Περιεχόμενα
1. Εισαγωγή
Η δημοτικότητα των νερών καθαρισμού έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Η απήχησή τους οφείλεται εν μέρει στο ότι θεωρούνται τόσο ήπια, που το ξέπλυμα τους είναι προαιρετικό. Ωραίο δεν ακούγεται αυτό; Η καθημερινότητα πολλών από εμάς είναι κουραστική και δεν θα είχαμε πρόβλημα να παρακάμψουμε ένα βήμα στη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου μας, ειδικά αν η ρουτίνα αυτή περιλαμβάνει αδιανόητα πολλά βήματα!
Όπως ίσως έχετε μαντέψει από το μήκος αυτού του άρθρου, το πράγμα δεν είναι τόσο απλό. Και αυτό είναι μόνο το μέρος Α’! Στο μέρος αυτό, θα εξετάσω μερικές κοινές επιφανειοδραστικές ουσίες σε νερά καθαρισμού. Στο Μέρος Β, θα συζητήσω γιατί μπορεί να έχετε παρενέργειες από νερά καθαρισμού και πότε μπορεί να χρειαστεί να τα ξεπλύνετε.
2. Γιατί τα νερά καθαρισμού θεωρούνται ήπια καθαριστικά
Όπως και τα αφρίζοντα καθαριστικά, τα νερά καθαρισμού χρησιμοποιούν επιφανειοδραστικές ουσίες για να καθαρίσουν το δέρμα. Τα επιφανειοδραστικά είναι μια πολύ μεγάλη οικογένεια συστατικών και βρίσκονται σχεδόν σε κάθε προϊόν που καθαρίζει, όπως υγρό σαπούνι χεριών, υγρό πιάτων, σαπούνι, απορρυπαντικό ρούχων και οδοντόκρεμα. Ακόμη και η κινόα περιέχει φυσικές επιφανειοδραστικές ουσίες που ονομάζονται σαπωνίνες, γι’ αυτό πρέπει να την ξεπλένετε καλά, εκτός κι αν θέλετε να μετατρέψετε την κοιλιά σας σε πλυντήριο ρούχων!
Η βασική διαφορά ανάμεσα στα αφρίζοντα καθαριστικά και τα νερά καθαρισμού είναι το είδος και η περιεκτικότητά των επιφανειοδραστικών στη σύνθεσή τους. Τα αφρίζοντα καθαριστικά γενικά χρησιμοποιούν πιο ισχυρά μείγματα επιφανειοδραστικών, που κάνουν αφρό και καθαρίζουν εύκολα το δέρμα με λίγο τρίψιμο. Σε αντίθεση με τα νερά καθαρισμού, πρέπει πάντα να ξεπλένονται γιατί αλλιώς ο ερεθισμός του δέρματος είναι σχεδόν αναπόφευκτος!
Τα νερά καθαρισμού περιέχουν ένα μείγμα επιφανειοδραστικών που είναι φτιαγμένο ειδικά για να καθαρίζει με βαμβάκι και είναι πολύ πιο ήπιο. Έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος παρενεργειών, ακόμα κι αν μια μικρή ποσότητα από τα επιφανειοδραστικά παραμείνει στο δέρμα μετά τον καθαρισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ξέπλυμα τους θεωρείται προαιρετικό.
Βέβαια, υπάρχουν εκατοντάδες νερά καθαρισμού στην αγορά με πολύ διαφορετικές συνθέσεις. Κάποια περιέχουν ένα μόνο επιφανειοδραστικό, άλλα μπορεί να έχουν ακόμα και πέντε.
Ορισμένα επιφανειοδραστικά θεωρούνται αρκετά ήπια για να μπουν σε προϊόντα που δεν ξεπλένονται, όπως σε ορούς και κρέμες. Είναι συστατικά πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιούνται συχνά ως γαλακτωματοποιητές, και μερικά έχουν ακόμα και ενυδατικές ιδιότητες. Αυτά τα ήπια επιφανειοδραστικά είναι πολύ δημοφιλή στα νερά καθαρισμού. Το Peg-6 Caprylic/Capric Glycerides είναι ένα τυπικό παράδειγμα.
