου έχει εγκριθεί για χρήση στην έρευνα επειδή έχει ομοιότητες με το ανθρώπινο δέρμα.
Εντάξει, μη συνοφρυώνεστε: κάποιες πολύ γνωστές μελέτες για το Ασκορβικό Οξύ έγιναν επίσης σε δέρμα χοίρου.
6. Μετατροπή του Ethyl Ascorbic Acid σε Ασκορβικό Οξύ
Τα παράγωγα Βιταμίνης C συνήθως πρέπει να μετατραπούν σε Ασκορβικό Οξύ για να δράσουν. Θα περίμενε κανείς το ίδιο για το Ethyl Ascorbic Acid.
Δεν μπορούσα να βρω μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό. Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία στο διαδίκτυο. Ήρθε η ώρα να κάνω το ένα πράγμα στο οποίο είμαι θεός: να σας μπερδέψω ακόμα περισσότερο.
Ορισμένες εταιρείες δηλώνουν ότι το Ethyl Ascorbic Acid δεν χρειάζεται να μετατραπεί σε Ασκορβικό Οξύ. Το σάιτ της Deciem, για παράδειγμα, λέει ότι είναι μια βιταμίνη C που δρα απευθείας. Η εταιρεία La Clinica δηλώνει επίσης ότι δεν απαιτείται μετατροπή.
Από την άλλη πλευρά, μια ανασκόπηση για τα παράγωγα της βιταμίνης C λέει ότι απλά δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτήν τη μετατροπή. Όντως δεν βρήκα κανένα στοιχείο.
Ένας προμηθευτής συστατικών λέει ότι το ΕΑΑ μεταβολίζεται ως καθαρή βιταμίνη C στο ζωντανό σώμα”. Αυτό με έμπλεξε. Εννοεί ότι το ΕΑΑ μετατρέπεται σε Ασκορβικό Οξύ; Ή ότι το σώμα μας χρησιμοποιεί το ΕΑΑ όπως το Ασκορβικό Οξύ, χωρίς να χρειάζεται μετατροπή;
Ένας άλλος προμηθευτής συστατικών δηλώνει ότι “το ΕΑΑ μεταβολίζεται σε καθαρό Ασκορβικό Οξύ”.
Το Ethyl Ascorbic Acid και το Ασκορβικό Οξύ μοιάζουν
Λοιπόν, να μετατραπεί κανείς σε Ασκορβικό Οξύ ή να μη μετατραπεί; Ένα τεράστιο ερώτημα που βασανίζει την ανθρώπινη φυλή εδώ και αιώνες.
Υποθέτω ότι το Ethyl Ascorbic Acid μπορεί να μην χρειάζεται να μετατραπεί σε Ασκορβικό Οξύ επειδή οι χημικές δομές τους είναι πολύ παρόμοιες. Ή μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα.
Αυτό ακούγεται πολύ ωραίο. Αρκετά υποσχόμενο για μένα να αρχίσω να ψάχνω για ορούς με ΕΑΑ ενώ γράφω αυτό το άρθρο! Ωστόσο, ο αιώνιος σκεπτικιστής μέσα μου θέλει αποδείξεις.
7. Σταθερότητα του Ethyl Ascorbic Acid
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Ethyl Ascorbic Acid είναι η σταθερότητά του σε προϊόντα με βάση το νερό. Χάρη στη χημική του δομή, είναι πολύ πιο ανθεκτικό στην οξείδωση από το Ασκορβικό Οξύ. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από διάφορες μελέτες.
Ethyl Ascorbic Acid και pH
Υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα σχετικά με το ιδανικό pH για προϊόντα με Ethyl Ascorbic Acid. Σύμφωνα με μια μελέτη,το ιδανικό pH είναι 5,46. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, δεν πρέπει να είναι πάνω από 5. Ένας προμηθευτής συστατικών δηλώνει ότι το βέλτιστο pH είναι 6,5.
Μπλεχτήκατε πάλι; Κι εγώ μια απ’ τα ίδια! Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι οροί με Ethyl Ascorbic Acid είναι πιο σταθεροί σε υψηλότερο pH από τους ορούς Ασκορβικού Οξέος. Αυτό κάνει το ΕΑΑ καλύτερη επιλογή για άτομα με ευαίσθητο δέρμα που δεν μπορούν να ανεχθούν προϊόντα με πολύ όξινο pH.
Το Ethyl Ascorbic Acid είναι επίσης πιο σταθερό σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Ωστόσο, εάν ζείτε σε μια περιοχή με πολύ ζεστό κλίμα, σας συνιστώ να αποθηκεύσετε τον ορό σας με ΕΑΑ στο ψυγείο.
