Περιεχόμενα
1. Εισαγωγή
Η λέξη “Πυκνογενόλη” σας ακούγεται ελληνική; Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ελληνική. Ουσιαστικά σημαίνει “συμπυκνωμένη τάξη”. Πήρε το όνομά της από τα κύρια συστατικά της, μια τάξη Φλαβονοειδών που ονομάζονται “συμπυκνωμένες τανίνες”. Δεν είναι ενδιαφέρον αυτό; Ή μήπως είμαι πάλι συμπυκνωμένο σπασικλάκι;
Οι ελπίδες μου για ένα άρθρο που θα απαιτούσε ελάχιστη έρευνα καταστράφηκαν για άλλη μια φορά. Απλώς ελέγξτε την ενότητα με τις Αναφορές για να πάρετε μια ιδέα. Ωστόσο, έκανα προσπάθεια να κάνω ένα συμπυκνωμένο άρθρο. Αλήθεια. Για να μάθετε τα πάντα για τα οφέλη από την Πυκνογενόλη, διαβάστε παρακάτω!
Όπως πάντα, διαβάστε τα πιο βασικά πράγματα στο κείμενο με έντονα γράμματα. Θα χάσετε όλη τη διασκέδαση, όμως. Γιατί μια λεπτομερής ανάλυση των Ολιγομερικών Προκυανιδινών είναι αυτό που λείπει από τη ζωή σας αυτή τη στιγμή!
2. Τι είναι η Πυκνογενόλη;
Η Πυκνογενόλη δεν είναι ουσία. Είναι η εμπορική ονομασία ενός εκχυλίσματος από έναν φλοιό Θαλάσσιου Γαλλικού Πεύκου. Προέρχεται αποκλειστικά από δέντρα από το Landes De Gascogne, μια περιοχή στην παράκτια νοτιοδυτική Γαλλία. Περιέχει ένα μείγμα Πολυφαινολών, η καθεμιά με τις δικές της ξεχωριστές ιδιότητες.
Έτσι, η Πυκνογενόλη δεν είναι μόνο ένα αντιοξειδωτικό, όπως η Βιταμίνη C. Σκεφτείτε την ως ένα συμπυκνωμένο μείγμα διαφορετικών, φυσικών αντιοξειδωτικών.
Οι Πολυφαινόλες στην Πυκνογενόλη έχουν αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και φωτοπροστατευτικά οφέλη. Και είναι πολύ πιθανό ότι δρουν συνεργιστικά.
Κάτι ενδιαφέρον είναι ότι η Πυκνογενόλη περιέχει ακόμη και Φερουλικό Οξύ και Καφεϊκό Οξύ!
Ο φλοιός του πεύκου χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς σε διάφορα μέρη του κόσμου από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης μάλιστα ανέφερε ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ο φλοιός πεύκου χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για τη θεραπεία του σκορβούτου.
3. Σύνθεση της Πυκνογενόλης
Η Πυκνογενόλη αποτελείται κυρίως από Φλαβονοειδή και Φαινολικά Οξέα, τα οποία είναι κατηγορίες Πολυφαινολών.
Τα κύρια αντιοξειδωτικά στην Πυκνογενόλη είναι οι Προκυανιδίνες. Οι τελευταίες είναι ένας τύπος Προανθοκυανιδινών που είναι με τη σειρά τους μια υποκατηγορία Φλαβονοειδών. Ως τυποποιημένο εκχύλισμα, η Πυκνογενόλη είναι εγγυημένο ότι περιέχει περίπου 70% Προκυανιδίνες.
Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος της αντιοξειδωτικής της δύναμης προέρχεται από αυτές τις ουσίες. Μερικά άλλα φλαβονοειδή στην Πυκνογενόλη είναι η Κατεχίνη, η Επικατεχίνη και η Ταξιφολίνη.
Η Πυκνογενόλη επίσης περιέχει Φαινολικά Οξέα, κυρίως Καφεϊκό Οξύ και Φερουλικό Οξύ.
Ανακεφαλαίωση
Έχετε μπερδευτεί με όλες αυτές τις κατηγορίες; Ορίστε μια ανακεφαλαίωση, από μεγαλύτερη σε μικρότερη κατηγορία:
- Πολυφαινόλες ⇨ Φλαβονοειδή ⇨ Προανθοκυανιδίνες (ή συμπυκνωμένες ταννίνες) ⇨ Προκυανιδίνες
- Πολυφαινόλες ⇨ Φλαβονοειδή ⇨ Κατεχίνη / Επικατεχίνη / Ταξιφολίνη
- Πολυφαινόλες ⇨ Φαινολικά οξέα ⇨ Φερουλικό Οξύ / Καφεϊκό Οξύ
Αν ποτέ σας πετύχω, θα σας κάνω τεστ. Έτσι, απομνημονεύστε όλες τις κατηγορίες. Και πιστέψτε με, υπάρχουν περισσότερες υποκατηγορίες, αλλά είμαι καλός άνθρωπος.
