Microneedling: τα αποδεδειγμένα οφέλη του για το δέρμα

Τι ξέρουμε από μελέτες. Είναι ασφαλές το microneedling στο σπίτι;
Το microneedling έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για το δέρμα.

Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή

Στο προηγούμενο άρθρο μου, εξήγησα πώς λειτουργούν διάφορες συσκευές microneedling. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσω τα πιθανά οφέλη του microneedling για διάφορες δερματικές παθήσεις.

Υπάρχει πολύ περισσότερη έρευνα για το skin needling από ό,τι νόμιζα και είναι συναρπαστική. Το microneedling στο ιατρείο έχει αποδεδειγμένα οφέλη για το δέρμα, ειδικά για ουλές ακμής. Το αν θα δείτε αυτά τα οφέλη κάνοντας το στο σπίτι, είναι μια διαφορετική ιστορία.

Σημείωση: Το skin needling και το microneedling είναι το ίδιο πράγμα.

2. Microneedling για ουλές ακμής

Πολλές δοκιμές έχουν δείξει ότι το microneedling βελτιώνει τις ατροφικές ουλές ακμής. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι βελόνες σπάζουν τις ίνες κολλαγόνου που δημιουργούν ουλές και διεγείρουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. 

Στις περισσότερες μελέτες, το μήκος των βελόνων ήταν 1,5 mm και ο αριθμός των συνεδριών μεταξύ 4-6. Φαίνεται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 4-6 συνεδρίες για σημαντική βελτίωση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μπορούν να φανούν μετά από δύο μόνο συνεδρίες

Το Microneedling είναι πιθανότατα πιο αποτελεσματικό για ουλές τύπου rolling και boxcar από ice-pick. (Για να δείτε μια εικόνα καθεμιάς από αυτές τις ουλές, κάντε κλικ εδώ). Δεν θα εξαλείψει πολύ βαθιά σημάδια ακμής από μόνη της, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι θα μειώσει το μέγεθός τους.

2.1 Microneedling ή λέιζερ για ουλές ακμής

Οι θεραπείες με λέιζερ μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις ουλές της ακμής, αλλά οι παρενέργειες μπορεί να είναι δυσάρεστες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα αφαιρετικά (ablative) λέιζερ, τα οποία ουσιαστικά αφαιρούν την επιδερμική στιβάδα. Τα μη αφαιρετικά λέιζερ είναι πιο ήπια αλλά μπορεί να μην είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Το skin needling είναι μια εναλλακτική λύση στα λέιζερ για τη μείωση των ουλών της ακμής με μικρότερο χρόνο αποκατάστασης. Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα μη αφαιρετικά λέιζερ, αλλά λιγότερο από τα αφαιρετικά λέιζερ. 

Κλινικές δοκιμές

Σε μια κλινική δοκιμή, το microneedling και ένα μη αφαιρετικό fractional λέιζερ είχαν παρόμοια αποτελέσματα. Ωστόσο, η ερυθρότητα του δέρματος κράτησε λιγότερο στους ασθενείς που έκαναν microneedling. Επίσης, ορισμένοι εθελοντές που έκαναν λέιζερ εμφάνισαν PIH (μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση). Κανένας από αυτούς που έκαναν microneedling δεν είχε PIH.

Από την άλλη πλευρά, σε μια άλλη δοκιμή, το microneedling ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από ένα αφαιρετικό fractional λέιζερ. Το microneedling βελτίωσε τα σημάδια κατά 30% και το λέιζερ κατά 70%! Ωστόσο, ο χρόνος αποκατάστασης ήταν σημαντικά μικρότερος στην ομάδα microneedling.

2.2 Microneedling με χημικά πίλινγκ

Τα αποτελέσματα είναι συνήθως πιο δραματικά όταν το skin needling συνδυάζεται με άλλες θεραπείες

Σε μια κλινική δοκιμή, η θεραπεία με dermaroller και 35% γλυκολικό οξύ ήταν σαφώς πιο αποτελεσματική από το dermaroller μόνο του. Ο συνδυασμός μείωσε σημαντικά όχι μόνο τα σημάδια, αλλά και τη μεταφλεγμονώδη υπέρχρωση. Μια δοκιμή με 70% γλυκολικό οξύ είχε παρόμοια αποτελέσματα.

