Συμπληρώματα Υαλουρονικού οξέος για το δέρμα

Οφέλη και πιθανές παρενέργειες
Τα συμπληρώματα Υαλουρονικού οξέος έχουν κάποια πιθανά οφέλη για το δέρμα.

Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή

Το ingestible beauty (ομορφιά που καταπίνεται) κάνει πάταγο στον κόσμο του skincare αυτή τη στιγμή. Όχι, δεν είναι ένα μαγικό χάπι που σε μετατρέπει αμέσως σε μοντέλο. Είναι απλώς ένας όρος που περιγράφει συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν το δέρμα όταν λαμβάνονται από το στόμα. Και τα συμπληρώματα Υαλουρονικού οξέος έχουν τραβήξει πολύ την προσοχή για τα πιθανά οφέλη τους για το δέρμα. Αλλά κάνουν όντως δουλειά;

Νιώθω ότι αξίζει να δοκιμάσετε το πόσιμο Υαλουρονικό, αλλά μπορεί να υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα! 

Σημείωση: Ως “πόσιμο Υαλουρονικό οξύ”, εννοώ οποιαδήποτε μορφή συμπληρώματος: Υγρό, ταμπλέτες ή κάψουλες.

2. Το Υαλουρονικό οξύ στο σώμα μας

Υαλουρονικό οξύ: Μια ουσία με πολλες λειτουργίες 

To Υαλουρονικό οξύ βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα μέρη του σώματός μας και τουλάχιστον το 50% είναι στο δέρμα μας. Είναι βασικός παράγοντας στη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος χάρη στην ικανότητά του να δεσμεύει νερό. Παίζει μεγάλο ρόλο στην επούλωση των πληγών και έχει επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Υαλουρονικό οξύ και μοριακό βάρος

Το Υαλουρονικό οξύ στο σώμα έρχεται σε διάφορα μοριακά βάρη. Το σώμα μας παράγει μια μορφή Υαλουρονικού που έχει υψηλό μοριακό βάρος. Αυτή η μορφή έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αλλά υπό ορισμένες συνθήκες, όπως η έκθεση σε ελεύθερες ρίζες, μετατρέπεται σε Υαλουρονικό χαμηλού μοριακού βάρους. Το τελευταίο είναι προφλεγμονώδες: Δίνει σήματα στο σώμα μας για να προκαλέσει φλεγμονή. Αυξημένα επίπεδα αυτού του τύπου Υαλουρονικού οξέος είναι συχνά παρόντα σε ορισμένες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως το άσθμα. 

Και για να μπλέξουμε ακόμα περισσότερο τα πράγματα, το Υαλουρονικό οξύ πάρα πολύ χαμηλού μοριακού βάρους μπορεί να είναι και αντιφλεγμονώδες και προφλεγμονώδες. Άντε να βρεις άκρη!

Το Υαλουρονικό οξύ στην επιδερμίδα μας μειώνεται με την ηλικία

Σύμφωνα με μια μελέτη, το Υαλουρονικό οξύ στην επιδερμίδα μειώνεται από 0,030% για γυναίκες ηλικίας 19-47 σε 0,015% και 0,007% για γυναίκες ηλικίας 60 και 75 αντίστοιχα

Αυτές οι τιμές διαφέρουν από άτομο σε άτομο και επηρεάζονται επίσης από την κληρονομικότητα και τον τρόπο ζωής. Εάν είστε λάτρης του ήλιου, για παράδειγμα, δεν έχετε μεγάλη τύχη: Η βλάβη από τον ήλιο μειώνει τα επίπεδα του Υαλουρονικού οξέος στο δέρμα μας

Το Υαλουρονικό οξύ εξαφανίζεται εντελώς από την επιδερμίδα του γεροντικού δέρματος, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει στη δερμίδα (το στρώμα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα). Όμως, με πολύ απλά λόγια, δεν λειτουργεί πλέον σωστά, με αποτέλεσμα τις ρυτίδες και την απώλεια ενυδάτωσης.