Άλλα τρόφιμα με τα αντιοξειδωτικά της Πυκνογενόλης
Αυτά τα αντιοξειδωτικά δεν βρίσκονται μόνο στην Πυκνογενόλη. Υπάρχουν σε πολλά φυτά.
Οι Προκυανιδίνες είναι κοινές στην ανθρώπινη διατροφή και βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα που προέρχονται από φυτά, όπως φλούδες και σπόροι σταφυλιών, μούρα, μήλα και κόκκοι κακάο.
Το Φερουλικό Οξύ βρίσκεται στους περισσότερους κόκκους δημητριακών και το Καφεϊκό οξύ υπάρχει σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Και στον καφέ, προφανώς.
Προκυανιδίνες και Κατεχίνες
Οι Προκυανιδίνες, η Κατεχίνη και η Επικατεχίνη είναι συγγενείς ουσίες. Οι Προκυανιδίνες στην Πυκνογενόλη είναι ολιγομερή που συντίθεται από Κατεχίνη και Επικατεχίνη, οι οποίες είναι μονομερή.
Σκεφτείτε τα μονομερή ως τούβλα Lego και ένα ολιγομερές ως ένα μικρό σπίτι χτισμένο από αυτά τα τούβλα. Ένα πολυμερές θα ήταν μια έπαυλη στην Εκάλη. Αυτή είναι μια απλοποιημένη αναλογία, οπότε μην με μισήσετε αν είστε επιστήμονες.
4. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες της Πυκνογενόλης
Οι Πολυφαινόλες στην Πυκνογενόλη είναι ισχυροί συλλέκτες των ελεύθερων ριζών και λειτουργούν με πολλούς τρόπους κατά του οξειδωτικού στρες. Πιθανότατα ενεργούν συνεργιστικά.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η Πυκνογενόλη καταπολεμά την οξείδωση και έμμεσα, ενισχύοντας τη δραστηριότητα των ενδογενών αντιοξειδωτικών. Αυτά είναι αντιοξειδωτικά που παράγονται από τα δικά μας σώματα, όπως τα Superoxide Dismutase, Glutathione και Catalase.
Η Πυκνογενόλη μπορεί επίσης να προστατεύσει τη βιταμίνη Ε και να αναγεννήσει την οξειδωμένη βιταμίνη C στα κύτταρα. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι προστατεύει το DNA από οξειδωτική βλάβη.
Ορισμένες έρευνες για τα αντιοξειδωτικά οφέλη από την Πυκνογενόλη έγιναν in vitro, δηλαδή όχι σε ζώντες οργανισμούς. Ωστόσο, διάφορες μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν επίσης αύξηση της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας που αποδείχθηκε με εξετάσεις αίματος.
5. Βιοδιαθεσιμότητα της Πυκνογενόλης
Η Πυκνογενόλη θεωρείται ότι έχει πολύ καλή βιοδιαθεσιμότητα. Μερικά από τα συστατικά της μεταβολίζονται από βακτήρια σε άλλες ουσίες –μεταβολίτες– που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ο βασικός μεταβολίτης της Πυκνογενόλης είναι η δ-(3,4-dihydroxy-phenyl)-γ-valerolactone. Ευτυχώς για όλους μας, συντομογραφείται και ως Μ1.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, διάφορες ευεργετικές ουσίες από την Πυκνογενόλη εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, ο ακριβής βαθμός ποικίλει μεταξύ διαφορετικών ατόμων.
Συστατικά της Πυκνογενόλη έχουν επίσης βρεθεί στο αρθρικό υγρό ασθενών με Οστεοαρθρίτιδα. Αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγήσει γιατί η Πυκνογενόλη προσφέρει αντιφλεγμονώδη οφέλη σε άτομα με αυτήν την πάθηση.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα αντιοξειδωτικά στην Πυκνογενόλη δεν εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος με τον ίδιο ρυθμό. Η Κατεχίνη, το Φερουλικό Οξύ και η Ταξιφολίνη εισέρχονται πιο γρήγορα στην κυκλοφορία.