Σε μια άλλη μελέτη, ένας συνδυασμός υποσκαφής (είδος θεραπείας για ουλές ακμής), dermarolling και ενός πίλινγκ TCA 15% μείωσε τις ουλές σε όλους τους εθελοντές. Μερικοί έμειναν χωρίς καθόλου ουλές. Ωστόσο, ορισμένοι εθελοντές εμφάνισαν PIH (μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση).

3. Microneedling για ακμή

Το κλασικό microneedling δεν χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ενεργού ακμής. Ωστόσο, το Fractional radiofrequency microneedling βελτιώνει την ακμή. Με απλά λόγια, μειώνει την παραγωγή σμήγματος. Βελτιώνει και τα σημάδια ακμής, γι’ αυτό θα μπορούσε να είναι ιδανικό αν έχετε ακμή και ουλές ακμής την ίδια στιγμή.

Σε όλες τις μελέτες, παρατηρήθηκε βελτίωση μετά από 1-3 συνεδρίες, που γίνονταν μία φορά κάθε 4-6 εβδομάδες. Μερικές τυπικές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι κοκκινίλα, πόνος και αιμορραγία, αλλά δεν είναι πολύ σοβαρές. Και φαίνεται ότι αυτή η τεχνική δεν επιδεινώνει την υπάρχουσα ακμή.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι μόνιμα: σε μία δοκιμή, η ακμή επέστρεψε στους περισσότερους ασθενείς 8 εβδομάδες μετά τη θεραπεία.

Ελέγξτε το άρθρο μου για συσκευές microneedling για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν τη διαδικασία. (Στα ελληνικά το λένε και microneedling με κλασματικές ραδιοσυχνότητες)

4. Microneedling για γήρανση του δέρματος

Το microneedling μπορεί να μειώσει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, να σφίξει το δέρμα και να αυξήσει την ελαστικότητα. Το προτεινόμενο μήκος βελόνων για αναζωογόνηση του δέρματος είναι 0,5 έως 1 mm. Υπάρχει συνεχής βελτίωση για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη συνεδρία. 

Μπορεί να χρειαστείτε περίπου έξι συνεδρίες για αξιοσημείωτη βελτίωση, ειδικά για επίμονα σημάδια γήρανσης. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πιο δραματικά εάν ο γιατρός σας χρησιμοποιεί μεγαλύτερες βελόνες (3 mm), αλλά ο χρόνος αποκατάστασης θα είναι μεγαλύτερος.

Μερικές κλινικές δοκιμές

Σε μια καλά οργανωμένη δοκιμή, οι περισσότεροι εθελοντές είχαν ορατή διαφορά στο δέρμα τους μετά από skin needling με dermaroller. 

Μια άλλη δοκιμή εξέτασε τα οφέλη του microneedling με το Dermapen σε εθελοντές με ρυτίδες. Κάποιοι ήταν καπνιστές και άλλοι δεν ήταν. Οι περισσότεροι εθελοντές είχαν ορατή βελτίωση.

Και στις δύο δοκιμές, οι εθελοντές έκαναν έξι συνεδρίες και το μήκος της βελόνας ήταν 1 mm.

Σε δύο άλλες δοκιμές, το microneedling μείωσε τις ρυτίδες του άνω χείλους και σημάδια γήρανσης στον λαιμό μετά από δύο μόνο συνεδρίες.

Προετοιμασία του δέρματος

Συνιστάται η χρήση προϊόντων skincare με βιταμίνη Α για τουλάχιστον ένα μήνα πριν από το microneedling . Η ρετινόλη είναι μια πολύ γνωστή μορφή βιταμίνης Α, όπως και η τρετινοΐνη, η οποία χορηγείται μόνο με συνταγή σε πολλές χώρες. Με απλά λόγια, η βιταμίνη Α θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη του microneedling και θα βοηθήσει το δέρμα να επουλωθεί γρηγορότερα.

Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος με βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά συνιστώνται επίσης για τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη διαδικασία. 