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα εδώ είναι ότι η σταδιακή πτώση των επιπέδων Υαλουρονικού οξέος στην επιδερμίδα μας είναι αναπόφευκτη για όλους μας. Και η έκθεση στον ήλιο και σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες κάνει τα πράγματα χειρότερα. Και αυτό είναι όλο μέρος της διαδικασίας που προκαλεί ξηρό δέρμα, ρυτίδες και απώλεια ελαστικότητας.

Κι εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα συμπληρώματα με Υαλουρονικό οξύ. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα του Υαλουρονικού οξέος στο σώμα μας λαμβάνοντας το ως συμπλήρωμα.

3. Κάνει δουλειά το πόσιμο Υαλουρονικό οξύ;

Σε δύο μελέτες, τα συμπληρώματα Υαλουρονικού βελτίωσαν σημαντικά το ξηρό δέρμα και μείωσαν τις ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης. Ορισμένοι χρήστες του Reddit έχουν επίσης αναφέρει καλά αποτελέσματα. Το πόσιμο Υαλουρονικό δεν είναι η λύση σε όλα τα δερματικά σας προβλήματα, αλλά μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα από τη ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας. Η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε στις κλινικές δοκιμές ήταν 120 mg, οπότε σας προτείνω να βρείτε ένα συμπλήρωμα που περιέχει περίπου 100-150 mg ανά δόση. 

Οι περισσότεροι ερευνητές στις δοκιμές εργάζονται για μια εταιρεία που κατασκευάζει Υαλουρονικό Οξύ. Τα αποτελέσματα μού φαίνονται έγκυρα, αλλά ελπίζω ότι στο μέλλον θα πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες. Ωστόσο, το πόσιμο Υαλουρονικό βρέθηκε αποτελεσματικό και σε ορισμένες δοκιμές που δεν έχουν δημοσιευτεί στα Αγγλικά.

Μπορεί να χρειαστεί περίπου ένας μήνας πριν αρχίσετε να βλέπετε μια διαφορά στο πρόσωπό σας. Και όπως και με τα καλλυντικά, πρέπει να συνεχίσετε να το παίρνετε για να διατηρήσετε τα αποτελέσματα. Αλλά δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία. Μεταβείτε στο Κεφάλαιο 8 για μερικές προτάσεις προϊόντων σε πολύ προσιτές τιμές!

4. Είναι ασφαλές το πόσιμο Υαλουρονικό οξύ;

4.1. Παρενέργειες από το πόσιμο Υαλουρονικό οξύ

Τα συμπληρώματα Υαλουρονικού οξέος είναι απίθανο να προκαλέσουν παρενέργειες στο δέρμα. Οι εθελοντές στις κλινικές δοκιμές δεν παρουσίασαν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις. Εάν έχετε μια δερματική πάθηση όπως έκζεμα, ψωρίαση ή ροδόχρου ακμή, είναι πολύ απίθανο να έχετε παρενέργειες από το πόσιμο Υαλουρονικό Οξύ. Μπορεί ακόμα και να δείτε κάποια οφέλη από τη βελτιωμένη ενυδάτωση.

Το Υαλουρονικό Οξύ έχει μελετηθεί εκτενώς για τα οφέλη του σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και φαίνεται ότι βοηθάει χωρίς παρενέργειες. Σε μερικές δοκιμές, οι συμμετέχοντες έκαναν εξετάσεις αίματος και δεν βρέθηκαν μη φυσιολογικές ενδείξεις. 

Αλλά πάντα θα υπάρχει κάποιο θέμα, έτσι δεν είναι;

4.2. Πόσιμο Υαλουρονικό οξύ, καρκίνος και διαβήτης

Υαλουρονικό οξύ και καρκίνος

Μια μελέτη από το 2015 προειδοποιεί κατά της χρήσης συμπληρωμάτων Υαλουρονικού οξέος για ασθενείς με καρκίνο. Ο λόγος είναι ότι το Υαλουρονικό Οξύ που παράγεται από το σώμα μας μπορεί να παίζει ρόλο στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Αυτό είναι μόνο εικασία προς το παρόν: Δεν ξέρουμε αν το πόσιμο Υαλουρονικό θα έχει πραγματικά αυτό το αποτέλεσμα. 