Κάποια άλλα επιφανειοδραστικά είναι πιο ισχυρά και είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ερεθιστικές και/ή αλλεργικές αντιδράσεις σε υψηλές περιεκτικότητες, εάν δεν ξεπλυθούν. Γι’ αυτόν τον λόγο, μπορούν να μπουν σε χαμηλές ποσότητες μόνο σε νερά καθαρισμού. Από την άλλη, τα συστατικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αρκετά μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε αφρόλουτρα και σαμπουάν, ακριβώς επειδή ξεβγάζονται. To Decyl Glucoside είναι ένα παράδειγμα.
Ωστόσο, ακόμη και κάποια επιφανειοδραστικά σε νερά καθαρισμού μπορεί να είναι προβληματικά για μερικούς ανθρώπους. Περισσότερα για αυτό σε λίγο!
Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με πώς καθαρίζει το νερό καθαρισμού, ελέγξτε αυτήν την ανάρτηση από το Labmuffin. Είναι στα αγγλικά, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μετάφραση του Google.
3. Κοινά επιφανειοδραστικά σε νερά καθαρισμού
Στο άρθρο αυτό θα χρησιμοποιήσω κυρίως τις αγγλικές χημικές ονομασίες διότι τα συστατικά στα καλλυντικά αναγράφονται σχεδόν πάντα στα αγγλικά. Έτσι θα μπορείτε να ελέγξετε αν κάποια επιφανειοδραστικά που περιγράφω βρίσκονται σε προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Επίσης θα είναι ευκολότερο να κάνετε περαιτέρω έρευνα στο ίντερνετ διότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πληροφορίες για κάποια συστατικά στα ελληνικά.
Μερικά κοινά επιφανειοδραστικά σε νερά καθαρισμού είναι: PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Polysorbate 20, Polyglyceryl-4 Caprate, Polyglyceryl-10 Laurate, Poloxamer 184, Decyl Glucoside, Hexylene Glycol, Disodium Cocoamphodiacetate και Sodium Cocoamphoacetate.
Το Poloxamer 184 ακούγεται λιγότερο δελεαστικό από το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ή την Προβιταμίνη Β5, έτσι δεν είναι;!
4. Κλινικές μελέτες για επιφανειοδραστικά σε νερά καθαρισμού
Σύμφωνα με τις μελέτες που διάβασα, τα περισσότερα επιφανειοδραστικά στα νερά καθαρισμού δεν έχουν μεγάλο ενδεχόμενο να προκαλέσουν ερεθισμό ή ευαισθητοποίηση (αλλεργική αντίδραση).
Συχνά θα κάνω αναφορά σε εκθέσεις του CIR(Cosmetic Ingredient Review) και θα έχω και συνδέσμους στις εκθέσεις αυτές. Ο CIR είναι ένας οργανισμός που ερευνά διάφορες μελέτες για συστατικά καλλυντικών και αξιολογεί το πόσο ασφαλή είναι.
Θα σας δώσω μια περίληψη αυτών των μελετών, χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες για κάθε επιφανειοδραστικό. Θα είμαι όσο πιο σύντομος γίνεται, το υπόσχομαι!

4.1. Παράγωγα PEG / Polysorbates /Poloxamers
Οι παραπάνω ονομασίες είναι τρεις διαφορετικές κατηγορίες επιφανειοδραστικών που είναι σχετικά αμφιλεγόμενα γιατί παράγονται εν μέρει από το Ethylene Oxide (Οξείδιο του Αιθυλενίου). Πρόκειται για ιδιαίτερα επεξεργασμένα συστατικά που δεν είναι πολύ αρεστά στους οπαδούς των φυσικών καλλυντικών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακά για το δέρμα. Το αντίθετο, θα έλεγα: Το ενδεχόμενο να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ μικρό. Εάν το δέρμα σας είναι τραυματισμένο ή ερεθισμένο, αυτό το ενδεχόμενο αυξάνεται, αλλά αυτό ισχύει για πολλά συστατικά καλλυντικών.
4.1.1. Παράγωγα PEG
Το PEG είναι μια συντομογραφία για την Polyethylene Glycol ή Πολυαιθυλενογλυκόλη. Με πολύ απλά ελληνικά, τα παράγωγα PEG είναι χημικές ενώσεις που προκύπτουν από τον συνδυασμό της Πολυαιθυλενογλυκόλης με άλλα συστατικά. Υπάρχουν εκατοντάδες παράγωγα PEG, με όλων των ειδών τις χρήσεις, αλλά τα επόμενα τρία είναι τα πιο συχνά σε νερά καθαρισμού.
