Φερουλικό οξύ: μια φυσική ουσία με πολλά οφέλη

Ένα αντιοξειδωτικό με οφέλη τόσο στη διατροφή όσο και στα καλλυντικά
Φερουλικό οξύ (Ferulic acid), μια φυσική ουσία με πολλά οφέλη για το δέρμα και την υγεία γενικότερα

Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή

Εάν είστε οπαδοί της περιποίησης του δέρματος, μάλλον ξέρετε ότι το Φερουλικό οξύ (Ferulic acid στα αγγλικά) είναι ένα πολύ ισχυρό συστατικό αντιγήρανσης. Αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι είναι εξίσου καλό για την υγεία μας όταν τρώμε τροφές πλούσιες σ’ αυτό. Έτσι, σ’ αυτό το άρθρο θα συζητήσω τα οφέλη από το Φερουλικό οξύ τόσο στη διατροφή μας όσο και σε καλλυντικά. 

Σε τελική ανάλυση, καμιά ρουτίνα περιποίησης προσώπου δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς σωστή διατροφή!

2. Τι είναι το Φερουλικό οξύ;

Το Φερουλικό οξύ είναι μια ουσία που βρίσκεται σε δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά. Ανήκει σε μια κατηγορία πολυφαινολών που ονομάζονται φαινολικά οξέα. Όπως πολλές άλλες πολυφαινόλες στη διατροφή μας, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να είναι καλές για την υγεία μας. Το Φερουλικό οξύ είναι επίσης ένα δημοφιλές συστατικό καλλυντικών με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και λευκαντικές ιδιότητες.

3. Τροφές πλούσιες σε Φερουλικό οξύ

Τα περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν Φερουλικό οξύ: βρώμη, ρύζι, σίκαλη, κριθάρι, σιτάρι και καλαμπόκι είναι όλα καλές πηγές. Το πίτουρο σίτου είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε Φερουλικό οξύ, αλλά το καλαμπόκι είναι η καλύτερη πηγή του. Μάλιστα, το ποπ κορν έχει μία από τις υψηλότερες περιεκτικότητες Φερουλικού οξέος! Το ποπ κορν είναι ουσιαστικά ένα τρόφιμο ολικής αλέσεως και είναι ένα πολύ υγιεινό σνακ, εκτός και αν κολυμπάει στο λάδι και το αλάτι.

Το Φερουλικό οξύ στους κόκκους δημητριακών βρίσκεται κυρίως στο πίτουρο και στην αλευρώνη. (Η αλευρώνη είναι το στρώμα στον κόκκο που βρίσκεται κάτω από το πίτουρο.) Αυτά τα μέρη αφαιρούνται στα επεξεργασμένα δημητριακά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα λάβετε καλή ποσότητα Φερουλικού οξέος από λευκό ψωμί ή λευκό ρύζι. 

Το Φερουλικό οξύ βρίσκεται επίσης σε πολλά φρούτα και λαχανικά: σπανάκι, ντομάτες, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ανανάς και μπανάνες είναι όλες καλές πηγές. Όμως, οι βλαστοί μπαμπού είναι μακράν η καλύτερη φυτική πηγή Φερουλικού οξέος.

Γενικά, το Φερουλικό οξύ έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα: απορροφάται αρκετά αποτελεσματικά στο σώμα μας, έτσι ώστε να μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία μας. 

Πιθανότατα θα δείτε πιο εμφανή οφέλη στο δέρμα σας εφαρμόζοντας τοπικά προϊόντα με Φερουλικό οξύ. Αλλά η περιποίηση προσώπου πρέπει να υποστηρίζεται πάντα από μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του Φερουλικού οξέος.

4. Οφέλη από το Φερουλικό οξύ στη διατροφή μας

Το Φερουλικό οξύ είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Προστατεύει από το οξειδωτικό στρες με διάφορους τρόπους. Λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, το Φερουλικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:

Χρειάζεται να πάρετε συμπλήρωμα με Φερουλικό οξύ;

Θα πάρετε μια καλή ποσότητα Φερουλικού οξέος μέσω της διατροφής σας εάν τρώτε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά καθημερινά. Αλλά μπορεί να αξίζει να επενδύσετε σε ένα συμπλήρωμα με Φερουλικό οξύ εάν έχετε μία από τις παθήσεις που ανέφερα παραπάνω. Τα οφέλη από συμπληρώματα με Φερουλικό οξύ έχουν αποδειχθεί από διάφορες μελέτες.

