Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την bakuchiol

Είναι η bakuchiol μια καλή εναλλακτική στα ρετινοειδή;
Ποικιλία από συσκευασίες καλλυντικών με bakuchiol

Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή

Η bakuchiol είναι μια ουσία που περιέχεται σε φυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην παραδοσιακή κινέζικηινδικήκορεάτικη και περουβιανή ιατρική. Η ονομασία της προέρχεται από το λάδι Bakuchi, το οποίο εξάγεται από τους σπόρους ενός από τα φυτά αυτά, την Psoralea corylifolia.

Το ίντερνετ είναι διχασμένο ως προς το πώς προφέρεται, αλλά η επικρατέστερη προφορά είναι “μπακούτσιολ”. Η σωστότερη απόδοση στα ελληνικά είναι “μπακουτσιόλη”, αλλά επειδή δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη μετάφραση, θα χρησιμοποιήσω την αγγλική λέξη σ’ αυτό το άρθρο.

Η bakuchiol συζητιέται πολύ τελευταία ως μια εναλλακτική λύση στα ρετινοειδή, τα οποία φημίζονται για την αντιγηραντική και αντιακνεϊκή τους δράση. Ο ντόρος ξεκίνησε από κάποιες μελέτες που έδειξαν ότι δρα όπως το πιο γνωστό ρετινοειδές, η ρετινόλη, αλλά χωρίς τις παρενέργειές της: Ερυθρότητα δέρματος, απολέπιση, φαγούρα κι αίσθηση καύσου, μεταξύ άλλων. Η αποτελεσματικότητα των ρετινοειδών έχει αποδειχθεί από δεκάδες μελέτες, αλλά ενώ για κάποιους οι παρενέργειες αυτές είναι προσωρινές, για άλλους δεν σταματούν ποτέ.

Επειδή ανήκω στην τελευταία κατηγορία, η bakuchiol μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Η προοπτική του να χρησιμοποιήσω κάποιο προϊόν που λειτουργεί όπως τα ρετινοειδή χωρίς ερεθισμούς ήταν πολύ ελκυστική. Κι αυτό σίγουρα ισχύει για πολύ κόσμο που δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Όμως, ήμουν και πολύ σκεπτικός, γιατί η βιομηχανία καλλυντικών φημίζεται για τις υπερβολικές υποσχέσεις της. Γι’ αυτό και αποφάσισα να ερευνήσω σε βάθος τις μελέτες αλλά και το τι λέει ο κόσμος που έχει ήδη δοκιμάσει την bakuchiol.

Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσω όλες τις βασικές επιστημονικές μελέτες για την bakuchiol καθώς επίσης και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες χρηστών από τα φόρουμ του Reddit. Για μια συνοπτική εικόνα της έρευνάς μου, πατήστε εδώ  για να μεταβείτε απευθείας στα συμπεράσματά μου!

2. Επιστημονικές έρευνες

Υπάρχει πλήθος επιστημονικών ερευνών για τις φαρμακευτικές ιδιότητες της bakuchiol, οι οποίες δείχνουν ότι έχει αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές, ακόμα και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, η διερεύνησή της ως συστατικό περιποίησης του δέρματος άρχισε μόλις το 2011.

2.1 Bakuchiol και γήρανση του δέρματος

Το ενδιαφέρον στην bakuchiol πυροδοτήθηκε από μια μελέτη το 2014, η οποία έδειξε ότι, αν και δεν έχει καμία χημική ομοιότητα με τα ρετινοειδή, η δράση της είναι παρεμφερής με αυτήν της ρετινόλης.     

Η έρευνα έγινε αρχικά σε τεχνητό ανθρώπινο δέρμα στο εργαστήριο και έδειξε ομοιότητα στον τρόπο που η bakuchiol και η ρετινόλη ρυθμίζουν τη γονιδιακή έκφραση στο δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι και τα δυο συστατικά είχαν το ίδιο θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία διαφόρων γονιδίων που επηρεάζουν την υγεία της επιδερμίδας. Για παράδειγμα, υπήρξε αυξημένη δραστηριότητα του γονιδίου PI3, το οποίο ευνοεί την ελαστικότητα του δέρματος μέσω της αναστολής της ελαστάσης, ενός ενζύμου που καταστρέφει την ελαστίνη. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι η bakuchiol ευνοεί και την παραγωγή κολλαγόνου τύπου I, II και IV με παρόμοιο τρόπο με τη ρετινόλη.