Το PEG-6 Caprylic /Capric Glycerides είναι ένα από τα κύρια επιφανειοδραστικά σε προϊόντα από τις Bioderma, Avène, La Roche-Posay και πολλές άλλες εταιρείες. Είναι πολύ συνηθισμένο συστατικό στα νερά καθαρισμού και για καλό λόγο, επειδή φαίνεται πολύ απίθανο να προκαλέσει παρενέργειες. Το ίδιο ισχύει και για το PEG-7 Glyceryl Cocoate, ένα άλλο δημοφιλές επιφανειοδραστικό. Το PEG-40 Hydrogenated Castor Oil δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο τα άλλα δύο, αλλά εμφανίζεται σε πολλές λίστες συστατικών και είναι επίσης καλά ανεκτό. Είναι συχνά συστατικό σε τόνερ και άλλα προϊόντα που δεν ξεπλένονται. Όλες αυτές οι ουσίες είναι σχετικά απίθανο να ερεθίσουν τα μάτια.
4.1.2. Polysorbates (Πολυσορβικά)
Το Polysorbate 20 (Πολυσορβικό 20) είναι αρκετά συχνό σε νερά καθαρισμού. Η χημική του ονομασία είναι Polyoxyethylene (20) Sorbitan Monolaurate (δεν ακούγεται λίγο αριστοκρατικό αυτό το όνομα;!) και είναι ουσιαστικά κι αυτό ένα PEG συστατικό. Έχει πολλαπλές χρήσεις και βρίσκεται συχνά σε τόνερ και άλλα προϊόντα που δεν ξεπλένονται. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες σε ανθρώπους και ζώα που εξέτασε ο CIR, έχει πολύ χαμηλή πιθανότητα να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, ειδικά στις περιεκτικότητες που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Το ίδιο ισχύει και για το Polysorbate 80, αν και σπάνια το έχω δει σε νερά καθαρισμού.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο τράβηξε την προσοχή μου σε αυτήν τη μελέτη σχετικά με τη ροδόχρου ακμή: Αναφέρει ότι, θεωρητικά, τα PEG συστατικά σε ενυδατικές κρέμες μπορεί να επιδεινώσουν αυτή την πάθηση επειδή είναι επιρρεπή στην οξείδωση. Έχει έναν σύνδεσμο σ’ αυτήν τη μελέτη του 1978, που αναφέρει ότι τα διαλύματα από Polysorbates σε νερό είναι επιρρεπή στην οξείδωση. Αυτή η μελέτη είναι ένα έτος νεώτερη από μένα, οπότε δεν είναι και τόσο πρόσφατη! Αλλά και μια μελέτη από το 2020 αναφέρει επίσης αυτό το πρόβλημα και προτείνει τρόπους αντιμετώπισης με συνθετικά αντιοξειδωτικά.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι προμηθευτές συστατικών και οι χημικοί καλλυντικών γνωρίζουν αυτό το ενδεχόμενο πρόβλημα. Στην τελική, πολλά συστατικά είναι επιρρεπή στην οξείδωση. Αλλά εάν έχετε ροδόχρου ακμή, αξίζει να ελέγξετε τις μελέτες που ανέφερα παραπάνω για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.
4.1.3. Poloxamers (Πολοξαμερή)
Υπάρχουν διάφορα Poloxamers, αλλά το Poloxamer 184 είναι το πιο συνηθισμένο στα νερά καθαρισμού. Είναι επιφανειοδραστικό σε δημοφιλή προϊόντα από την Garnier, τη La Roche-Posay, τη Vichy και πολλά άλλες μάρκες. Τα περισσότερα Poloxamers έχουν εξεταστεί σε μελέτες και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο, ένιωσα ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες όταν διάβασα την έκθεση του CIR.
4.1.4. Μόλυνση με προσμείξεις
Ένας συχνός προβληματισμός για τα παραπάνω συστατικά είναι ότι μπορεί να έχουν ίχνη από τις ουσίες 1,4-Dioxane (1,4-Διοξάνιο) και Ethylene Oxide (Οξείδιο του Αιθυλενίου). Τα Poloxamers μπορεί επίσης να έχουν ίχνη από Propylene Oxide (Προπυλενοξείδιο). Υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για τα αποδεκτά επίπεδα αυτών των προσμείξεων και υπάρχουν επίσης διαδικασίες καθαρισμού για την εξάλειψή τους.