Ωστόσο, τα συμπληρώματα δεν υποκαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Όπως λέει και το όνομά τους, προορίζονται για χρήση ως συμπληρωματική θεραπεία. Το Φερουλικό οξύ είναι μόνο ένα από τα χιλιάδες φυτοχημικά που μπορεί να είναι καλά για την υγεία μας. Μια σωστή φυτική διατροφή μάς παρέχει μια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά που έχουν συνεργιστική δράση. 

5. Οφέλη από το Φερουλικό οξύ σε καλλυντικά

Το Φερουλικό οξύ είναι ένα συστατικό καλλυντικών που δικαιολογημένα έχει κάνει ντόρο, έχοντας διάφορα πιθανά οφέλη: 

  • Γενική αντιοξειδωτική προστασία
  • Προστασία από UVA και UVB ακτινοβολία
  • Μείωση της υπέρχρωσης
  • Μείωσης της φλεγμονής

 

Το Φερουλικό οξύ είναι απίθανο να προκαλέσει ερεθισμό και άλλες παρενέργειες. Μπορεί ακόμη και να απαλύνει τον υπάρχοντα ερεθισμό χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Το συνιστώμενο ποσοστό στα προϊόντα περιποίησης δέρματος είναι 0,5 με 1%. Η υψηλότερη περιεκτικότητα που έχω δει είναι 3%.

Ορισμένες μελέτες έγιναν σε ζώα και ανθρώπινους ινοβλάστες (έναν τύπο δερματικών κυττάρων) και όχι σε πραγματικούς ανθρώπους. Αλλά προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι το Φερουλικό οξύ είναι ένα κορυφαίο συστατικό που όλοι πρέπει να εντάξουμε στη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου μας.

6. Φερουλικό οξύ για τη γήρανση του δέρματος

Το Φερουλικό οξύ είναι γνωστό για τις φωτοπροστατευτικές του ιδιότητες: μειώνει τις βλάβες από τη UVA και UVB ακτινοβολία. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύει τόσο από τη φωτογήρανση όσο και από το ηλιακό έγκαυμα. 

Γι ‘αυτό το Φερουλικό οξύ μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό όταν εφαρμόζεται το πρωί. Μπορεί να είναι συστατικό είτε στο αντηλιακό σας είτε σε προϊόντα που χρησιμοποιείτε κάτω από το αντηλιακό σας. Το Φερουλικό οξύ μπορεί ακόμη και να αυξήσει το SPF του αντηλιακού σας. 

Το Φερουλικό οξύ δεν είναι απλώς ένα φωτοπροστατευτικό συστατικό. Μπορεί να υπερασπιστεί την επιδερμίδα ενάντια σε κάθε είδους περιβαλλοντικές επιθέσεις. Μπορεί ακόμη και να διεγείρει την παραγωγή Κολλαγόνου και Υαλουρονικού οξέος. Έτσι, εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Φερουλικό οξύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα έχετε και πάλι πολλά οφέλη χρησιμοποιώντας το το βράδυ. 

Φερουλικό οξύ και Βιταμίνη C

Το Φερουλικό οξύ βρίσκεται συχνά σε προϊόντα με βιταμίνη C, η οποία έχει επίσης φωτοπροστατευτικές ιδιότητες. Η έρευνα έχει δείξει ότι ενισχύει το ένα την αποτελεσματικότητα του άλλου

Το Φερουλικό οξύ είναι επίσης γνωστό ότι σταθεροποιεί το Ασκορβικό οξύ (την όξινη μορφή της βιταμίνης C που βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά). Με απλά λόγια, βοηθά το Ασκορβικό οξύ να διατηρήσει τη δραστικότητά του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εάν ο ορός σας βιταμίνης C δεν έχει Φερουλικό οξύ στη σύνθεσή του, μπορείτε απλά να τον συνδυάσετε με ένα διαφορετικό προϊόν που το περιέχει. Οι περισσότερες μορφές βιταμίνης C θα κάνουν δουλειά, κατά τη γνώμη μου: Ascorbic Acid, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Sodium Ascorbyl Phosphate, Magnesium Ascorbyl Phosphate και Ethyl Ascorbic acid είναι όλες εξαιρετικές επιλογές.