Υαλουρονικό οξύ και διαβήτης

Το πόσιμο Υαλουρονικό μπορεί επίσης να μην είναι κατάλληλο για άτομα με διαβήτη. Μια μελέτη από το 2015 περιγράφει πώς ένα φάρμακο που μειώνει την παραγωγή Υαλουρονικού οξέος στο σώμα μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 1. Έτσι, εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, ίσως δεν θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα Υαλουρονικού οξέος στο σώμα σας παίρνοντας το σε συμπλήρωμα! Και πάλι, αυτό είναι απλά μια εικασία.

Συμπέρασμα

Το Υαλουρονικό οξύ που παράγεται από το σώμα μας μπορεί να είναι προβληματικό για άτομα με καρκίνο ή διαβήτη. Αλλά δεν ξέρουμε αν το πόσιμο Υαλουρονικό λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί ακόμα και να είναι ευεργετικό για άτομα με αυτές τις παθήσεις. Ήθελα απλώς να μοιραστώ αυτές τις πληροφορίες μαζί σας, ώστε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. 

Προσωπικά αμφιβάλλω ότι μια μικρή ποσότητα πόσιμου Υαλουρονικού θα σας επηρεάσει εάν έχετε ιστορικό καρκίνου ή διαβήτη. Αλλά είναι καλύτερο να παραμείνετε ασφαλείς. Τα συμπληρώματα με Υαλουρονικό μπορεί να έχουν κάποια οφέλη, αλλά δεν είναι και το σιντριβάνι της νεότητας, οπότε δεν θα χάσετε και τόσα πολλά αν δεν τα πάρετε. Γι’ αυτό προτιμήστε ένα σέρουμ Υαλουρονικού οξέος!

4.3. Είναι ασφαλές το Υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους;

Το Υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους που παράγεται από το σώμα μας προκαλεί φλεγμονή. Έτσι, το μεγάλο ερώτημα είναι αν το Υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρος από τα συμπληρώματα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό. Το Υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους θεωρείται ότι αποσυντίθεται από εντερικά βακτήρια και η τελική μορφή που πηγαίνει στο δέρμα και τις αρθρώσεις σας μπορεί να είναι ευεργετική ούτως ή άλλως. 

Το Υαλουρονικό χαμηλού μοριακού βάρους έχει δοκιμαστεί για τη δράση του ενάντια σε ξηρό δέρμα και ρυτίδες και τα αποτελέσματα ήταν θετικά χωρίς παρενέργειες. Φαίνεται επίσης ότι λειτουργεί για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και υποθέτω ότι, εάν προκαλούσε φλεγμονή, τα αποτελέσματα δεν θα ήταν θετικά. 

Υπάρχει ενδεχόμενο μεροληψίας σε ορισμένες μελέτες, φυσικά. Ωστόσο, δεν βρήκα καμία απόδειξη ότι το χαμηλού μοριακού βάρους ΗΑ από τα συμπληρώματα προκαλεί φλεγμονή. Παρά τα όσα μας λένε ορισμένες εταιρείες που πωλούν συμπληρώματα με Υαλουρονικό υψηλού μοριακού βάρους!

5. Πόσιμο Υαλουρονικό: Συχνές ερωτήσεις

Μπορεί το πόσιμο Υαλουρονικό να αντικαταστήσει το ενέσιμο Υαλουρονικό;

Όχι, εκτός κι εάν θέλετε πάρα πολύ διακριτικά αποτελέσματα. Αλλά μην περιμένετε την εξαφάνιση των ρυτίδων που μπορεί να δώσει το ενέσιμο Υαλουρονικό. Ωστόσο, με το πόσιμο Υαλουρονικό δεν θα καταλήξετε με το λεγόμενο pillow face (αγγλική αργκό για υπερβολικό φούσκωμα στα μάγουλα). Αυτό μάλλον είναι για καλό!

Αλλά δεν βρίσκω κανένα κακό στη χρήση ενός συμπληρώματος Υαλουρονικού εάν έχετε κάνει fillers. Όλα μαζί βοηθούν!