Οι Προκυανιδίνες, από την άλλη πλευρά, μεταβολίζονται αργά από εντερικά βακτήρια.
Όλες οι μελέτες σχετικά με τη βιοδιαθεσιμότητα της Πυκνογενόλης σχετίζονται με την εταιρεία που την κατασκευάζει! Φαίνονται καλά σχεδιασμένες αλλά αναπόφευκτα υπάρχει ενδεχομενο μεροληψίας.
6. Οφέλη για την υγεία από την Πυκνογενόλη
Η Πυκνογενόλη μπορεί να βελτιώσει διάφορες πτυχές της υγείας μας, κυρίως χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις της ιδιότητες. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η Πυκνογενόλη:
- Μειώνει τον πόνο σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Επειδή τα αντιοξειδωτικά στην Πυκνογενόλη μπαίνουν στο αίμα με διαφορετικούς ρυθμούς, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχει παρατεταμένη αναλγητική δράση.
- Βελτιώνει τα συμπτώματα του άσθματος
- Ενισχύει τη συγκέντρωση και μειώνει την υπερκινητικότητα σε παιδιά με ΔΕΠΥ
- Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση
- Μειώνει τις εμβοές (ναι, παρακαλώ!)
- Βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία
- Βελτιώνει την απόδοση στην άσκηση
- Καταπολεμά με την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών
- Βελτιώνει τη στυτική δυσλειτουργία, ιδιαίτερα σε ασθενείς με διαβήτη
- Μειώνει τη σεξουαλική δυσλειτουργία που προκαλείται από τα αντικαταθλιπτικά
- Μειώνει το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με διαβητική νεφροπάθεια
7. Αξιοπιστία των μελετών για Πυκνογενόλη
Μια επισκόπηση μελετών για την Πυκνογενόλη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη από την Πυκνογενόλη για χρόνιες παθήσεις.
Συμφωνώ, και σίγουρα υπάρχει ενδεχόμενο μεροληψίας σε διάφορες μελέτες. Υπάρχουν όμως και μελέτες χωρίς προφανές ενδεχόμενο μεροληψίας.
Επιπλέον, όλες οι μελέτες που περιέγραψα παραπάνω αφορούν αποκλειστικά την Πυκνογενόλη ως σύνολο. Αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερες μελέτες για κάθε ένα από τα αντιοξειδωτικά της Πυκνογενόλης.
Όλες οι Πολυφαινόλες στην Πυκνογενόλη υπάρχουν σε πολλά άλλα φυτικά τρόφιμα και έχουν βρεθεί ευεργετικές ως συστατικά αυτών των τροφίμων.
Για παράδειγμα, οι Προκυανιδίνες από κακάο, μήλα και σταφύλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για διάφορα προβλήματα υγείας. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι μια διατροφή υψηλή σε φλαβονοειδή μειώνει σαφώς τον κίνδυνο της γνωστικής εξασθένησης -που σχετίζεται με την ηλικία.
Η Πυκνογενόλη δεν είναι φάρμακο, αλλά πιστεύω ότι έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την υγεία για μερικούς ανθρώπους. Δεν αντικαθιστά τα φάρμακα αλλά μπορεί να ενισχύσει τιη δράση τους.
8. Πυκνογενόλη για φωτοπροστασία
Ακριβώς όπως πολλά αντιοξειδωτικά, η Πυκνογενόλη μπορεί να έχει φωτοπροστατευτικά οφέλη: μειώνει τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, τόσο ως συμπληρώμα όσο και ως συστατικό σε καλλυντικά. Έτσι, μπορεί να ενισχύσει τη δράση του αντηλιακού, αλλά δεν το αντικαθιστά, φυσικά.
Οι φωτοπροστατευτικές ιδιότητες ουσιών όπως το Φερουλικό Οξύ και η Ασταξανθίνη ίσως υποστηρίζονται από περισσότερη έρευνα. Από την άλλη πλευρά, η Πυκνογενόλη περιέχει Φερουλικό Οξύ, καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά που έχουν μελετηθεί ξεχωριστά για τα φωτοπροστατευτικά τους αποτελέσματα.
8.1 Πυκνογενόλη σε συμπλήρωμα
Σε μια δοκιμή, η Πυκνογενόλη μείωσε την Ελάχιστη Δόση Ερυθήματος σε εθελοντές με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Συνήθως συντομογραφούμενη ως MED, αυτή είναι η χαμηλότερη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας που μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα του δέρματος.