7. Φερουλικό οξύ για υπέρχρωση

Ως φωτοπροστατευτικό αντιοξειδωτικό, το Φερουλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη της υπέρχρωσης (κηλίδες, πανάδες, κτλ.) που προκαλείται από τον ήλιο. 

Αλλά μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει και την υπάρχουσα υπέρχρωση: αναστέλλει τη δραστηριότητα της Τυροσινάσης, ενός ενζύμου που παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή μελανίνης. Με την καταστολή της δραστηριότητας της Τυροσινάσης, το Φερουλικό οξύ ευνοεί τόσο την πρόληψη όσο και τη μείωση της υπέρχρωσης από τον ήλιο, την ακμή και διάφορες άλλες αιτίες.

Συνδυασμός με άλλες λευκαντικές ουσίες

Υπάρχουν και άλλες ουσίες που αναστέλλουν τη δραστηριότητα της Τυροσινάσης, όπως η Ρεσβερατρόλη (Resveratrol), η Βιταμίνη C και η Άλφα-Αρβουτίνη (Alpha-Arbutin). Αυτές οι ουσίες έχουν συνεργιστική δράση, οπότε είναι καλή ιδέα να τις συνδυάσετε. Θα δείτε περισσότερα οφέλη από το να χρησιμοποιείτε μόνο Φερουλικό οξύ.

Συνιστάται επίσης να συνδυάζεται το Φερουλικό οξύ με τη Νιασιναμίδη. Η Νιασιναμίδη δεν είναι αναστολέας της Τυροσινάσης, όπως το Φερουλικό οξύ. Έχει διαφορετικό τρόπο δράσης κατά της υπέρχρωσης. Αυτό καθιστά το Φερουλικό οξύ και τη Νιασιναμίδη ένα αχτύπητο δίδυμο: συμπληρώνουν το ένα τη δράση του άλλου ενάντια στις καφέ κηλίδες.

8. Φερουλικό οξύ για φλεγμονή του δέρματος

Φερουλικό οξύ και φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος

Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή συνδέονται στενά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου του Φερουλικού οξέος, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση που καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα. Εάν έχετε ατοπική δερματίτιδα ή φλεγμονώδη ακμή, μπορεί να δείτε οφέλη από τη χρήση καλλυντικών με Φερουλικό οξύ.

Σε μια μελέτη, το Φερουλικό οξύ βελτίωσε την ατοπική δερματίτιδα σε ποντίκια. Ανακούφισε τον ερεθισμό και μείωσε επίσης το ξύσιμο. Το Φερουλικό οξύ δεν έχει τις τυπικές παρενέργειες των τοπικών κορτικοστεροειδών. Γι ‘αυτό έχει δυναμικό ως δραστικό συστατικό σε τοπικά φάρμακα για ατοπική δερματίτιδα. 

Το Φερουλικό οξύ είχε επίσης καλά αποτελέσματα ως θεραπεία για φλεγμονώδη ακμή σε μια κλινική δοκιμή. 

Πιθανότατα το τοπικό Φερουλικό οξύ μπορεί να ανακουφίσει και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος, όπως η ψωρίαση και η ροδόχρου ακμή. 

Φερουλικό οξύ για ηλιακά εγκαύματα

Υποψιάζομαι ότι το Φερουλικό οξύ θα μπορούσε να είναι χρήσιμο και ως θεραπεία μετά τον ήλιο. Η αντιφλεγμονώδης δράση του έχει τη δυνατότητα να καταπραΰνει το έγκαυμα. Επιπλέον, θα μειώσει το οξειδωτικό στρες από την απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο. Προφανώς, δεν πρέπει να παθαίνουμε εγκαύματα εξαρχής! Αλλά αν συμβεί το χειρότερο, δοκιμάστε να αναμείξετε έναν ορό Φερουλικού οξέος με τζελ αλόης και να το βάλετε στις πληγείσες περιοχές.