Μπορεί το πόσιμο Υαλουρονικό να αντικαταστήσει το Υαλουρονικό Οξύ σε καλλυντικά;

Δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες για τη δράση ενός συνδυασμού συμπληρωματων και καλλυντικών με Υαλουρονικό οξύ. Υποψιάζομαι ότι δρουν αλληλοσυμπληρωματικά, οπότε η χρήση και των δύο είναι μάλλον ιδανική. Εάν δεν έχετε την οικονομική άνεση να αγοράσετε και τα δύο, νομίζω ότι ένα καλό σέρουμ ή booster με Υαλουρονικό πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας. 

Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι ίσως να έχουν πρόβλημα να βάζουν προϊόντα περιποίησης δέρματος με Υαλουρονικό οξύ, λόγω αναπηριών. Σε αυτήν την περίπτωση, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Τα δισκία είναι συνήθως μικρά και εύκολα στην κατάποση και οι κάψουλες μπορούν να ανοιχτούν και να αναμειχθούν με τροφή ή νερό.

Πρέπει να αποφεύγεται το πόσιμο Υαλουρονικό όταν η υγρασία είναι χαμηλή;

Ακριβώς το αντίθετο. Μία από τις κλινικές δοκιμές πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που θεωρείται εποχή ξηρότητας στην Ιαπωνία. Η ομάδα που πήρε πλασέμπο παρουσίασε αυξημένες ρυτίδες και ξηρότητα του δερματος. Αντιθέτως, οι ομάδες που πήραν Υαλουρονικό οξύ είχαν βελτιωμένη ενυδάτωση.

Το μοριακό βάρος του Υαλουρονικού οξέος επηρεάζει την αποτελεσματικότητά του;

Τρία διαφορετικά μοριακά βάρη δοκιμάστηκαν στις κλινικές δοκιμές. Όλα έκαναν θετική διαφορά. Γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι το μοριακό βάρος έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την αποτελεσματικότητα. 

Ωστόσο, πολλές εταιρείες δεν αναφέρουν το μοριακό βάρος του Υαλουρονικού στα συμπληρώματά τους. Εάν είστε αρκετά γενναίοι για να ρωτήσετε κάποιο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών ακριβώς πόσα kilodaltons είναι το Υαλουρονικό τους, θέλω να μάθω τα πάντα!

Είναι το Υαλουρονικό Νάτριο εξίσου αποτελεσματικό με το Υαλουρονικό Οξύ;

Σύμφωνα με την έρευνά μου, το δραστικό συστατικό σε ορισμένα από τα συμπληρώματα στις μελέτες ήταν το Υαλουρονικό νάτριο (Sodium Hyaluronate) και όχι το Υαλουρονικό Οξύ. Και όλα είχαν θετικό αποτέλεσμα. Επομένως, δεν έχει σημασία αν το συμπλήρωμά σας περιέχει Υαλουρονικό οξύ ή Υαλουρονικό νάτριο. 

Και πιθανότατα περιέχει το τελευταίο, ακόμη και αν η ετικέτα λέει “Υαλουρονικό οξύ (Hyaluronic acid)”! Αυτές οι δύο ονομασίες χρησιμοποιούνται συχνά χωρίς διάκριση σε συμπληρώματα και καλλυντικά. Το Υαλουρονικό νάτριο είναι το άλας του Υαλουρονικού οξέος και έχει λίγο πολύ το ίδιο αποτέλεσμα. Αλλά το όνομά του είναι λιγότερο πιασάρικο!

Είναι κατάλληλο για vegans το πόσιμο Υαλουρονικό Οξύ;

Το Υαλουρονικό οξύ συνήθως προέρχεται από λειρί κότας ή μικροβιακή ζύμωση. Το τελευταίο είναι πολύ πιο κοινό στις μέρες μας και θεωρείται φιλικό προς τους βίγκαν. Έτσι, ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι αν το Υαλουρονικό στο συμπλήρωμά σας είναι κατάλληλο για vegans, σχεδόν σίγουρα είναι. Ωστόσο, ορισμένες κάψουλες παρασκευάζονται από ζωική ζελατίνη.