Αρκετοί οροί με Ethyl Ascorbic Acid είναι άνυδροι. Αυτό τους κάνει ακόμα πιο σταθερούς. Οι άνυδροι οροί με απλό Ασκορβικό Οξύ τείνουν επίσης να είναι πιο σταθεροί.
8. Συνδυασμοί του Ethyl Ascorbic Acid με άλλα συστατικά
Το Ethyl Ascorbic Acid μπορεί να συνδυαστεί με τα περισσότερα συστατικά, με εξαίρεση τα Πεπτίδια Χαλκού (Copper Peptides). Ε, ίσως.
8.1. Ethyl Ascorbic Acid και Πεπτίδια Χαλκού
Λέγεται συχνά ότι τα Πεπτίδια Χαλκού μπορεί να οξειδώσουν το Ασκορβικό Οξύ αν εφαρμοστούν ταυτόχρονα. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι ο Χαλκός και το Ασκορβικό Οξύ δεν πρέπει να μπαίνουν στο ίδιο προϊόν. Αλλά δεν έχω βρει ξεκάθαρη απόδειξη ότι τα Πεπτίδια Χαλκού οξειδώνουν το Ασκορβικό Οξύ όταν εφαρμόζονται ταυτόχρονα στο δέρμα. Είναι πιθανόν όμως, και προσωπικά δεν τα βάζω την ίδια στιγμή.
Σίγουρα πάντως δεν υπάρχουν στοιχεία για τον συνδυασμό ΕΑΑ και Πεπτιδίων Χαλκού. Αναρωτιέμαι αν το ΕΑΑ είναι λιγότερο επιρρεπές στην οξείδωση από τα Πεπτίδια Χαλκού λόγω της χημικής του δομής.
Αλλά προς το παρόν, υποθέτω ότι είναι καλή ιδέα να αποφύγετε τη χρήση τους ταυτόχρονα. Ή αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο τη νύχτα, ίσως μπορείτε να βάζετε Πεπτίδια Χαλκού το βράδυ και ΕΑΑ πριν πάτε για ύπνο.
Η Deciem πάντως συμβουλεύει να μη συνδυάσετε τόσο τα Πεπτίδια όσο και τα Πεπτίδια Χαλκού με Ethyl Ascorbic Acid.
8.2. Ethyl Ascorbic Acid και Νιασιναμίδη
Ο μύθος ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τη βιταμίνη C και τη Νιασιναμίδη μαζί έχει καταρριφθεί εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα, το Ethyl Ascorbic Acid και η Νιασιναμίδη έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης κατά της υπερμελάγχρωσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός για πιο λαμπερό δέρμα και μείωση των καφέ κηλίδων.
9. Συνιστώμενες περιεκτικότητες για το Ethyl Ascorbic Acid
Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την ιδανική περιεκτικότητα του Ethyl Ascorbic Acid στα καλλυντικά. Μια περιεκτικότητα μόνο 2% είχε λευκαντική δράση.
Στις μέρες μας υπάρχουν προϊόντα ΕΑΑ με πολύ υψηλές περιεκτικότητες, ακόμα και 30%! Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ΕΑΑ ή Ασκορβικό Οξύ, σας συνιστώ να ξεκινήσετε με ένα προϊόν με 15%, όπως αυτό της The Ordinary, απλώς για να ελέγξετε πώς αντιδρά το δέρμα σας σε αυτό.
Όπως ανέφερα παραπάνω, το Ethyl Ascorbic Acid ίσως είναι λιγότερο ισχυρό από το Ασκορβικό Οξύ ως αντιοξειδωτικό. Προσωπικά όμως, πιστεύω ότι περιεκτικότητες 15% είναι υπέρ αρκετές για προστασία από το οξειδωτικό στρες.
10. Παρενέργειες από το Ethyl Ascorbic Acid
Έχουν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων στο Ethyl Ascorbic Acid. Αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας για τους περισσότερους ανθρώπους, κατά τη γνώμη μου. Η συντριπτική πλειοψηφία συστατικών θα προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους.
Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει EEA πριν, ίσως είναι καλή ιδέα να το δοκιμάσετε σε μια μικρή περιοχή του προσώπου σας.
Και να έχετε υπόψη ότι ο ερεθισμός και η αλλεργική αντίδραση δεν είναι το ίδιο πράγμα! Εάν δείτε κάποια κοκκινίλα που υποχωρεί με τη συχνή εφαρμογή ορού ΕΑΑ, τότε δεν είστε αλλεργικοί σε αυτό.
11. Συνιστώμενα προϊόντα με Ethyl Ascorbic Acid
Παρακάτω ακολουθούν τρεις οροί με Ethyl Ascorbic Acid με υψηλές περιεκτικότητες που συστήνω ανεπιφύλακτα. Για περισσότερα προϊόντα, πατήστε εδώ για να δείτε μια λίστα στο φανταστικό σάιτ του Incidecoder.