Πρόσφατες έρευνες από το FDA δείχνουν μεγάλη μείωση των επιπέδων του 1,4-Dioxane στα καλλυντικά, σε σύγκριση με το 1981 και το 1997. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το περισσότερο 1,4-Dioxane εξατμίζεται πριν να έχει χρόνο να διεισδύσει στο δέρμα, ούτως ή άλλως.
Πραγματικά αμφιβάλλω ότι τα επιφανειοδραστικά που περιέγραψα παραπάνω είναι επικίνδυνα, αλλά αν είστε οπαδοί του EWG ή του Ιδρύματος David Suzuki, ίσως διαφωνήσετε μαζί μου! Οι οργανισμοί αυτοί έχουν την τάση να τα περιγράφουν ως “τοξικά”, αλλά θεωρώ ότι οι δημοσιεύσεις τους είναι συχνά υπερβολικές και προξενούν αχρείαστο φόβο στους καταναλωτές. Έκανα πολλή έρευνα και δεν βρήκα καμία αξιόπιστη ένδειξη ότι ίχνη από 1,4-Dioxane και Ethylene Oxide σε καλλυντικά αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο, αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και σας προτείνω να κάνετε τη δική σας έρευνα.
4.1.5. Ενδεχόμενο μυκητιακής ακμής
Σύμφωνα με το SimpleSkincareScience, το PEG-7 Glyceryl Cocoate, το PEG-40 Hydrogenated Castor Oil και τα Polysorbates μπορεί να προκαλέσουν ένα είδος θυλακίτιδας στο πρόσωπο που λέγεται Malassezia folliculitis. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης γνωστή ως μυκητιακή ακμή, επειδή μοιάζει με ακμή, αλλά προκαλείται από φλεγμονή των τριχοθυλακίων από ένα ζυμομύκητα που ονομάζεται Malassezia.
4.2. Polyglyceryl Fatty acid esters (Εστέρες πολυγλυκερυλικών λιπαρών οξέων)
Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα συστατικών που είναι δημοφιλή σε εταιρείες φυσικών και/ή βιολογικών καλλυντικών. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή δεν έχουν καθόλου ίχνη από 1,4-Dioxane ή Ethylene Oxide, λόγω της διαδικασίας παρασκευής τους.
Ιδιαίτερα συνηθισμένα στα νερά καθαρισμού είναι τα: Polyglyceryl-10 Laurate, Polyglyceryl-4 Caprate, και Polyglyceryl-4 Laurate/Sebacate. Αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται συχνά ως γαλακτωματοποιητές και μαλακτικά σε προϊόντα που δεν ξεπλένονται, ειδικά σε τόνερ. Γενικά φαίνεται ότι το ενδεχόμενο να ερεθίσουν ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις είναι πολύ μικρό. Έχει αναφερθεί η περίπτωση μιας 80χρονης γυναίκας που είχε αλλεργική αντίδραση σε πολύ μικρές ποσότητες Polyglyceryl-10 Laurate. Δεν είχε προβλήματα με πολλά άλλα Polyglyceryl συστατικά. Αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και όχι μια μεγάλη αιτία ανησυχίας. Ωστόσο, πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με τη χρήση των συστατικών αυτών σε νερά καθαρισμού.
Ανακάλυψα ένα πολύ ενδιαφέρον δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ορισμένα νέα Polyglyceryl συστατικά στο Google, που κατατέθηκε από την Johnson και Johnson το 2010: Λέει ότι τα επίπεδα ιχνών 1,4-Διοξανίου στα καλλυντικά δεν αποτελούν ουσιαστικό κίνδυνο, αλλά η αρνητική δημοσιότητα γύρω από την ουσία αυτήν ήταν κίνητρο την ανάπτυξη αυτών των νέων χημικών ουσιών! Αυτό είναι ένα πολύ κοινό μοτίβο στη βιομηχανία ομορφιάς.
4.3. Alkyl Glucosides (Αλκυλο Γλυκοσίδες)
Ορισμένα κοινά επιφανειοδραστικά σε αυτή την ομάδα συστατικών είναι τα Lauryl Glucoside, Caprylyl/Capryl Glucoside, Cetearyl Glucoside και Coco-Glucoside, αλλά το Decyl Glucoside (Δεκυλο Γλυκοσίδιο) είναι αυτό που έχω δει πιο συχνά σε νερά καθαρισμού. Διαφημίζονται ως φυσικά, φιλικά προς το περιβάλλον και ιδανικά για το ευαίσθητο δέρμα. Όλως περιέργως, έχω την εντύπωση ότι μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα σε ευαίσθητους τύπους δέρματος από τις χημικές ουσίες που περιέγραψα παραπάνω.