6. Κλινικές δοκιμές για το πόσιμο Υαλουρονικό οξύ

Δύο κλινικές δοκιμές για τα οφέλη του πόσιμου Υαλουρονικού οξέος για το δέρμα πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία. Οι περισσότεροι από τους ερευνητές σε αυτές τις δοκιμές εργάζονται για την Kewpie, μια εταιρεία που παρασκευάζει Υαλουρονικό οξύ, οπότε αναπόφευκτα υπάρχει ενδεχόμενο μεροληψίας. Ωστόσο, πιστεύω ότι οι μελέτες διεξήχθησαν με σωστό τρόπο. 

Και οι δύο δοκιμές ήταν τυχαιοποιημένες και διπλά τυφλές: Ούτε οι ερευνητές ούτε οι εθελοντές ήξεραν ποιος χρησιμοποιούσε τι. 

Θα σας δώσω μια πολύ σύντομη περίληψη. Απλώς κάντε κλικ στους σχετικούς συνδέσμους για να διαβάσετε πλήρως τις μελέτες!

6.1 Μελέτη για τις ρυτίδες

Μια μελέτη του 2017 εξέτασε την επίδραση ενός συμπληρώματος Υαλουρονικού οξέος στις ρυτίδες. 50 Ιάπωνες άνδρες και γυναίκες ηλικίας 22-59 ετών με πόδι της χήνας ολοκλήρωσαν τη δοκιμή.

Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: Μια ομάδα πήρε πλασέμπο (εικονικό φάρμακο). Οι άλλες δύο ομάδες έλαβαν 120 mg Υαλουρονικό Οξύ καθημερινά για 12 εβδομάδες. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους ήταν το μέσο μοριακό βάρος του Υαλουρονικού οξέος: Περίπου 300 kDa για τη μια ομάδα και 2 kDa για την άλλη. Και τα δύο θεωρούνται χαμηλά μοριακά βάρη, αλλά το 2 kDa είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Αποτελέσματα της μελέτης

Και οι δύο ομάδες που έλαβαν Υαλουρονικό Οξύ είδαν μείωση των ρυτίδων. Όχι μια τεράστια μείωση, φυσικά, αλλά υπήρξε μια εμφανής βελτίωση που διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Ίσως η ομάδα που πήρε το χαμηλότερο μοριακό βάρος (2 kDa) τα πήγε μια ιδέα πιο καλά.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα του πλασέμπο παρουσίασε μια εμφανή αύξηση των ρυτίδων μεταξύ των εβδομάδων 4 και 8. Αυτό μπορεί να συνέβη επειδή η δοκιμή πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, η οποία θεωρείται ξηρή εποχή στην Ιαπωνία. Αντίθετα, οι δύο ομάδες που πήραν Υαλουρονικό οξύ επηρεάστηκαν πολύ λιγότερο από την ξηρή ατμόσφαιρα. 

Έτσι, το πόσιμο Υαλουρονικό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο όταν το δέρμα μας γίνεται πιο ξηρό λόγω της χαμηλής υγρασίας.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε μια πριν-και-μετά εικόνα της περιοχής των ματιών ενός εθελοντή από κάθε ομάδα.

6.2 Μελέτη για το ξηρό δέρμα

Μια μελέτη του 2014 επικεντρώθηκε στο πώς το πόσιμο Υαλουρονικό οξύ μπορεί να ανακουφίσει το ξηρό δέρμα. 61 Ιαπωνεζες ηλικίας 35-60 ετών με ξηρό δέρμα ολοκλήρωσαν τη δοκιμή. 

Μια ομάδα πήρε ένα χάπι πλασέμπο. Οι άλλες δύο ομάδες έλαβαν 120 mg Υαλουρονικού οξέος καθημερινά για έξι εβδομάδες. Η μόνη διαφορά τους ήταν το μοριακό βάρος του Υαλουρονικού οξέος: Περίπου 300 kDa για τη μια ομάδα και 800 kDa για την άλλη. 300 kDa θεωρείται χαμηλό μοριακό βάρος και 800 kDa είναι σχετικά υψηλό.

Αποτελέσματα της μελέτης

Και οι δύο ομάδες που πήραν Υαλουρονικό οξύ είχαν σταθερή βελτίωση στην υγρασία του δέρματος κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων της μελέτης. Τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος της ομάδας του πλασέμπο αυξήθηκαν επίσης αρχικά, αλλά άρχισαν να μειώνονται μετά την 3η εβδομάδα.

