Γιατί πρέπει να φοράμε γάντια όταν πλένουμε τα πιάτα

Συστατικά σε υγρά πιάτων που προκαλούν ερεθισμούς
It's important for the health of your hands to wear gloves whilst doing the washing-up.

Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή

Ο Covid-19 καλά κρατεί και πλένουμε τα χέρια μας και βάζουμε αντισηπτικά προϊόντα με οινόπνευμα αρκετές φορές την ημέρα. Αυτά είναι κακά νέα τόσο για τους ιούς όσο και για τα χέρια μας. Τα ξηρά, ερεθισμένα χέρια είναι πολύ συνηθισμένα αυτές τις μέρες.

Και σαν να μην έφτανε αυτό… πρέπει να πλύνουμε και τα πιάτα!

Τα υγρά πιάτων περιέχουν ένα μείγμα συστατικών που μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός των χεριών σας. Και μπορεί να επιδεινώσουν σημαντικά την ξηρότητα και τον ερεθισμό που προκαλείται από το συχνό πλύσιμο των χεριών και τα αντισηπτικά προϊόντα. Το να φοράτε γάντια μπορεί πραγματικά να κάνει όλη τη διαφορά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί.

2. Συστατικά υγρών πιάτων που ερεθίζουν το δέρμα

2.1. Επιφανειοδραστικές ουσίες

Αυτά είναι τα συστατικά στο υγρό πιάτων που κάνουν τα πιάτα σας να αστράφτουν από καθαριότητα. Διαλύουν και απομακρύνουν το λίπος και τη βρωμιά και κάνουν και αφρό. Βρίσκονται σχεδόν σε κάθε προϊόν που καθαρίζει: Απορρυπαντικό ρούχων, σαμπουάν, υγρό σαπούνι χεριών, αφρόλουτρο, όλα περιέχουν επιφανειοδραστικά. Ακόμα κι αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για αυτά, τα χρησιμοποιείτε στο σώμα σας καθημερινά.

Τα επιφανειοδραστικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό.

Υπάρχουν εκατοντάδες επιφανειοδραστικές ουσίες, και μερικές μπορούν να ερεθίσουν και να ξηράνουν το δέρμα πολλών ανθρώπων.

Ορισμένα επιφανειοδραστικά σε υγρά πιάτων χρησιμοποιούνται και σε καθαριστικά δέρματος. Αλλά ένα καλό καθαριστικό προσώπου έχει τη σωστή σύνθεση για να είναι απαλό στο δέρμα σας. Και περιέχει καταπραϋντικά και ενυδατικά συστατικά που δρουν ενάντια στην ξηρότητα και τους ερεθισμούς  που προκαλεί ο καθαρισμός.

Τα υγρά πιάτων είναι πολύ πιο σκληρά στο δέρμα σας. Σίγουρα δεν περιέχουν ενυδατικά συστατικά. Σκοπός τους είναι να απομακρύνουν όλο το λίπος από τα πιάτα σας και άλλα μαγειρικά σκεύη, όχι να τους προσθέτουν κι άλλο λίπος! Αλλά, σε αντίθεση με τα πιάτα σας, δεν θέλετε το δέρμα σας να τρίζει από καθαριότητα. Όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση!

Μην παρασύρεστε από το μάρκετινγκ

Μπορεί να νομίζετε ότι ένα υγρό πιάτων με αλόη, γάλα αμυγδάλου ή εκχύλισμα χαμομηλιού είναι καλύτερο για τα χέρια σας. Δεν είναι. Τέτοια συστατικά χρησιμοποιούνται συνήθως σε πολύ χαμηλές περιεκτικότητες. Ο κύριος σκοπός τους είναι να κάνουν το προϊόν πιο ελκυστικό για τους πελάτες. Και πιστέψτε με, ακόμα κι αν το υγρό πιάτων σας ήταν γεμάτο με λαχταριστό γάλα αμυγδάλου, δεν θα βλέπατε διαφορά στα χέρια σας.

2.2. Συντηρητικά

Τα συντηρητικά συχνά έχουν κακή φήμη, παρόλο που είναι απαραίτητα για πολλά προϊόντα περιποίησης προσώπου και οικιακού καθαρισμού: Χωρίς αυτά, τα περισσότερα προϊόντα με νερό θα χάλαγαν μέσα σε λίγες μέρες. Εάν χρησιμοποιείτε μια κρέμα προσώπου με βάση το νερό, μείνετε ήσυχοι -δεν ειρωνεύομαι εδώ- ότι περιέχει συντηρητικά.