Με άλλα λόγια, εάν παίρνετε ένα συμπλήρωμα Πυκνογενόλης, ίσως μπορείτε να καθίσετε περισσότερο στον ήλιο χωρίς να καείτε. Οι εθελοντές έλαβαν 1,10 έως 1,66 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.
Ωστόσο, δεν μπορείτε απλά να κατεβάσετε ένα χάπι Πυκνογενόλης και να περιμένετε άμεσα αποτελέσματα. Μπορεί να χρειαστούν περίπου 4-8 εβδομάδες για να αναπτυχθεί το φωτοπροστατευτικό αποτέλεσμα της Πυκνογενόλης.
Το Εκχύλισμα Φλοιού Πεύκου βρέθηκε επίσης αποτελεσματικό κατά του καρκίνου του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία σε ποντίκια.
8.2 Τοπική Πυκνογενόλη
Σε μια μελέτη σε ποντίκια, μια λοσιόν με 0,1% Πυκνογενόλη μείωσε σημαντικά τα ηλιακά εγκαύματα. Μια λοσιόν με 0,2% Πυκνογενόλη μείωσε δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Ακόμα και περιεκτικότητες τόσο χαμηλές όσο 0,05% είχαν θετική επίδραση.
Οι άνθρωποι και τα άτριχα ποντίκια δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, παρόλο που η ομοιότητα είναι μερικές φορές εκπληκτική. Αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι η τοπική Πυκνογενόλη θα προστατεύσει το δέρμα σας από τη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία σε κάποιο βαθμό.
Και πιθανότατα θα δράσει συνεργιστικά με άλλες αποδεδειγμένες φωτοπροστατευτικές ουσίες, όπως το Ασκορβικό οξύ και η Aσταξανθίνη.
9. Πυκνογενόλη για σημάδια γήρανσης
Δεν υπάρχει πολλή έρευνα για τη δράση της Πυκνογενόλης σε ρυτίδες και απώλεια ελαστικότητας.
Η Πυκνογενόλη μπορεί να αναστείλει τη δραστηριότητα διαφόρων Μεταλλοπρωτεϊνασών, ενζύμων που διασπούν το κολλαγόνο. Μπορεί επίσης να μειώσει τη διάσπαση της ελαστίνης. Αυτές οι παρατηρήσεις προέρχονται από μελέτες in vitro. (όχι σε ζωντανούς οργανισμούς)
Ωστόσο, υπάρχουν δοκιμές και σε ανθρώπους.
Σε μια δοκιμή, ένα συμπλήρωμα με Πυκνογενόλη (75 mg) αύξησε την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επίσης, αύξησε τη σύνθεση του Υαλουρονικού οξέος στο δέρμα τους.
Σε μια άλλη δοκιμή, ένα συμπλήρωμα Πυκνογενόλης (100 mg) προστάτευσε το δέρμα εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους στην Κίνα από περιβαλλοντικό στρες. Εμπόδισε τη μείωση της ενυδάτωσης του δέρματος και βελτίωσε την ελαστικότητα του δέρματος.
Έτσι, και στις δύο δοκιμές, οι συμμετέχοντες πήραν ένα συμπλήρωμα. Δεν χρησιμοποίησαν προϊόντα περιποίησης του δέρματος.
Χρειάζεστε καλλυντικά με Πυκνογενόλη;
Δεν μπόρεσα να βρω καμία μελέτη σχετικά με τα οφέλη της τοπικής Πυκνογενόλης για τη γήρανση του δέρματος. Αυτό ήταν σχετικά έκπληξη για εμένα, δεδομένης της απήχησής της ως συστατικό καλλυντικών. Ωστόσο, μια in vitro μελέτη διαπίστωσε ότι η Πυκνογενόλη απορροφάται από το ανθρώπινο δέρμα.
Ως ένα ισχυρό μείγμα αντιοξειδωτικών με φωτοπροστατευτικές ιδιότητες, πιστεύω ότι η Πυκνογενόλη είναι εξαιρετική για πρόληψη. Ακόμα κι αν δεν κάνει πολλά για υπάρχοντα σημάδια γήρανσης, νομίζω ότι είναι μια καλή επένδυση για το μέλλον της επιδερμίδας σας.
Προσωπικά χρησιμοποιώ καθημερινά ένα προϊόν περιποίησης δέρματος με Πυκνογενόλη και μετά την έρευνα για αυτήν την ανάρτηση, σίγουρα θα συνεχίσω να το χρησιμοποιώ.