Μερικοί εθελοντές που έλαβαν το 300 kDa Υαλουρονικό, είχαν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση για 2 εβδομάδες αφού σταμάτησαν να το παίρνουν. Έτσι, ίσως ορισμένα συμπληρώματα Υαλουρονικού μπορεί να συνεχίσουν να λειτουργούν για λίγο αφού σταματήσετε να τα παίρνετε

6.3. Άλλες κλινικές δοκιμές

Κάποιες άλλες δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία και την Κίνα από το 2001, αλλά δεν μπορούσα να βρω καμία από αυτές στα Αγγλικά. Όλες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πόσιμο Υαλουρονικό βελτιώνει σημαντικά την υγρασία του δέρματος. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε έναν συνοπτικό πίνακα αυτών των δοκιμών στα Αγγλικά.

7. Φόρουμ του Reddit

Υπάρχουν διάφορες συζητήσεις σχετικά με τα συμπληρώματα Υαλουρονικού οξέος στα φόρουμ του Reddit. Κάποιοι χρήστες ανέφεραν παρόμοια αποτελέσματα με αυτά των κλινικών δοκιμών. Θα σας δώσω τρία δείγματα από τρεις διαφορετικές συζητήσεις. Κάντε κλικ στους σχετικούς συνδέσμους για να διαβάσετε ολόκληρη τη συζήτηση!

Η χρήστης blueberrysodapop λέει ότι είδε μια αύξηση στην ελαστικότητα του δέρματος και ότι τόσο το δέρμα της όσο και τα χείλη της φαίνονται πιο γεμάτα. Παίρνει 100 mg κάθε βράδυ. Τα αποτελέσματα εξαφανίζονται όταν σταματά να το παίρνει και είναι λιγότερο δραστικά όταν δεν πίνει αρκετό νερό.

Η χρήστης PootMcGroot λέει ότι υπάρχει ένα μικρό εφέ “φουσκώματος”και ότι και άλλοι το παρατήρησαν. Παίρνει 100 mg ημερησίως για 4 χρόνια για πόνο στο ισχίο. Ο πόνος επίσης εξαφανίστηκε, αλλά επανέρχεται μια εβδομάδα αφότου σταματά να το παίρνει.

Η Χρήστης Sarahlpatt λέει ότι παρατήρησε ότι τα νύχια της μεγαλώνουν γρηγορότερα και ότι είναι πολύ γερά. Αλλά αυτό το εφέ εξασθενεί όταν σταματά να παίρνει το συμπλήρωμα Υαλουρονικού οξέος.

8. Συνιστώμενα συμπληρώματα με Υαλουρονικό οξύ

Εξαιρετικά συμπληρώματα Υαλουρονικού από Lake Avenue Nutrition, California Gold Nutrition και Myvitamins.
Τρία πολύ καλά και οικονομικά συμπληρώματα με Υαλουρονικό οξύ

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα Υαλουρονικού οξέος στην αγορά και μερικά μπορεί να είναι υπερβολικά ακριβά. Έτσι, θα σας προτείνω τρία συμπληρώματα από αξιόπιστες μάρκες που δεν θα σας ξετινάξουν! Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μου, δεν θα έχετε επιπλέον χρεώσεις και θα κερδίσω μια πολύ μικρή προμήθεια που θα βοηθήσει αυτό το blog να συνεχίσει. 

Αλλά παρακαλώ να έχετε υπόψη ότι το πόσιμο Υαλουρονικό μπορεί να μην είναι κατάλληλο για άτομα με ιστορικό καρκίνου ή διαβήτη.

Lake Avenue Nutrition Hyaluronic Acid 100 mg

Ίσως το πιο οικονομικό συμπλήρωμα Υαλουρονικού στην αγορά από μια αξιόπιστη μάρκα. Αυτό χρησιμοποιώ αυτόν τον καιρό. Μερικές φορές είναι και σε προσφορά. Κάθε κάψουλα περιέχει 100 mg. Πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχική δόση και μπορεί να μην χρειάζεστε περισσότερο από αυτό. 