Συντηρητικά σε υγρά πιάτων

Έτσι, αγαπώ πολύ τα συντηρητικά. Τα αγαπημένα μας προϊόντα περιποίησης προσώπου δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτά. Αλλά υπάρχουν κάποια συντηρητικά που δεν αξίζουν την αγάπη μας. Και βρίσκονται σε πάρα πολλά υγρά πιάτων και άλλα προϊόντα καθαρισμού για το σπίτι. Τα ονόματά τους είναι αξέχαστα, ίσως όχι με καλό τρόπο: Methylthiazolinone (Μεθυλοθειαζολινόνη) και Methylchloroisothiazolinone (Μεθυλοχλωροϊσοθειαζολινόνη).

Το τελευταίο ειδικά θα είχε μεγάλη πλάκα αν παίζατε χαλασμένο τηλέφωνο!

Αυτά τα συντηρητικά μπορεί να είναι κακά για το δέρμα σας

Πριν από πολύ καιρό, χρησιμοποιούσα μια κρέμα χεριών που ερέθιζε το δέρμα μου και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί. Τελικά ανακάλυψα ότι περιείχε αυτά τα συντηρητικά.

Πολλές μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολύ κόσμο. Πραγματικά φαίνεται να είναι δύο από τα χειρότερα συντηρητικά για το δέρμα σας. Απείρως χειρότερα από τα Parabens, κατά τη γνώμη μου!

Για όσους από εσάς θέλετε να μάθετε τις λεπτομέρειες, έχω συμπεριλάβει συνδέσμους σε αυτές τις μελέτες στην ενότητα με τις Πηγές στο τέλος του άρθρου.

Δεν πρέπει να παραμένουν για πολύ στο δέρμα σας

Λόγω των θεμάτων που ανέφερα πιο πάνω, ο Καναδάς και η ΕΕ έχουν απαγορεύσει τη χρήση αυτών των συντηρητικών σε προϊόντα χωρίς ξέβγαλμα, όπως κρέμες και οροί.

Εξακολουθούν να επιτρέπονται σε προϊόντα που ξεβγάζονται, όπως σαμπουάν και υγρό πιάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή, θεωρητικά, δεν παραμένουν αρκετά στο δέρμα σας για να το ερεθίσουν.

Αλλά τις περισσότερες φορές έχουμε παραπάνω από ένα-δυο πιάτα για να πλύνουμε. Και τότε τα χέρια μας εκτίθενται στον αφρό από το υγρό πλύσης για αρκετή ώρα. Έτσι, το υγρό πλύσης συμπεριφέρεται σαν να είναι προϊόν χωρίς ξέβγαλμα. Γι’ αυτό πρέπει να φοράτε οπωσδήποτε γάντια! Και ούτως ή άλλως, το δέρμα πολλών ανθρώπων θα αντιδράσει σε προϊόντα με αυτά τα συντηρητικά, ακόμη και αν τα ξεπλύνουν γρήγορα.

Αναζητήστε τα στη λίστα των συστατικών

Εάν δεν είστε σίγουροι αν το υγρό πιάτων σας περιέχει αυτά τα συντηρητικά, απλά ελέγξτε τα συστατικά στο πίσω μέρος. Παρατήρησα πρόσφατα ότι ορισμένα υγρά πιάτων τα αντικατέστησαν με πιο ήπια συντηρητικά, όπως η Phenoxyethanol (φαινοξυαιθανόλη). Αλλά έχετε υπόψη ότι βρίσκονται επίσης σε πάρα πολλά άλλα προϊόντα καθαρισμού για το σπίτι

2.3. Άρωμα

Τα περισσότερα υγρά πιάτων περιέχουν άρωμα, το οποίο αναφέρεται ως “Perfume” ή “Fragrance”. Το άρωμα δεν είναι ουσιαστικά ένα μόνο συστατικό: Συνήθως αποτελείται από πολλά διαφορετικά συστατικά. Και μερικά από αυτά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις σε πολύ κόσμο. Αυτό ισχύει και για φυσικό άρωμα που βασίζεται σε αιθέρια έλαια.

Υποψιάζομαι ότι ορισμένα υγρά πιάτων περιέχουν πολύ άρωμα. Σε ποιον δεν αρέσει αυτή η κλασική μυρωδιά τεχνητού λεμονιού, άλλωστε; Αλλά η συχνή έκθεση σε μεγάλες ποσότητες αρώματος μπορεί να έχει κακές συνέπειες για τα χέρια σας.

Και πιθανότατα χρησιμοποιείτε αρκετά προϊόντα με διαφορετικά αρώματα ήδη: Υγρό σαπούνι χεριών, αντισηπτικά μαντηλάκια και τζελ, κρέμα χεριών κλπ. Γι’ αυτό κάντε στα χέρια σας μια χάρη και βάλτε γάντια!