Fractional Radiofrequency Microneedling

Η θεραπεία με Fractional Radiofrequency Microneedling έχει επίσης δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τη γήρανση του δέρματος. Συνήθως απαιτούνται 1-4 συνεδρίες για να δείτε οφέλη από αυτόν τον τύπο microneedling. Ακριβώς όπως και με το απλό microneedling, υπάρχει συνεχής βελτίωση για τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη συνεδρία. 

Ελέγξτε το άρθρο μου άρθρου μου για συσκευές microneedling για να μάθετε περισσότερα για αυτήν τη διαδικασία. (Στα ελληνικά το λένε και microneedling με κλασματικές ραδιοσυχνότητες)

5. Ραγάδες

Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με dermarollers μειώνει τις ραγάδες για μερικούς ανθρώπους. Συνήθως απαιτούνται 3-6 συνεδρίες. Ωστόσο, σε μια δοκιμή, οι εθελοντές είδαν οφέλη από μία μόνο συνεδρία microneedling. 

Το πιο κοινό μήκος βελόνων σε κλινικές δοκιμές είναι 1,5 mm.

Τα χημικά πίλινγκ μπορεί να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του skin needling. Σε μια δοκιμή, ένας συνδυασμός microneedling με χημικό πίλινγκ TCA (τριχλωροξικό οξύ) ήταν πιο αποτελεσματικός από ότι μόνο το microneedling. Ωστόσο, ο συνδυασμός είχε περισσότερες παρενέργειες.

6. Υπέρχρωση

Το microneedling μπορεί να έχει οφέλη για άτομα με μέλασμα. Συνδυάζεται συνήθως με άλλα συστατικά λεύκανσης του δέρματος.

Σε μια δοκιμή, το microneedling χρησιμοποιήθηκε για να απορροφηθεί καλύτερα ένας ορός με συστατικά λεύκανσης του δέρματος. Ήταν πολύ αποτελεσματικό.

Το microneedling έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υπέρχρωσης γύρω από τα μάτια. Σε μια δοκιμή, συνδυάστηκε με επιτυχία με πίλινγκ TCA 10%.

Σε μια άλλη δοκιμή, μια θεραπεία με Dermafrac μείωσε την υπέρχρωση γύρω από τα μάτια ενός άνδρα 48 ετών. Ελέγξτε το άρθρο μου για συσκευές microneedling για να μάθετε για το Dermafrac.

7. Είναι ασφαλές το microneedling στο σπίτι;

Το microneedling σε ιατρεία κοστίζει αρκετά. Και φυσικά είναι δελεαστικό να το παίξετε δερματολόγοι και να το κάνετε στο σπίτι. 

Είναι εύκολο να παρασυρθείτε από τα βίντεο του Youtube που ξεκινούν όπως “χρησιμοποίησα ένα dermaroller στο σπίτι και άλλαξε τη ζωή μου”. Όμως, τα επιστημονικά στοιχεία για τα οφέλη του microneedling προέρχονται από κλινικές δοκιμές.

Σε αυτές τις δοκιμές, ήταν οι ερευνητές και όχι οι ασθενείς που χειρίστηκαν τις συσκευές microneedling. Και το δέρμα των ασθενών παρακολουθείτο συχνά για τυχόν επιπλοκές.

7.1 Προσωπικές εμπειρίες

Ό,τι ξέρουμε για την αποτελεσματικότητα του microneedling στο σπίτι προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από προσωπικές εμπειρίες. Και υπάρχουν πολλες συζητήσεις στο Reddit και σε άλλα φόρουμ. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν δει θετική διαφορά στο δέρμα τους και άλλοι είχαν πολύ κακές εμπειρίες. 

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το microneedling που δεν γίνεται σωστά μπορεί να είναι πιο σοβαρές από τον απλό ερεθισμό που έχουμε όλοι από προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Ειδικά από συσκευές με μεγαλύτερες βελόνες (1-3 mm). 