11.1 The Ordinary Ethylated Ascorbic Acid 15%
Αυτή είναι μια ιδανική επιλογή για νέους χρήστες βιταμίνης C. Η περιεκτικότητα 15% Ethyl Ascorbic Acid θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή για να δείτε κάποια οφέλη στο δέρμα σας. Σε μια δοκιμή που ανέφερα παραπάνω, οι εθελοντές είδαν πιο φωτεινό δέρμα με μόλις 2%.
Αυτός ο ορός είναι άνυδρος, πράγμα που σημαίνει ότι θα διατηρήσει την ισχύ του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το μόνο άλλο συστατικό είναι το Propanediol, μια Γλυκόλη που βελτιώνει τη διείσδυση του Ethyl Ascorbic Acid. Το Propanediol αφήνει μια λίγο λιπαρή αίσθηση, αλλά δεν είναι ουσιαστικά λάδι και είναι απίθανο να φράξει τους πόρους.
11.2 Face The Theory Regena C30
Δεν είμαι συνεργάτης αυτής της εταιρείας, αλλά έπρεπε να συμπεριλάβω έναν σύνδεσμο γι’ αυτόν τον ορό επειδή είναι μια εξαιρετική επιλογή για όλους τους τύπους δέρματος.
Το Face The Theory είναι μια μάρκα που ανακάλυψα πρόσφατα και έχει διάφορα ενδιαφέροντα και οικονομικά προϊόντα. Αυτό είναι ένα από αυτά: περιέχει 30% Ethyl Ascorbic Acid. Αυτή είναι μια πολύ υψηλή περιεκτικότητα. Οπότε, αυτός ο ορός θα πρέπει να διαρκέσει πολύ γιατί χρειάζεστε μόνο μερικές σταγόνες.
11.3 Allies of Skin 20% Vitamin C Brighten + Firm Serum
Η Allies of Skin είναι μια ανερχόμενη εταιρεία με πολύ ενδιαφέρουσες φόρμουλες στα προϊόντα τους.
Αυτό το προϊόν περιέχει 20% Ethyl Ascorbic Acid, συν ένα μείγμα ισχυρών αντιοξειδωτικών με πιθανά οφέλη για το δέρμα. Ένα πολύ ενδιαφέρον συστατικό είναι η Ergothioneine, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό με φωτοπροστατευτικές ιδιότητες.
Άλλα αντιοξειδωτικά είναι τα Dimethylmethoxy Chromanol, Glutathione και η Βιταμίνη Ε.
Ένα άλλο ενδιαφέρον συστατικό είναι το Citrus Aurantium Dulcis Callus Culture Extract. Αυτό είναι βασικά ένα Εκχύλισμα Βλαστοκυττάρων Νεραντζιού. Τι σου είναι η επιστήμη, ε; Μου ‘ρχεται να κατεβώ να πάρω κανένα νεράντζι από τον δρόμο και να το τρίψω στη μούρη μου. Κάποιες έρευνες έδειξαν ότι τα Βλαστοκύτταρα Νεραντζιού βελτιώνουν την ελαστικότητα και διεγείρουν τη σύνθεση κολλαγόνου. Η έρευνα συνδέεται με έναν προμηθευτή συστατικών καλλυντικών, αλλά είναι πολλά υποσχόμενη.
Αυτός ο ορός είναι ακριβός, αλλά ευχαρίστως προτείνω προϊόντα που κοστίζουν παραπάνω, εάν οι φόρμουλες τους αξίζουν τον κόπο. Ακόμα κι αν δεν έχω την οικονομική άνεση να τα αγοράσω ο ίδιος! Ωστόσο, κάποιες φορές το βρίσκεις σε τρελή έκπτωση. Την ΄ωρα που γράφω αυτό το άρθρο, το BeautyBay έχει έκπτωση σε όλα τα προϊόντα της εταιρείας και φυσικά είναι όλα εκτός στοκ!
Αυτό το προϊόν περιέχει πιθανώς τη μεγαλύτερη ονομασία συστατικού όλων των εποχών: Benzimidazole Diamond Amidoethyl Urea Carbamoyl Propyl Polymethylsilsesquioxane. Ο τρέχων στόχος της ζωής μου είναι να το απομνημονεύσω!
12. Πηγές
Stamford NP. Stability, transdermal penetration, and cutaneous effects of ascorbic acid and its derivatives. J Cosmet Dermatol. 2012;11(4):310-317.
Jill Hsu, C., 2021. 3-O-Ethyl Ascorbic Acid: A Stable, Vitamin C-Derived Agent for Skin Whitening. [online] Cosmetics & Toiletries.