Η έρευνα αυτή ακολουθήθηκε από μια κλινική δοκιμή στην οποίαν 17 εθελοντές χρησιμοποίησαν ένα προϊόν με 0,5% bakuchiol, δυο φορές την ημέρα. Οι 16 από τους 17 ολοκλήρωσαν τη δοκιμή. Μετά από 12 εβδομάδες, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σε ρυτίδες, πανάδες, ελαστικότητα, σφριγηλότητα και γενικότερη φωτογήρανση, χωρίς τις γνωστές παρενέργειες της ρετινόλης. Η μελέτη αυτή είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι χρηματοδοτήθηκε από τη Sytheon Ltd, μια εταιρεία που προμηθεύει πρώτες ύλες για καλλυντικά.

Το 2018 δημοσιεύτηκε η πρώτη έρευνα που συνέκρινε τη ρετινόλη με την bakuchiol απευθείας σε δέρμα εθελοντών. 44 άτομα έβαζαν καθημερινά είτε μια κρέμα με 0,5% ρετινόλη το βράδυ είτε μια κρέμα με 0,5% bakuchiol, πρωί και βράδυ, για 12 εβδομάδες. Η κλινική αυτή δοκιμή ήταν τυχαιοποιημένη και διπλά τυφλή. Με απλά ελληνικά, ούτε οι ερευνητές ούτε οι εθελοντές ήξεραν ποιος έβαζε τι.

Σύγκριση μείωσης λεπτών ρυτίδων από bakuchiol και ρετινόλη από τη μελέτη του 2018
Σύγκριση μείωσης λεπτών ρυτίδων από bakuchiol και ρετινόλη από τη μελέτη του 2018

Και τα δυο συστατικά οδήγησαν σε εξίσου σημαντική μείωση ρυτίδων και υπέρχρωσης στα 37 άτομα που ολοκλήρωσαν τη δοκιμή. H απολέπιση και η αίσθηση καύσου και τσιμπήματος ήταν εντονότερες στην ομάδα της ρετινόλης. Από την άλλη πλευρά, υπήρξε μεγαλύτερη τάση προς ερυθρότητα του δέρματος στην ομάδα της bakuchiol γύρω στην τέταρτη εβδομάδα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι λιγότερες παρενέργειες της bakuchiol ίσως οφείλονται στις μοναδικές της αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το τελικό πόρισμα της έρευνας ήταν ότι η bakuchiol έχει παρόμοια δράση με αυτήν της ρετινόλης κατά της φωτογήρανσης, αλλά είναι πιο ανεκτή από την επιδερμίδα.

Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Πιθανόν να αναρωτιέστε τι θα συμβεί αν συνδυαστούν η ρετινόλη και η bakuchiol σε ένα προϊόν. Σε μια κλινική δοκιμή το 2016, 44 γυναίκες με ήπια προς μέτρια υπέρχρωση και φωτογήρανση χρησιμοποίησαν έναν ορό με 0,5 ρετινόλη και Bakuchiol (απροσδιόριστης περιεκτικότητας) σε συνδυασμό με μια ενυδατική κρέμα με 30% tetrahexyldecyl ascorbate (μια λιποδιαλυτή μορφή βιταμίνης C), βιταμίνη E και Q10. Μετά από 12 εβδομάδες, παρατηρήθηκε ορατή βελτίωση στο δέρμα των περισσοτέρων εθελοντριών. H μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από τη Revision Skincare, μια εταιρία καλλυντικών που κατασκευάζει προϊόντα με τα συστατικά αυτά.