Όσο μεγαλύτερες είναι οι βελόνες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος παρενεργειών.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν δει οφέλη από το microneedling στο σπίτι. Αλλά για μερικούς άλλους, ήταν μια αρνητική εμπειρία. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους προτού να σας πείσει κάποιος influencer ότι θα αλλάξει τη ζωή σας προς το καλύτερο.

7.2 Συστάσεις

Εάν θέλετε πραγματικά να κάνετε microneedling στο σπίτι, σας συνιστώ να μην χρησιμοποιείτε συσκευές με μήκος βελόνων άνω των 0,5 mm. Ιδανικά παραμείνετε στο προτεινόμενο μήκος 0,25 mm ή 0,13 mm. 

Το 0,13 mm είναι στην πραγματικότητα αρκετό αν θέλετε να βελτιώσετε την απορρόφηση των προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας. Και πιστεύω ότι το 0,5 mm θα βελτιώσει σε κάποιο βαθμό τη γήρανση του δέρματος, τα σημάδια ακμής και τα ραγάδες.

Κάντε πολλή έρευνα πριν αγοράσετε ένα dermaroller ή ένα dermapen. Είναι τόσο εύκολο να παρασυρθείτε από φτηνές τιμές, φωτογραφίες πριν-και-μετά και ψεύτικες κριτικές. Έχει συμβεί σε όλους μας! Υπάρχουν εκατοντάδες συσκευές microneedling στην αγορά και μερικές έχουν βελόνες πολύ κακής ποιότητας. Εάν χρησιμοποιήσετε μια τέτοια συσκευή, είτε θα καταστρέψετε το δέρμα σας είτε δεν θα δείτε καμία διαφορά.

Sharad J. Combination of microneedling and glycolic acid peels for the treatment of acne scars in dark skin. J Cosmet Dermatol. 2011;10(4):317-323. 

Garg S, Baveja S. Combination therapy in the management of atrophic acne scars. J Cutan Aesthet Surg. 2014;7(1):18-23. 

El-Domyati M, Barakat M, Awad S, Medhat W, El-Fakahany H, Farag H. Microneedling Therapy for Atrophic Acne Scars: An Objective Evaluation. J Clin Aesthet Dermatol. 2015;8(7):36-42.

Fabbrocini G, Fardella N, Monfrecola A, Proietti I, Innocenzi D. Acne scarring treatment using skin needling. Clin Exp Dermatol. 2009;34(8):874-879.

Cachafeiro T, Escobar G, Maldonado G, Cestari T, Corleta O. Comparison of Nonablative Fractional Erbium Laser 1,340 nm and Microneedling for the Treatment of Atrophic Acne Scars: A Randomized Clinical Trial. Dermatol Surg. 2016;42(2):232-241.

Preissig J, Hamilton K, Markus R. Current Laser Resurfacing Technologies: A Review that Delves Beneath the Surface. Semin Plast Surg. 2012;26(3):109-116.

Osman MA, Shokeir HA, Fawzy MM. Fractional Erbium-Doped Yttrium Aluminum Garnet Laser Versus Microneedling in Treatment of Atrophic Acne Scars: A Randomized Split-Face Clinical Study. Dermatol Surg. 2017;43 Suppl 1:S47-S56.

Bonati LM, Epstein GK, Strugar TL. Microneedling in All Skin Types: A Review. J Drugs Dermatol. 2017;16(4):308-313.

Chandrashekar BS, Sriram R, Mysore R, Bhaskar S, Shetty A. Evaluation of microneedling fractional radiofrequency device for treatment of acne scars. J Cutan Aesthet Surg. 2014;7(2):93-97.

Kim ST, Lee KH, Sim HJ, Suh KS, Jang MS. Treatment of acne vulgaris with fractional radiofrequency microneedling. J Dermatol. 2014;41(7):586-591. 

Min S, Park SY, Yoon JY, Suh DH. Comparison of fractional microneedling radiofrequency and bipolar radiofrequency on acne and acne scar and investigation of mechanism: comparative randomized controlled clinical trial. Arch Dermatol Res. 2015;307(10):897-904.

Lee KR, Lee EG, Lee HJ, Yoon MS. Assessment of treatment efficacy and sebosuppressive effect of fractional radiofrequency microneedle on acne vulgaris. Lasers Surg Med. 2013;45(10):639-647. 