10. Πυκνογενόλη για υπέρχρωση
Υπάρχουν κάποιες λίγες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα Πυκνογενόλης μειώνουν την υπέρχρωση.
Η Πυκνογενόλη μπορεί να αναστείλει τη δραστηριότητα της Τυροσινάσης, ένα ένζυμο που παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή Μελανίνης. Μπορεί να μειώσει την παραγωγή Μελανίνη και με άλλους τρόπους. Αυτά τα συμπεράσματα προέρχονται από μελέτες in vitro.
Μερικές μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι η Πυκνογενόλη σε συμπλήρωμα μπορεί να έχει οφέλη για άτομα με μέλασμα. Σε μια δοκιμή, οι περισσότεροι εθελοντές είδαν βελτίωση μετά τη λήψη 100 mg για 90 ημέρες.
Σε μια άλλη δοκιμή, οι συμμετέχοντες είδαν βελτίωση μετά τη λήψη 75 mg Πυκνογενόλης.
Τι γίνεται λοιπόν με την τοπική Πυκνογενόλη; Καμιά μελέτη, παραδόξως. Δεδομένου ότι η Πυκνογενόλη δείχνει να απορροφάται από το ανθρώπινο δέρμα, πιστεύω ότι αξίζει να τη δοκιμάσετε. Απλώς μην βασίζεστε μόνο στην Πυκνογενόλη.
11. Πυκνογενόλη για ψωρίαση και έκζεμα
Η Πυκνογενόλη συνιστάται συχνά για ατοπική δερματίτιδα και ψωρίαση. Ωστόσο, δεν υπάρχει σχεδόν καμία έρευνα σχετικά με τα οφέλη της για αυτές τις παθήσεις συγκεκριμένα.
Σε μια μελέτη, η λήψη Πυκνογενόλης μαζί με στάνταρ φάρμακα βελτίωσε την ψωρίαση περισσότερο από τα φάρμακα μόνο. Μείωσε την ερυθρότητα και το ξεφλούδισμα του δέρματος και βελτίωσε την υγρασία του δέρματος. Επίσης, μείωσε το οξειδωτικό στρες στους ασθενείς.
Το οξειδωτικό στρες είναι συνήθως αυξημένο σε φλεγμονώδεις διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ατοπικής δερματίτιδας και της ψωρίασης. Η Πυκνογενόλη έχει πράγματι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Έτσι, είναι πολύ πιθανό να προσφέρει κάποια οφέλη για φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος. Ίσως μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι χρήστες των φόρουμ του Reddit έχουν αναφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα από την τοπική Πυκνογενόλη για το δυσιδρωσικό έκζεμα, ένα είδος εκζέματος που αναπτύσσεται στα χέρια και τα πόδια.
12. Πυκνογενόλη και Άλλα Εκχυλίσματα Φλοιού Πεύκου
Η Πυκνογενόλη δεν είναι το μόνο εκχύλισμα Φλοιού Πεύκου στην αγορά. Υπάρχουν πολλά εκχυλίσματα Φλοιού Πεύκου. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πραγματικά πώς συγκρίνονται μεταξύ τους, ποιοτικά.
Η Πυκνογενόλη υποστηρίζεται από περισσότερη έρευνα από άλλα εκχυλίσματα Φλοιού Πεύκου. Από την άλλη πλευρά, τα συμπληρώματα Πυκνογενόλης τείνουν να είναι ακριβότερα από άλλα εκχυλίσματα.
Ορισμένα εκχυλίσματα Φλοιού Πεύκου έχουν πολύ ευρηματικές ονομασίες, όπως το Flavangenol, το οποίο βρέθηκε αποτελεσματικό κατά της φωτογήρανσης σε μια μελέτη. Αλλά το αγαπημένο μου είναι το Oligopin. Αυτό είναι σχεδόν αναγραμματισμός για τη λέξη “Pycnogenol”!
Νομίζω όμως ότι το “oligo” σημαίνει τις ολιγομερείς Προκυανιδίνες σε εκχυλίσματα Φλοιού Πεύκου.
Η Oligopin μάλλον είναι μια από τις καλύτερες εναλλακτικές στην Πυκνογενόλη: παράγεται από το ίδιο δάσος και φαίνεται ότι έχει πολύ παρόμοια σύσταση.