3. Γάντια και έκζεμα

Είναι αυτονόητο ότι τα γάντια είναι απαραίτητα για τα άτομα με έκζεμα. Όλα τα συστατικά που ανέφερα παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν κάθε είδους έκζεμα. Επιπλέον, όταν πλένουμε τα πιάτα, τα χέρια μας παραμένουν υγρά για πολλή ώρα. Και η παρατεταμένη επαφή με το νερό μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα, ειδικά εάν το νερό είναι σκληρό.

Αλλά εάν έχετε έκζεμα, το δέρμα σας μπορεί να αντιδράσει σε διάφορα υλικά από τα οποία φτιάχνονται τα γάντια: Λατέξ, νιτρίλιο ακόμα και βινύλιο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαμβακερά γάντια κάτω από τα γάντια της κουζίνας, έτσι ώστε τα χέρια σας να μην έρχονται σε άμεση επαφή μαζί τους. Ή μπορείτε να αγοράσετε γάντια με επένδυση από βαμβάκι.

4. Συμπέρασμα

Ελπίζω να σας έκανα αρκετή πλύση εγκεφάλου για να αρχίσετε να φοράτε γάντια. Προσωπικά προτιμώ τα γάντια που είναι λίγο μεγάλα για τα χέρια μου: Μπορώ να τα βάζω αστραπιαία, δεν τα νιώθω άβολα σφιχτά και τα χέρια μου δεν ιδρώνουν, ακόμα και όταν έχει ζέστη. Και μπορώ και πάλι να πλένω τα πιάτα μια χαρά. Επίσης, δεν μου αρέσουν τα κίτρινα για κάποιο λόγο. Σπουδαίο πρόβλημα!

Απλά δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Τα καλύτερα γάντια είναι αυτά που δεν παραμελείτε να φοράτε!

Walters RM, Mao G, Gunn ET, Hornby S. Cleansing formulations that respect skin barrier integrity. Dermatol Res Pract. 2012;2012:495917.

Ananthapadmanabhan, K.P., Moore, D.J., Subramanyan, K., Misra, .M. and Meyer, F. (2004), Cleansing without compromise: the impact of cleansers on the skin barrier and the technology of mild cleansing. Dermatologic Therapy, 17: 16-25.

Yu SH, Sood A, Taylor JS. Patch Testing for Methylisothiazolinone and Methylchloroisothiazolinone-Methylisothiazolinone Contact Allergy. JAMA Dermatol. 2016;152(1):67–72

Hawkey, S. and Abdul Ghaffar, S. (2016), Glove‐related hand urticaria: an increasing occupational problem among healthcare workers. Br J Dermatol, 174: 1137-1140.

Murad A, Marren P. Prevalence of methylchloroisothiazolinone and methylisothiazolinone contact allergy in facial dermatitis: a single centre Irish study. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 Jan;30(1):60-2.

Lundov MD, Krongaard T, Menné TL, Johansen JD. Methylisothiazolinone contact allergy: a review. Br J Dermatol. 2011 Dec;165(6):1178-82

Bruze M, Gruvberger B, Persson K. Contact allergy to a contaminant in Kathon CG in the guinea pig. Derm Beruf Umwelt. 1987 Sep-Oct;35(5):165-8. PMID: 3691315

Macias VC, Fernandes S, Amaro C, Santos R, Cardoso J. Sensitization to methylisothiazolinone in a group of methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone allergic patients. Cutan Ocul Toxicol. 2013 Jun;32(2):99-101.

Geier J, Lessmann H, Schnuch A, Uter W. Recent increase in allergic reactions to methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone: is methylisothiazolinone the culprit? Contact Dermatitis. 2012 Dec;67(6):334-41.

Castanedo-Tardana MP, Zug KA. Methylisothiazolinone. Dermatitis. 2013 Jan-Feb;24(1):2-6.

Aerts O, Baeck M, Constandt L, Dezfoulian B, Jacobs MC, Kerre S, Lapeere H, Pierret L, Wouters K, Goossens A. The dramatic increase in the rate of methylisothiazolinone contact allergy in Belgium: a multicentre study. Contact Dermatitis. 2014 Jul;71(1):41-8.

Schlichte MJ, Katta R. Methylisothiazolinone: an emergent allergen in common pediatric skin care products. Dermatol Res Pract. 2014;2014:132564.

Warburton KL, Wilkinson M. Contact allergy to methylisothiazolinone: Has there been any change? Experience of a UK centre. Contact Dermatitis.

(2020), Water hardness and a possible genetic link with eczema in children. Br J Dermatol, 183: e34-e34.2015;72(6):398-400.

Ποια είναι η εμπειρία σας με τα υγρά πιάτων; Αφήστε ένα σχόλιο παρακατω!

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on pinterest

Σχόλια και ερωτήσεις

guest
2 Σχόλια
παλιότερα
νεότερα πιο δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments

Γεια σας, με λένε Τάσο και είμαι ο δημιουργός του Skinchat. Διαβάστε περισσότερα.

SOCIAL