Lee SJ, Goo JW, Shin J, et al. Use of fractionated microneedle radiofrequency for the treatment of inflammatory acne vulgaris in 18 Korean patients. Dermatol Surg. 2012;38(3):400-405.

McCrudden MT, McAlister E, Courtenay AJ, González-Vázquez P, Singh TR, Donnelly RF. Microneedle applications in improving skin appearance. Exp Dermatol. 2015;24(8):561-566.

Araújo AR, Soares VP, Silva FS, Moreira Tda S. Radiofrequency for the treatment of skin laxity: mith or truth. An Bras Dermatol. 2015;90(5):707-721. 

Sahni K, Kassir M. Dermafrac™: an innovative new treatment for periorbital melanosis in a dark-skinned male patient. J Cutan Aesthet Surg. 2013;6(3):158-160. doi:10.4103/0974-2077.118420

Doddaballapur S. Microneedling with dermaroller. J Cutan Aesthet Surg. 2009;2(2):110-111.

Fernandes, Desmond. (2005). Minimally Invasive Percutaneous Collagen Induction. Oral and maxillofacial surgery clinics of North America. 17. 51-63, vi. 10.1016/j.coms.2004.09.004. 

Aust, Matthias & Fernandes, Desmond & Kolokythas, Perikles & Kaplan, Hilton & Vogt, Peter. (2008). Percutaneous Collagen Induction Therapy: An Alternative Treatment for Scars, Wrinkles, and Skin Laxity. Plastic and reconstructive surgery. 121. 1421-9. 

KIM, J.K., ROH, M.R., PARK, G.‐h., KIM, Y.J., JEON, I.K. and CHANG, S.E. (2013), Fractionated microneedle radiofrequency for the treatment of periorbital wrinkles. J Dermatol, 40: 172-176.

Budamakuntla L, Loganathan E, Suresh DH, et al. A Randomised, Open-label, Comparative Study of Tranexamic Acid Microinjections and Tranexamic Acid with Microneedling in Patients with Melasma. J Cutan Aesthet Surg. 2013;6(3):139-143.

Amer, Mohamed & Farag, Fawzeya & Amer, Amin & ElKot, Riham & Mahmoud, Rana. (2018). Dermapen in the treatment of wrinkles in cigarette smokers and skin aging effectively. Journal of Cosmetic Dermatology. 17. 1200-1204. 

Fabbrocini, Gabriella & Vita, Valerio & Pastore, Francesco & Annunziata, Maria Carmela & Cacciapuoti, Sara & Monfrecola, Ambra & Cameli, Norma & Tosti, Antonella. (2011). Collagen induction therapy for the treatment of upper lip wrinkles. The Journal of dermatological treatment. 23. 144-52. 

Sanad, Eman & Aginaa, Halaa & Sorour, Neveen. (2015). Microneedling system alone versus microneedling system with trichloroacetic acid in the management of abdominal striae rubra. Journal of the Egyptian Womenʼs Dermatologic Society. 12. 96-101. 

Hagag, MagdaM & Samaka, Rehab & Mahmoud, HananA. (2019). Role of microneedling in treatment of patients with striae distensae. Menoufia Medical Journal. 32. 756.

Fabbrocini, Gabriella & Vita, Valerio & Di Costanzo, Luisa & Pastore, Francesco & Mauriello, Maria Chiara & Ambra, Monfrecola & Annunziata, Maria Carmela & Santolo, Maria & Cameli, Norma & Monfrecola, Giuseppe. (2010). Skin needling in the treatment of the aging neck. Skinmed. 9. 347-51. 

Fabbrocini G, De Vita V, Fardella N, et al. Skin needling to enhance depigmenting serum penetration in the treatment of melasma. Plast Surg Int. 2011;2011:158241.

Κάνατε ποτέ microneedling και είχατε κάποια οφέλη; Αφήστε ένα σχόλιο παρακατω!

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on pinterest

Σχόλια και ερωτήσεις

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Γεια σας, με λένε Τάσο και είμαι ο δημιουργός του Skinchat. Διαβάστε περισσότερα.

SOCIAL