Εάν δεν έχετε οικονομική άνεση να αγοράσετε συμπληρώματα Πυκνογενόλης, σίγουρα πιστεύω ότι αξίζει να δοκιμάσετε άλλα εκχυλίσματα Φλοιού Πεύκου. Αλλά δεν συνιστώ να τα αγοράζετε από αμφιλεγόμενους πωλητές της Amazon με ύποπτα μεγάλο αριθμό θετικών κριτικών.
13. Δοσολογία Πυκνογενόλης και παρενέργειες
Στην πλειονότητα των κλινικών δοκιμών, οι εθελοντές έλαβαν τουλάχιστον 100 mg Πυκνογενόλης ημερησίως. Υπάρχουν συμπληρώματα με δόσεις τόσο χαμηλές όσο 30 mg, αλλά αυτή η δόση μπορεί να μην αρκεί για να δείτε οφέλη για την υγεία σας. Ωστόσο, εάν τρώτε τακτικά τρόφιμα πλούσια σε Φλαβονοειδή, τα 30 mg μπορεί να είναι και πάλι μια καλή προσθήκη στη διατροφή σας.
Ο κίνδυνος παρενεργειών είναι πολύ χαμηλός. Η πιο κοινή παρενέργεια είναι η γαστρεντερική δυσφορία, γι’ αυτό συνιστάται η λήψη Πυκνογενόλης με φαγητό. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι είναι μη ασφαλής κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό, αλλά συνιστάται να την αποφεύγετε ή να την χρησιμοποιείτε με προσοχή, ειδικά στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.
14. Αναφορές
Rohdewald P. A review of the French maritime pine bark extract (Pycnogenol), a herbal medication with a diverse clinical pharmacology. Int J Clin Pharmacol Ther. 2002;40(4):158-168.
Tixier JM, Godeau G, Robert AM, Hornebeck W. Evidence by in vivo and in vitro studies that binding of pycnogenols to elastin affects its rate of degradation by elastases. Biochem Pharmacol. 1984;33(24):3933-3939.
Zhao H, Wu J, Wang N, Grether-Beck S, Krutmann J, Wei L. Oral Pycnogenol® Intake Benefits the Skin in Urban Chinese Outdoor Workers: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind, and Crossover Intervention Study. Skin Pharmacol Physiol. 2021;34(3):135-145.
Marini A, Grether-Beck S, Jaenicke T, Weber M, Burki C, Formann P, Brenden H, Schönlau F, Krutmann J: Pycnogenol® Effects on Skin Elasticity and Hydration Coincide with Increased Gene Expressions of Collagen Type I and Hyaluronic Acid Synthase in Women. Skin Pharmacol Physiol 2012;25:86-92.
Grimm T, Schäfer A, Högger P. Antioxidant activity and inhibition of matrix metalloproteinases by metabolites of maritime pine bark extract (pycnogenol). Free Radic Biol Med. 2004;36(6):811-822.
D’Andrea G. Pycnogenol: a blend of procyanidins with multifaceted therapeutic applications?. Fitoterapia. 2010;81(7):724-736
Grether-Beck S, Marini A, Jaenicke T, Krutmann J: French Maritime Pine Bark Extract (Pycnogenol®) Effects on Human Skin: Clinical and Molecular Evidence. Skin Pharmacol Physiol 2016;29:13-17.
Saliou C, Rimbach G, Moini H, et al. Solar ultraviolet-induced erythema in human skin and nuclear factor-kappa-B-dependent gene expression in keratinocytes are modulated by a French maritime pine bark extract. Free Radic Biol Med. 2001;30(2):154-160.
Sime, S. and Reeve, V.E. (2004), Protection from Inflammation, Immunosuppression and Carcinogenesis Induced by UV Radiation in Mice by Topical Pycnogenol. Photochemistry and Photobiology, 79: 193-198.
Conant, L., Beck, K.M. & Liao, W. A Rapid and Cost-Effective Device for Testing Minimal Erythema Dose. Dermatol Ther (Heidelb) 8, 483–489 (2018).
Packer L, Rimbach G, Virgili F. Antioxidant activity and biologic properties of a procyanidin-rich extract from pine (Pinus maritima) bark, pycnogenol. Free Radic Biol Med. 1999;27(5-6):704-724.
John F. Hammerstone, Sheryl A. Lazarus, Harold H. Schmitz, Procyanidin Content and Variation in Some Commonly Consumed Foods, The Journal of Nutrition, Volume 130, Issue 8, August 2000, Pages 2086S–2092S,
Rodríguez-Pérez C, García-Villanova B, Guerra-Hernández E, Verardo V. Grape Seeds Proanthocyanidins: An Overview of In Vivo Bioactivity in Animal Models. Nutrients. 2019;11(10):2435. Published 2019 Oct 12.