2.2 Bakuchiol και ακμή

Η πρώτη μελέτη για την αντιακνεϊκή δράση της bakuchiol δημοσιεύτηκε το 2011. Οι μετρήσεις στο εργαστήριο έδειξαν ότι η bakuchiol μπορεί να περιορίσει την ακμή με τους εξής τρόπους:

1.  Αναστολή κατά 40% της 5α-ρεδουκτάσης, του ενζύμου που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η DHT παίζει βασικό ρόλο στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος, ειδικά στην εφηβεία, όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονται κατακόρυφα. Συνεπώς, η bakuchiol μπορεί να καταπολεμήσει την ακμή μειώνοντας την υπερβολική λιπαρότητα της επιδερμίδας.

2.  Ισχυρή αντιβακτηριακή δράση κατά του C. acnes (παλαιότερα γνωστό ως P. acnes), του βακτηρίου που πολλαπλασιάζεται στους φραγμένους πόρους και προκαλεί φλεγμονώδη ακμή.

3.  Λιγότερες ουλές χάρη στη μειωμένη δραστηριότητα κάποιων από τα ένζυμα MMPs, τα οποία εμποδίζουν τη σωστή επανόρθωση της επιδερμίδας.

4. Αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση που ευνοεί και την πρόληψη και την καταπολέμηση της φλεγμονώδους ακμής.

Στην κλινική δοκιμή που ακολούθησε, 56 άτομα χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και δοκίμασαν μια λοσιόν με μια από τις παρακάτω συστάσεις: 1% bakuchiol, 2% σαλικυλικό οξύ, 1% bakuchiol/2% σαλικυλικό οξύ και πλασέμπο (κανένα δραστικό συστατικό). Μετά από 6 εβδομάδες, η μείωση της ακμής ήταν 57%, 48%, 67% και 11% αντίστοιχα. Προφανώς ο συνδυασμός bakuchiol και σαλικυλικού οξέος ήταν ο πιο αποτελεσματικός.

Η έρευνα αυτή, όπως και η πρώτη έρευνα που ανέφερα στο προηγούμενο κεφάλαιο, χρηματοδοτήθηκε από τη Sytheon Ltd, μια εταιρεία που προμηθεύει πρώτες ύλες για καλλυντικά.

Υπάρχουν ακόμα δύο μελέτες από το 2015 και 2016 πάνω στη αντιακνεϊκή δράση μιας κρέμας με bakuchiol, γκίνγκο μπιλόμπα και μανιτόλη. Το προϊόν αυτό δημιουργήθηκε ως συνοδευτική θεραπεία σε τοπικά φάρμακα κατά της ακμής, όπως η ανταπαλένη, η οποία ανήκει στα ρετινοειδή. Η κλινική δοκιμή έδειξε ότι οι εθελοντές που χρησιμοποίησαν την κρέμα αυτήν σε συνδυασμό με ένα τζελ 0,1% ανταπαλένης, είχαν καλύτερα αποτελέσματα από αυτούς που χρησιμοποίησαν μόνο το τζελ.

Οι εργαστηριακές μετρήσεις έδειξαν ότι η bakuchiol παρείχε ως και διπλάσια αντιοξειδωτική προστασία στο σκουαλένιο της επιδερμίδας από τη βιταμίνη E. Το σκουαλένιο είναι ένα λιπίδιο του δέρματος που μπορεί να επιδεινώσει την ακμή όταν οξειδώνεται. Συνεπώς, η bakuchiol μπορεί να ελαττώσει την ακμή χάρη στην προστασία του σκουαλενίου από την οξείδωση.

Οι μελέτες αυτές χρηματοδοτήθηκαν από την Bioderma, η οποία κατασκευάζει την κρέμα με το σύμπλεγμα συστατικών που ανέφερα. Επίσης, κάποιοι από τους ερευνητές δουλεύουν για την εταιρεία αυτήν.

3. Κριτικές χρηστών

Το ενδιαφέρον για την bakuchiol έχει αυξηθεί πολύ στα φόρουμ του Reddit τελευταία, ειδικά από μέλη που το δέρμα τους ερεθίζεται από τη ρετινόλη και άλλα ρετινοειδή. Οι περισσότερες πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ θετικές και η αναφορά παρενεργειών είναι σπάνια.