9. Χημικά πήλινγκ με Φερουλικό οξύ

Κάτι λιγότερο γνωστό για το Φερουλικό οξύ είναι ότι είναι ένα αποτελεσματικό συστατικό απολέπισης. Σε μια δοκιμή, ένα πήλινγκ με 12% Φερουλικό οξύ βελτίωσε σημαντικά την υπέρχρωση γύρω από τα μάτια των εθελοντών. Ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από ένα πήλινγκ με 20% Γλυκολικό οξύ, αλλά είχε και λιγότερες παρενέργειες. 

Σε μια άλλη δοκιμή, ένα πήλινγκ με 14% Φερουλικό οξύ δοκιμάστηκε για τη δράση του κατά της φωτογήρανσης. Βελτίωσε την ενυδάτωση, την ελαστικότητα και την υπέρχρωση. Ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικό όταν ακολουθήθηκε με συνεδρίες microneedling. 

Για να μάθετε περισσότερα για το microneedling, τσεκάρετε τα δυο μου άρθρα για συσκευές microneedling και οφέλη από τη διαδικασία αυτή.

Ίσως αναρωτιέστε εάν ο ορός σας με Φερουλικό οξύ θα μπορούσε να έχει απολεπιστική δράση. Δεν το νομίζω. Οι περιεκτικότητες Φερουλικού οξέος σε αντιγηραντικά προϊόντα είναι μάλλον πολύ χαμηλές για να το κάνουν αυτό. Επιπλέον, τα χημικά απολεπιστικά πρέπει να παρασκευάζονται με συγκεκριμένο pH (πε-χα) για να κάνουν δουλειά. 

Ωστόσο, υποψιάζομαι ότι το Φερουλικό οξύ θα γίνει ένα δημοφιλές συστατικό απολέπισης στο μέλλον, τόσο για πήλινγκ στο σπίτι όσο και σε ιατρεία. Η ήπια απολεπιστική του δράση, σε συνδυασμό με τις αντιφλεγμονώδες ιδιότητές του, ακούγονται ιδανικές για το ευαίσθητο δέρμα.

10. Προτεινόμενα προϊόντα με Φερουλικό οξύ

Το Φερουλικό οξύ έχει αποδεδειγμένα οφέλη για το δέρμα και τη συνολική μας υγεία. Παρακάτω θα βρείτε μερικά προϊόντα με Φερουλικό οξύ που προτείνω ανεπιφύλακτα.

Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μου, δεν θα επιβαρυνθείτε με επιπλέον χρεώσεις και θα κερδίσω μια πολύ μικρή προμήθεια που θα βοηθήσει αυτό το μπλογκ να συνεχίσει.

The Ordinary Resveratrol 3% + Ferulic acid 3%

Εάν θέλετε να πειραματιστείτε με το Φερουλικό οξύ, ξεκινήστε με αυτόν τον φθηνό ορό. Περιέχει 3% Φερουλικό οξύ, την υψηλότερη περιεκτικότητα που έχω δει στα καλλυντικά. Περιέχει επίσης 3% Ρεσβερατρόλη, η οποία δουλεύει μαζί με το Φερουλικό οξύ κατά του οξειδωτικού στρες και των καφέ κηλίδων. 

Είναι πολύ οικονομικό και χρειάζεστε πολύ μικρή ποσότητα. Δύο-τρεις σταγόνες είναι αρκετές για το πρόσωπο (εγώ βάζω δύο). Επομένως, μην το τσιγκουνεύεστε: χρησιμοποιήστε το και στο λαιμό και στην άνω περιοχή του στήθους. Ή ακόμα και στα χέρια.

Δεν υπάρχουν άλλα ενεργά συστατικά στη σύνθεσή του, αλλά με τέτοια τιμή, ποιος νοιάζεται; Μπορείτε εύκολα να το κάνετε layering (να το βάλετε ταυτόχρονα δηλαδή) με άλλα προϊόντα.

Προσωπικά, το χρησιμοποιώ μία φορά την ημέρα το πρωί κάτω από αντηλιακό για βελτιωμένη φωτοπροστασία. Εάν πολεμάτε την υπέρχρωση, συνδυάστε το με προϊόντα με Νιασιναμίδη και Βιταμίνη C. 