Kumar N, Goel N. Phenolic acids: Natural versatile molecules with promising therapeutic applications. Biotechnol Rep (Amst). 2019;24:e00370. Published 2019 Aug 20.
Singla, Rajeev K & Dubey, Ashok & Garg, Arun & Sharma, Ramesh & Fiorino, Marco & Ameen, Sara & Haddad, Moawiya & al-hiaRy, maSnat. (2019). Natural Polyphenols: Chemical Classification, Definition of Classes, Subcategories, and Structures. Journal of AOAC International. 102. 10.5740/jaoacint.19-0133.
Bae, J., Kim, N., Shin, Y. et al. Activity of catechins and their applications. biomed dermatol 4, 8 (2020)
Rue EA, Rush MD, van Breemen RB. Procyanidins: a comprehensive review encompassing structure elucidation via mass spectrometry. Phytochem Rev. 2018;17(1):1-16.
Jeong, Woo-Sik & Kong, Ah-Ng. (2004). Biological Properties of Monomeric and Polymeric Catechins: Green Tea Catechins and Procyanidins. Archives of physiology and biochemistry. 42. 84-93. 10.1080/13880200490893500.
Määttä-Riihinen KR, Kähkönen MP, Törrönen AR, Heinonen IM. Catechins and procyanidins in berries of vaccinium species and their antioxidant activity. J Agric Food Chem. 2005;53(22):8485-8491.
Mittal M, Siddiqui MR, Tran K, Reddy SP, Malik AB. Reactive oxygen species in inflammation and tissue injury. Antioxid Redox Signal. 2014;20(7):1126-1167.
Muchová J, Országhová Z, Žitnanová I, Trebatický B, Breza J, Duracková Z. The effect of natural polyphenols on the oxidative stress markers in patients with diabetic nephropathy. Free Radic Biol Med. 2014;75 Suppl 1:S42.
Trebaticky B, Muchova J, Ziaran S, Bujdak P, Breza J, Durackova Z. Natural polyphenols improve erectile function and lipid profile in patients suffering from erectile dysfunction. Bratisl Lek Listy. 2019;120(12):941-944.
Robertson NU, Schoonees A, Brand A, Visser J. Pine bark (Pinus spp.) extract for treating chronic disorders. Cochrane Database Syst Rev. 2020;9(9):CD008294. Published 2020 Sep 29.
Clark CE, Arnold E, Lasserson TJ, Wu T. Herbal interventions for chronic asthma in adults and children: a systematic review and meta-analysis. Prim Care Respir J. 2010;19(4):307-314.
Verlaet AAJ, Maasakkers CM, Hermans N, Savelkoul HFJ. Rationale for Dietary Antioxidant Treatment of ADHD. Nutrients. 2018;10(4):405. Published 2018 Mar 24. doi:10.3390/nu10040405
Smetanka A, Stara V, Farsky I, Tonhajzerova I, Ondrejka I. Pycnogenol supplementation as an adjunct treatment for antidepressant-induced sexual dysfunction. Physiol Int. 2019;106(1):59-69.
Malekahmadi M, Moradi Moghaddam O, Firouzi S, et al. Effects of pycnogenol on cardiometabolic health: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res. 2019;150:104472.
Luzzi R, Belcaro G, Hu S, et al. Improvement in symptoms and cochlear flow with pycnogenol in patients with Meniere’s disease and tinnitus. Minerva Med. 2014;105(3):245-254.
Pourmasoumi, M, Hadi, A, Mohammadi, H, Rouhani, MH. Effect of pycnogenol supplementation on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytotherapy Research. 2020; 34: 67– 76.
Blazsó G, Gábor M, Schönlau F, Rohdewald P. Pycnogenol accelerates wound healing and reduces scar formation. Phytother Res. 2004;18(7):579-581.
Belviranli M, Okudan N. Well-Known Antioxidants and Newcomers in Sport Nutrition: Coenzyme Q10, Quercetin, Resveratrol, Pterostilbene, Pycnogenol and Astaxanthin. In: Lamprecht M, editor. Antioxidants in Sport Nutrition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2015. Chapter 5.
Furumura M, Sato N, Kusaba N, Takagaki K, Nakayama J. Oral administration of French maritime pine bark extract (Flavangenol(®)) improves clinical symptoms in photoaged facial skin. Clin Interv Aging. 2012;7:275-286.