Jin S, Miao X. 3-O-Ethyl-l-ascorbic acid. Acta Crystallogr Sect E Struct Rep Online. 2008;64(Pt 5):o860. Published 2008 Apr 16.
Iliopoulos F, Sil BC, Moore DJ, Lucas RA, Lane ME. 3-O-ethyl-l-ascorbic acid: Characterisation and investigation of single solvent systems for delivery to the skin. Int J Pharm X. 2019;1:100025. Published 2019 Jul 19.
Numata T, Kobayashi Y, Ito T, Harada K, Tsuboi R, Okubo Y. Two cases of allergic contact dermatitis due to skin-whitening cosmetics. Allergol Int. 2015;64(2):194-195
Liao, Wayne & Huang, Yu-Ting & Lu, Li-Ping & Huang, Wen-Ying. (2018). Antioxidant Ability and Stability Studies of 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, a Cosmetic Tyrosinase Inhibitor. Journal of cosmetic science. 69. 233-243.
Liao WC, Huang YT, Lu LP, Huang WY. Antioxidant Ability and Stability Studies of 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, a Cosmetic Tyrosinase Inhibitor. J Cosmet Sci. 2018;69(4):233-243.
Chen SJ, Hseu YC, Gowrisankar YV, et al. The anti-melanogenic effects of 3-O-ethyl ascorbic acid via Nrf2-mediated α-MSH inhibition in UVA-irradiated keratinocytes and autophagy induction in melanocytes. Free Radic Biol Med. 2021;173:151-169.
Golonka I, Oleksy M, Junka A, Matera-Witkiewicz A, Bartoszewicz M, Musiał W. Selected Physicochemical and Biological Properties of Ethyl Ascorbic Acid Compared to Ascorbic Acid. Biol Pharm Bull. 2017;40(8):1199-1206.
Zerbinati N, Sommatis S, Maccario C, Di Francesco S, Capillo MC, Rauso R, Herrera M, Bencini PL, Guida S, Mocchi R. The Anti-Ageing and Whitening Potential of a Cosmetic Serum Containing 3-O-ethyl-l-ascorbic Acid. Life. 2021; 11(5):406.
Al-Niaimi F, Chiang NYZ. Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(7):14-17.
Heber GK, Markovic B, Hayes A. An immunohistological study of anhydrous topical ascorbic acid compositions on ex vivo human skin. J Cosmet Dermatol. 2006;5(2):150-156.
Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013;4(2):143-146.
Pinnell SR, Yang H, Omar M, et al. Topical L-ascorbic acid: percutaneous absorption studies. Dermatol Surg. 2001;27(2):137-142.
Rosenberg, L.K., Bagger, C., Janfelt, C., Haedersdal, M., Olesen, U.H. and Lerche, C.M. (2021), A Comparison of Human and Porcine Skin in Laser-Assisted Drug Delivery of Chemotherapeutics. Lasers Surg Med, 53: 162-170.
Heber GK, Markovic B, Hayes A. An immunohistological study of anhydrous topical ascorbic acid compositions on ex vivo human skin. J Cosmet Dermatol. 2006;5(2):150-156.
Zolghadri S, Bahrami A, Hassan Khan MT, et al. A comprehensive review on tyrosinase inhibitors. J Enzyme Inhib Med Chem. 2019;34(1):279-309.
Ohta Y, Shiraishi N, Nishikawa T, Nishikimi M. Copper-catalyzed autoxidations of GSH and L-ascorbic acid: mutual inhibition of the respective oxidations by their coexistence. Biochim Biophys Acta. 2000;1474(3):378-382.
Hakozaki T, Minwalla L, Zhuang J, et al. The effect of niacinamide on reducing cutaneous pigmentation and suppression of melanosome transfer. Br J Dermatol. 2002;147(1):20-31
Numata T, Kobayashi Y, Ito T, Harada K, Tsuboi R, Okubo Y. Two cases of allergic contact dermatitis due to skin-whitening cosmetics. Allergol Int. 2015;64(2):194-195.
Nonell, S., García-Díaz, M., Viladot, J.L. and Delgado, R. (2013), Singlet molecular oxygen quenching by the antioxidant dimethylmethoxy chromanol in solution and in ex vivo porcine skin. Int J Cosmet Sci, 35: 272-280.
Cheah IK, Halliwell B. Ergothioneine, recent developments. Redox Biol. 2021;42:101868.
Sonthalia S, Daulatabad D, Sarkar R. Glutathione as a skin whitening agent: Facts, myths, evidence and controversies. Indian J Dermatol Venereol Leprol 2016;82:262-272
Ποια είναι η εμπειρία σας με το Ethyl Ascorbic Acid; Αφήστε ένα σχόλιο παρακατω!
Σχόλια και ερωτήσεις