Παρεμπιπτόντως, διάβασα σε μια κριτική στο Makeupalley ότι λειτουργεί εξαιρετικά ως αντιιδρωτικό. Ποιος να το φανταζόταν;! Ίσως αυτό μου φανεί χρήσιμο αν μου τελειώσει το Noxzema!

Αγορά από το ελληνικό Sephora

Αγορά από Beauty Bay

Αγορά από Lookfantastic

Peter Thomas Roth Potent-C Power Serum

Αυτός ο ορός είναι σχετικά ακριβός, αλλά αξίζει τα χρήματα, αν έχετε την οικονομική άνεση να τον αγοράσετε. Η σύνθεσή του έχει υψηλή περιεκτικότητα 2% Φερουλικού οξέος. Περιλαμβάνει επίσης ένα εντυπωσιακα υψηλό 20% Tetrahexyldecyl Ascorbate. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή μορφή βιταμίνης C που είναι λιγότερο επιρρεπής στην οξείδωση από το Ασκορβικό οξύ. 

Άλλα ευεργετικά συστατικά περιλαμβάνουν 3% βιταμίνη Ε, Υαλουρονικό Νάτριο και εκχυλίσματα Κουρκουμά, Τζίνσενγκ και Τζίντζερ. 

Η Peter Thomas Roth έχει επίσης μια κρέμα ματιών στη γραμμή Potent-C, αλλά πιστέψτε με, αυτός ο ορός είναι αρκετά ήπιος για να χρησιμοποιηθεί γύρω από τα μάτια. 

Αγορά από το Beauty Bay

Αγορά από το Lookfantastic

Source Naturals Trans-Ferulic Acid, 250 mg

Όπως ανέφερα παραπάνω, τα συμπληρώματα με Φερουλικό οξύ έχουν διάφορα πιθανά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, είναι απρόσμενα δύσκολο να τα βρει κανείς και δεν έχω ιδέα γιατί. Απ ‘όσο γνωρίζω, μόνο η Source Naturals παρασκευάζει ένα συμπλήρωμα με Φερουλικό οξύ και συχνά είναι εκτός στοκ στο Iherb.

Εάν καταφέρετε να το βρείτε, πιστεύω ότι είναι ένα από αυτά τα συμπληρώματα που αξίζει να τα πάρετε, ειδικά αν δεν τρελαίνεστε για προϊόντα ολικής άλεσης. Το Φερουλικό οξύ υποτίθεται ότι είναι καλό για την μυϊκή κόπωση μετά την άσκηση, οπότε μπορεί να το δοκιμάσω εάν τα γυμναστήρια ξανανοίξουν όσο ζω!

Αγορά από Iherb

Αγορές από Iherb

Η Iherb κάνει αποστολές από τις ΗΠΑ. Επομένως, αν δεν ζείτε στις ΗΠΑ, σας προτείνω να περιορίσετε το κόστος της παραγγελίας σας στο ελάχιστο για να αποφύγετε τις καταραμένες τελωνειακές χρεώσεις! Εκτός αν επιλέξετε αποστολή με DPD που περιλαμβάνει αυτές τις χρεώσεις. Στην Ελλάδα, αν η παραγγελία σας είναι κάτω από 22 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών), δεν θα χρεωθείτε. Τουλάχιστον αυτό ισχύει την ώρα που δημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο.

Coco MG Jr, Vinson JA. Analysis of Popcorn (Zea mays L. var. everta) for Antioxidant Capacity and Total Phenolic Content. Antioxidants (Basel). 2019;8(1):22. Published 2019 Jan 14.

Călinoiu LF, Vodnar DC. Whole Grains and Phenolic Acids: A Review on Bioactivity, Functionality, Health Benefits and Bioavailability. Nutrients. 2018;10(11):1615. Published 2018 Nov 1.

Kumar N, Goel N. Phenolic acids: Natural versatile molecules with promising therapeutic applications. Biotechnol Rep (Amst). 2019;24:e00370. Published 2019 Aug 20. 

Tee-ngam P, Nunant N, Rattanarat P, Siangproh W, Chailapakul O. Simple and rapid determination of ferulic acid levels in food and cosmetic samples using paper-based platforms. Sensors (Basel). 2013;13(10):13039-13053. Published 2013 Sep 26. 