Μετά από διάφορες αναφορές αλλεργικών αντιδράσεων, τα Alkyl Glucosides στέφθηκαν “Αλλεργιογόνα της Χρονιάς” το 2017 από την Αμερικανική Εταιρεία Δερματίτιδας Εξ Επαφής. Φαντάζεστε την ομιλία αποδοχής του βραβείου τους;!
Μην πανικοβάλλεστε, όμως: Ο στόχος αυτού του “βραβείου” είναι να ενημερώσει γιατρούς και ασθενείς για το δυναμικό ορισμένων συστατικών να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θα έχει προβλήματα, αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα και πρέπει να το γνωρίζουν.
Πιστεύω ότι η έκθεση του CIR από το 2013 υποτίμησε το αλλεργιογόνο δυναμικό αυτών των συστατικών. Ίσως δεν φάνηκε τόσο σε παλαιότερες μελέτες, αλλά από το 2003 έχει αυξηθεί ο αριθμός ανθρώπων που έχουν αναφέρει προβλήματα με Alkyl Glucosides. Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις στα Glucosides είναι πιο συχνές από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν βιώσει προβλήματα έχουν ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας. Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε ένα μόνο Glucoside και μερικοί άλλοι σε πολλά. Φαίνεται ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις από αυτά τα συστατικά αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία.
Μερικές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι τα Glucosides έχουν μικρή πιθανότητα να ερεθίσουν το δέρμα ή τα μάτια. Ίσως το Caprylyl/Capryl Glucoside είναι αυτό που είναι πιο πιθανό να ερεθίσει.
Δεν αντιτίθεμαι στο γεγονός ότι τα Alkyl Glucosides είναι ήπια και κατάλληλα για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά πιστεύω επίσης ότι οι καταναλωτές με ευαίσθητο δέρμα πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανές παρενέργειές τους. Τα συστατικά αυτά είναι πιο συχνά στα νερά καθαρισμού από εταιρείες φυσικών/βιολογικών καλλυντικών, και πολλοί άνθρωποι με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να τα αγοράσουν πιστεύοντας ότι είναι μια καλύτερη επιλογή γι’ αυτούς. Το θετικό είναι ότι οι περιεκτικότητές τους σε νερά καθαρισμού είναι συνήθως πολύ χαμηλότερες από προϊόντα που ξεπλένονται.
4.4. Disodium Cocoamphodiacetate / Sodium Cocoamphoacetate (Κοκοαμφοδιοξικό Νάτριο και Κοκοαμφοξικό Νάτριο)
Αυτά τα δύο αμφοτερικά επιφανειοδραστικά είναι δημοφιλή σε αφρόλουτρα και σαμπουάν και βρίσκονται επίσης σε νερά καθαρισμού από μάρκες όπως η Garnier και η Vichy. Α, και στα Cien από το Lidl! Σύμφωνα με στοιχεία από μια έκθεση του CIR από το 1990, είναι ήπια συστατικά με χαμηλή πιθανότητα να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Μια μελέτη από το 2010 επιβεβαίωσε επίσης την ηπιότητα του Disodium Cocoamphodiacetate.
Από την άλλη πλευρά, έχει αναφερθεί μια περίπτωση κάποιας γυναίκας που είχε αλλεργική αντίδραση σε ένα προϊόν αφαίρεσης μακιγιάζ με Sodium Cocoamphoacetate. Αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, οπότε δεν νομίζω ότι είναι μεγάλος λόγος ανησυχίας. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με την ασφάλεια αυτών των συστατικών σε προϊόντα που δεν ξεπλένονται.
4.5. Hexylene Glycol (Εξυλενογλυκόλη)
Αυτό είναι το κύριο επιφανειοδραστικό στο πολύ δημοφιλές νερό καθαρισμού Garnier SkinActive για ευαίσθητο δέρμα. Μια μεγάλη μελέτη το 1989 έδειξε ότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή καθυστερημένες αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με έκζεμα, αλλά σε μεγάλες περιεκτικότητες. Υπάρχει επίσης ένα μεμονωμένο περιστατικό ενός ατόμου που ανέπτυξε σοβαρή κνίδωση μετά τη χρήση ενός τοπικού κορτικοστεροειδούς με Hexylene Glycol. Στις περιεκτικότητες που χρησιμοποιείται στα νερά καθαρισμού, πιστεύω ότι θα είναι εντάξει για τους περισσότερους χρήστες.