Grimm T, Skrabala R, Chovanová Z, et al. Single and multiple dose pharmacokinetics of maritime pine bark extract (pycnogenol) after oral administration to healthy volunteers. BMC Clin Pharmacol. 2006;6:4. Published 2006 Aug 3.
Mülek M, Seefried L, Genest F, Högger P. Distribution of Constituents and Metabolites of Maritime Pine Bark Extract (Pycnogenol®) into Serum, Blood Cells, and Synovial Fluid of Patients with Severe Osteoarthritis: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2017;9(5):443. Published 2017 Apr 28.
Rohdewald PJ. Review on Sustained Relief of Osteoarthritis Symptoms with a Proprietary Extract from Pine Bark, Pycnogenol. J Med Food. 2018;21(1):1-4.
Simpson T, Kure C, Stough C. Assessing the Efficacy and Mechanisms of Pycnogenol® on Cognitive Aging From In Vitro Animal and Human Studies. Front Pharmacol. 2019;10:694. Published 2019 Jul 3.
Iravani S, Zolfaghari B. Pharmaceutical and nutraceutical effects of Pinus pinaster bark extract. Res Pharm Sci. 2011;6(1):1-11.
Weichmann F, Rohdewald P. Projected supportive effects of PycnogenolⓇ in patients suffering from multi-dimensional health impairments after a SARS-CoV2 infection. Int J Antimicrob Agents. 2020;56(6):106191.
Kurlbaum M, Mülek M, Högger P. Facilitated uptake of a bioactive metabolite of maritime pine bark extract (pycnogenol) into human erythrocytes. PLoS One. 2013;8(4):e63197. Published 2013 Apr 30.
Belcaro G, Hu S, Cesarone MR, Dugall M. A controlled study shows daily intake of 50 mg of French Pine Bark Extract (Pycnogenol®) lowers plasma reactive oxygen metabolites in healthy smokers. Minerva Med. 2013;104(4):439-446.
Devaraj S, Vega-López S, Kaul N, Schönlau F, Rohdewald P, Jialal I. Supplementation with a pine bark extract rich in polyphenols increases plasma antioxidant capacity and alters the plasma lipoprotein profile. Lipids. 2002;37(10):931-934.
Chovanová Z, Muchová J, Sivonová M, et al. Effect of polyphenolic extract, Pycnogenol, on the level of 8-oxoguanine in children suffering from attention deficit/hyperactivity disorder. Free Radic Res. 2006;40(9):1003-1010.
Bertino L, Guarneri F, Cannavò SP, Casciaro M, Pioggia G, Gangemi S. Oxidative Stress and Atopic Dermatitis. Antioxidants (Basel). 2020;9(3):196. Published 2020 Feb 26.
Kadam DP, Suryakar AN, Ankush RD, Kadam CY, Deshpande KH. Role of oxidative stress in various stages of psoriasis. Indian J Clin Biochem. 2010;25(4):388-392.
Belcaro G, Luzzi R, Hu S, et al. Improvement in signs and symptoms in psoriasis patients with Pycnogenol® supplementation. Panminerva Med. 2014;56(1):41-48.
Kyriazi M, Yova D, Rallis M, Lima A. Cancer chemopreventive effects of Pinus Maritima bark extract on ultraviolet radiation and ultraviolet radiation-7,12,dimethylbenz(a)anthracene induced skin carcinogenesis of hairless mice. Cancer Lett. 2006;237(2):234-241.
Leis Ayres E, Dos Santos Silva J, Eberlin S, Facchini G, Vasconcellos C, Da Costa A. Invitro effect of pine bark extract on melanin synthesis, tyrosinase activity, production of endothelin-1, and PPAR in cultured melanocytes exposed to Ultraviolet, Infrared, and Visible light radiation [published online ahead of print, 2021 May 6]. J Cosmet Dermatol. 2021;10.1111/jocd.14202.
Kim YJ, Kang KS, Yokozawa T. The anti-melanogenic effect of pycnogenol by its anti-oxidative actions. Food Chem Toxicol. 2008;46(7):2466-2471.
Pinto, C.A., Delfes, M.F., Reis, L.M., Garbers, L., Passos, P.C., & Torre, D.S. (2015). The use of pycnogenol in the treatment of melasma. Surgical and Cosmetic Dermatology, 7.
Ποια είναι η εμπειρία σας με την Πυκνογενόλη; Αφήστε ένα σχόλιο παρακατω!
Σχόλια και ερωτήσεις