Kumar N, Pruthi V. Potential applications of ferulic acid from natural sources. Biotechnol Rep (Amst). 2014;4:86-93. Published 2014 Sep 16. 

Zduńska K, Dana A, Kolodziejczak A, Rotsztejn H: Antioxidant Properties of Ferulic Acid and Its Possible Application. Skin Pharmacol Physiol 2018;31:332-336. 

Boz, Hüseyin. (2014). Ferulic Acid in Cereals – a Review. Czech Journal of Food Sciences. 33. 01-07. 10.17221/401/2014-CJFS. 

Pham-Huy LA, He H, Pham-Huy C. Free radicals, antioxidants in disease and health. Int J Biomed Sci. 2008;4(2):89-96.

Balasubashini MS, Rukkumani R, Viswanathan P, Menon VP. Ferulic acid alleviates lipid peroxidation in diabetic rats. Phytother Res. 2004;18(4):310-314. 

Philp HA. Hot flashes–a review of the literature on alternative and complementary treatment approaches. Altern Med Rev. 2003;8(3):284-302.

Graf E. Antioxidant potential of ferulic acid. Free Radic Biol Med. 1992;13(4):435-448.

Ardiansyah, Ohsaki Y, Shirakawa H, Koseki T, Komai M. Novel effects of a single administration of ferulic acid on the regulation of blood pressure and the hepatic lipid metabolic profile in stroke-prone spontaneously hypertensive rats. J Agric Food Chem. 2008;56(8):2825-2830. 

Mittal M, Siddiqui MR, Tran K, Reddy SP, Malik AB. Reactive oxygen species in inflammation and tissue injury. Antioxid Redox Signal. 2014;20(7):1126-1167. 

Zhou Z, Shi T, Hou J, Li M. Ferulic acid alleviates atopic dermatitis-like symptoms in mice via its potent anti-inflammatory effect. Immunopharmacol Immunotoxicol. 2020;42(2):156-164.

Załęska, Izabela. (2018). The Onset of Acne Vulgaris among Adult Women and the Effectiveness of Therapy with Ferulic Acid and D`arsonwal’s Currents. Biomedical Journal of Scientific & Technical Research. 7. 10.26717/BJSTR.2018.07.001576. 

Murray JC, Burch JA, Streilein RD, Iannacchione MA, Hall RP, Pinnell SR. A topical antioxidant solution containing vitamins C and E stabilized by ferulic acid provides protection for human skin against damage caused by ultraviolet irradiation. J Am Acad Dermatol. 2008;59(3):418-425.

Hakozaki T, Minwalla L, Zhuang J, et al. The effect of niacinamide on reducing cutaneous pigmentation and suppression of melanosome transfer. Br J Dermatol. 2002;147(1):20-31.

Zolghadri S, Bahrami A, Hassan Khan MT, et al. A comprehensive review on tyrosinase inhibitors. J Enzyme Inhib Med Chem. 2019;34(1):279-309. 

Naresh Kumar, Nidhi Goel, Phenolic acids: Natural versatile molecules with promising therapeutic applications. Biotechnology Reports, Volume 24, 2019, E00370, ISSN 2215-017X

Dayal S, Sangal B, Sahu P. Ferulic acid 12% peel: An innovative peel for constitutional type of periorbital melanosis-Comparing clinical efficacy and safety with 20% glycolic peel and 15% lactic peel. J Cosmet Dermatol. 2020;19(9):2342-2348.

Kamila MZ, Helena R. The effectiveness of ferulic acid and microneedling in reducing signs of photoaging: A split-face comparative study. Dermatol Ther. 2020;33(6):e14000.

Saija A, Tomaino A, Trombetta D, et al. In vitro and in vivo evaluation of caffeic and ferulic acids as topical photoprotective agents. Int J Pharm. 2000;199(1):39-47.

Είχατε κάποια οφέλη από το Φερουλικό οξύ στη διατροφή σας ή σε καλλυντικά; Αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω!

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on pinterest

Σχόλια και ερωτήσεις

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Γεια σας, με λένε Τάσο και είμαι ο δημιουργός του Skinchat. Διαβάστε περισσότερα.

SOCIAL