5. Πηγές
Burnett, C. L., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … Andersen, F. A. (2014). Safety Assessment of PEGylated Oils as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 33(4_suppl), 13S-39S.
Fruijtier-Pölloth C. Safety assessment on polyethylene glycols (PEGs) and their derivatives as used in cosmetic products. Toxicology. 2005;214(1-2):1‐38.
Jang HJ, Shin CY, Kim KB. Safety Evaluation of Polyethylene Glycol (PEG) Compounds for Cosmetic Use. Toxicol Res. 2015;31(2):105‐136.
Lanigan RS, Yamarik TA; Cosmetic Ingredient Review Expert Panel. Final report on the safety assessment of PEG-6, -8, and -20 sorbitan beeswax. Int J Toxicol. 2001;20 Suppl 4:27‐38.
Levin J, Miller R. A Guide to the Ingredients and Potential Benefits of Over-the-Counter Cleansers and Moisturizers for Rosacea Patients. J Clin Aesthet Dermatol. 2011;4(8):31‐49.
Final Report on the Safety Assessment of Polysorbates 20, 21, 40, 60, 61, 65, 80, 81, and 85. (1984). Journal of the American College of Toxicology, 3(5), 1–82.
Safety Assessment of Poloxamers 101, 105, 108, 122, 123, 124, 181, 182, 183, 184, 185, 188, 212, 215, 217, 231, 234, 235, 237, 238, 282, 284, 288, 331, 333, 334, 335, 338, 401, 402, 403, and 407, Poloxamer 105 Benzoate, and Poloxamer 182 Dibenzoate as Used in Cosmetics. (2008). International Journal of Toxicology, 27(2_suppl), 93–128.
Fiume, M. M., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … Andersen, F. A. (2013). Safety Assessment of Decyl Glucoside and Other Alkyl Glucosides as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 32(5_suppl), 22S-48S.
Bhoyrul, B, Solman, L, Kirk, S, Orton, D, Wilkinson, M. Patch testing with alkyl glucosides: Concomitant reactions are common but not ubiquitous. Contact Dermatitis. 2019; 80: 286– 290.
Gijbels, D., Timmermans, A., Serrano, P., Verreycken, E. and Goossens, A. (2014), Allergic contact dermatitis caused by alkyl glucosides. Contact Dermatitis, 70: 175-182.
Goossens, A., Bruze, M., Gruvberger, B., Gielen, K. and Stoskute, L. (2006), Contact allergy to sodium cocoamphoacetate present in an eye make‐up remover. Contact Dermatitis, 55: 302-304.
National Center for Biotechnology Information. PubChem Database. 2-METHYL-2,4-PENTANEDIOL, Source=Hazardous Substances Data Bank (HSDB)
Spoerl D, Scherer K, Bircher A, J: Contact Urticaria with Systemic Symptoms due to Hexylene Glycol in a Topical Corticosteroid: Case Report and Review of Hypersensitivity to Glycols. Dermatology 2010;220:238-242.
Kinnunen, T. and Hannuksela, M. (1989), Skin reactions to hexylene glycol. Contact Dermatitis, 21: 154-158.
(2012). Hexylene glycol [MAK Value Documentation, 2001]. In The MAK‐Collection for Occupational Health and Safety (eds and ).
Fiume, Monice & Heldreth, Bart & Bergfeld, Wilma & Belsito, Donald & Hill, Ronald & Klaassen, Curtis & Liebler, Daniel & Marks, James & Shank, Ronald & Slaga, Thomas & Snyder, Paul. (2015). Safety Assessment of Alkyl Esters as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology. 34. 5S-69S. 10.1177/1091581815594027. AK‐Collection for Occupational Health and Safety (eds and ).
Final Report on the Safety Assessment of Cocoamphoacetate, Cocoamphopropionate, Cocoamphodiacetate, and Cocoamphodipropionate. (1990). Journal of the American College of Toxicology, 9(2), 121–142.
Ποια είναι η εμπειρία σας με τα νερά καθαρισμού; Αφήστε ένα σχόλιο παρακατω!
Σχόλια και ερωτήσεις