Η BeckysMamma, ένα μέλος με μη ανεκτικό δέρμα στα ρετινοειδή, έγραψε ενθουσιασμένη ότι οι φακίδες και η ροδόχρους νόσος της ήταν λιγότερο έντονες μετά από μερικές εβδομάδες χρήσης, καθώς και ότι δεν είχε καθόλου ερεθισμούς. Στην ίδια συζήτηση, η gardenofedam παρατήρησε ότι η bakuchiol βοηθά στην πρόληψη της ορμονικής ακμής στο σαγόνι της.

Η probablyannoying ήταν εξίσου ενθουσιασμένη για το πώς η bakuchiol μείωσε και την ακμή της και κάποιες λεπτές γραμμές στο μέτωπό της. Το μέλος αυτό τη συνδύασε με άλλα συστατικά, όπως AHA και σαλικυλικό οξύ. Ο συνδυασμός αυτός ήταν σίγουρα καλή ιδέα γιατί η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι η αντιακνεϊκή δράση της bakuchiol εντείνεται όταν χρησιμοποιείται με σαλικυλικό οξύ.

Σε μια άλλη συζήτηση, η cancerqueen, ένα μέλος με δέρμα που είναι πολύ ευαίσθητο και μη ανεκτικό στη ρετινόλη, παρατήρησε σημαντική βελτίωση σε λεπτές γραμμές και ανομοιόμορφη υφή. Όμως η bakuchiol έκανε μικρή μόνο διαφορά στις καφέ κηλίδες και στους φραγμένους πόρους στη μύτη της.

Η fraufrau, ένα μέλος με δέρμα που ερεθίζεται από τη ρετινόλη, ανέφερε πιο λεία επιδερμίδα και λιγότερο εμφανείς πόρους. Από την άλλη, δεν είχε δει ακόμα μεγάλη βελτίωση σε ουλές από ακμή.

Η MydogsHuman έγραψε ότι τα ρετινοειδή της προκαλούν εξανθήματα, σε αντίθεση με την bakuchiol που δεν είχε παρενέργειες. Το μέλος αυτό παρατήρησε βελτίωση σε φακίδες και γενικότερη φωτεινότητα επιδερμίδας.

Σε μια άλλη συζήτηση, η Peaches80 παρατήρησε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ότι, μετά από τρεις μήνες, άρχισαν να υποχωρούν οι φακίδες της. Μάλιστα, είχε ήδη δοκιμάσει προϊόντα με ρετινόλη, υδροκινόνη καθώς και άλλες λευκαντικές κρέμες χωρίς επιτυχία. Στην ίδια συζήτηση, δυο άλλα μέλη ήταν εξίσου ενθουσιώδη για τη βελτίωση σε φωτεινότητα, ανομοιομορφία υφής και ορμονική ακμή.

Τέλος, η αποτελεσματικότητα της bakuchiol επιβεβαιώθηκε και από την katrinivini, η οποία παρατήρησε πιο απαλή επιδερμίδα και βελτίωση της ακμής.

4. Συμπεράσματα και συμβουλές

Σέρουμ με bakuchiol από τις εταιρείες The Inkey List και Revolution Skincare
Σέρουμ με Bakuchiol από The Inkey List και Revolution Skincare

Συγκριτικά με άλλα συστατικά, η bakuchiol δεν έχει πολλές μελέτες πίσω της ακόμα. Οι περισσότερες χρηματοδοτήθηκαν από εταιρείες καλλυντικών και πρώτων υλών για καλλυντικά και συνεπώς η αντικειμενικότητά τους είναι αμφισβητήσιμη. Ωστόσο, τις εξέτασα όλες πολύ προσεκτικά και είμαι πεπεισμένος ότι πολλά από τα πορίσματά τους έχουν βάση. Η bakuchiol φαίνεται να έχει όντως τη δυνατότητα να βελτιώσει την υγεία της επιδερμίδας με διάφορους τρόπους.

Οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι η bakuchiol έχει παρόμοια αντιγηραντική δράση με τη ρετινόλη, αλλά έχει και τις δικές της μοναδικές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και λευκαντικές ιδιότητες. Συνεπώς, αν ήδη χρησιμοποιείτε κάποιο ρετινοειδές χωρίς πρόβλημα, η προσθήκη ενός προϊόντος με bakuchiol μπορεί να έχει επιπλέον θετικά οφέλη για το δέρμα σας. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι συστατικό που αξίζει να δοκιμάσετε είτε το δέρμα σας είναι ανεκτικό στα ρετινοειδή είτε όχι.

Αν πάλι ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, τότε συνιστώ ανεπιφύλακτα τη δοκιμή ενός προϊόντος με bakuchiol. Οι μελέτες έδειξαν ότι είχε σαφώς λιγότερες παρενέργειες από τη ρετινόλη, κάτι που μοιάζει να επαληθεύεται συχνά από τις εμπειρίες χρηστών. Επιπλέον, δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις με άλλα συστατικά, οπότε μπορείτε εύκολα να την εντάξετε στη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σας.

Η bakuchiol φαίνεται να έχει πολλαπλή δράση κατά της ακμής: Ελάττωση της παραγωγής σμήγματος, βελτίωση της φλεγμονής, μείωση σημαδιών και ουλών και αντιβακτηριακή δράση. Δεν θα εξαλείψει την ακμή από μόνη της, αλλά μπορεί να συνδυαστεί με άλλες δραστικές ουσίες, όπως το σαλικυλικό οξύ και η ανταπαλένη, και να ενισχύσει τη δράση τους.

Έχω δει διάφορα μπλογκ και εταιρείες καλλυντικών να χαρακτηρίζουν την bakuchiol ως ασφαλή για χρήση κατά την εγκυμοσύνη. Πιστεύω ότι αυτό ισχύει, αλλά δεν βρήκα καμιά μελέτη που να το επιβεβαιώνει. Αν είστε έγκυες ή θηλάζετε, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τη δοκιμάσετε.

Οι μελέτες συνιστούν χρήση δυο φορές την ημέρα σε περιεκτικότητα 0,5 με 1%. Αν αποφασίσετε να πειραματιστείτε με την bakuchiol, είναι προτιμότερο να αρχίσετε με ένα προϊόν με ήπια σύνθεση. Η bakuchiol μπορεί να είναι πιο ήπια από τα ρετινοειδή, αλλά κάποιοι μπορεί και πάλι να αντιμετωπίσουν παρενέργειες, ειδικά ερυθρότητα. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να αποφύγετε μη απαραίτητα συστατικά που ίσως αυξήσουν τον κίνδυνο ερεθισμού. Οι εταιρείες Revolution Skincare, The Inkey List και Garden of Wisdom έχουν όλες προϊόντα με 1% bakuchiol χωρίς άρωμα, αιθέρια έλαια και οινόπνευμα, και σε πολύ οικονομικές τιμές.

Αν ήδη βάζετε κάποιο ρετινοειδές το βράδυ, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε την bakuchiol μόνο το πρωί αρχικά για να τη συνηθίσει το δέρμα σας. Δεν αποκλείεται οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της να μειώσουν τους ερεθισμούς από τα ρετινοειδή.

Στο μέλλον θα μάθουμε σίγουρα περισσότερα για την bakuchiol. Ακόμα και αν αποδειχθεί ότι δεν είναι η τέλεια εναλλακτική στα ρετινοειδή, θεωρώ ότι είναι ένα συστατικό που αξίζει έτσι κι αλλιώς να δοκιμάσετε.

Έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο προϊόν με Bakuchiol ή έχετε απορίες; Αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω!

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on pinterest

Σχόλια και ερωτήσεις

guest
7 Σχόλια
παλιότερα
νεότερα πιο δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments

Γεια σας, με λένε Τάσο και είμαι ο δημιουργός του Skinchat. Διαβάστε περισσότερα.

SOCIAL