Διατίθεται μόνο στο iHerb, το οποίο στέλνει τις παραγγελίες από τις ΗΠΑ. Έτσι, αν δεν ζείτε στις ΗΠΑ, σας προτείνω να περιορίσετε το κόστος της παραγγελίας σας στο ελάχιστο για να αποφύγετε τις καταραμένες τελωνειακές χρεώσεις! Εκτός κι αν επιλέξετε την αποστολή με DPD, που είναι λίγο πιο ακριβή αλλά περιλαμβάνει αυτές τις χρεώσεις.

Πατήστε εδώ για να το αγοράσετε. 

California Gold Nutrition, Hyaluronic Acid Complex

Επίσης διατίθεται μόνο στο iHerb. Εκτός από 100 mg Υαλουρονικού οξέος, περιέχει εκχυλίσματα φλοιού πεύκου και σπόρου σταφυλιού που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Πατήστε εδώ για να το αγοράσετε.

Myvitamins Hyaluronic Acid

Αυτό το συμπλήρωμα έχει 150 mg ανά κάψουλα, που είναι περισσότερο από τα 125 mg που χρησιμοποιούνται στις δοκιμές. Το σάιτ του Myvitamins έχει πάντα κωδικούς έκπτωσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο check-out, αλλά μερικές φορές μπορείτε να βρείτε καλύτερους κωδικούς έκπτωσης στο διαδίκτυο. Απλά βάλτε στο Google “Myvitamins discount code”! 

Πατήστε εδώ για να το αγοράσετε.

Fraser, J.R.E., Laurent, T.C. and Laurent, U.B.G. (1997), Hyaluronan: its nature, distribution, functions and turnover. Journal of Internal Medicine, 242: 27-33

Baumann, L. (2007), Skin ageing and its treatment. J. Pathol., 211: 241-251.

Longas MO, Russell CS, He XY. Evidence for structural changes in dermatan sulfate and hyaluronic acid with aging. Carbohydr Res. 1987;159(1):127-136

Oe M, Sakai S, Yoshida H, et al. Oral hyaluronan relieves wrinkles: a double-blinded, placebo-controlled study over a 12-week period. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017;10:267-273. Published 2017 Jul 18.

Göllner I, Voss W, von Hehn U, Kammerer S. Ingestion of an Oral Hyaluronan Solution Improves Skin Hydration, Wrinkle Reduction, Elasticity, and Skin Roughness: Results of a Clinical Study. J Evid Based Complementary Altern Med. 2017;22(4):816-823.

Kawada C, Yoshida T, Yoshida H, et al. Ingestion of hyaluronans (molecular weights 800 k and 300 k) improves dry skin conditions: a randomized, double blind, controlled study [published correction appears in J Clin Biochem Nutr. 2015 Jul;57(1):88-9]. J Clin Biochem Nutr. 2015;56(1):66-73.

Lee DH, Oh JH, Chung JH. Glycosaminoglycan and proteoglycan in skin aging. J Dermatol Sci. 2016 Sep;83(3):174-81.
Papakonstantinou E, Roth M, Karakiulakis G. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):253-258.

Tashiro T, Seino S, Sato T, Matsuoka R, Masuda Y, Fukui N. Oral administration of polymer hyaluronic acid alleviates symptoms of knee osteoarthritis: a double-blind, placebo-controlled study over a 12-month period. ScientificWorldJournal. 2012;2012:167928.

Essendoubi, Mohammed & Gobinet, Cyril & Reynaud, Romain & Angiboust, Jean-François & Manfait, M & Piot, Olivier. (2015). Human skin penetration of hyaluronic acid of different molecular weights as probed by Raman spectroscopy. Skin Research and Technology. 22. 10.1111/srt.12228.

Stern R, Maibach HI. Hyaluronan in skin: aspects of aging and its pharmacologic modulation. Clin Dermatol. 2008;26(2):106-122.

CHEN, W.Y.J. and ABATANGELO, G. (1999), Functions of hyaluronan in wound repair. Wound Repair and Regeneration, 7: 79-89.

Simone P, Alberto M. Caution should be used in long-term treatment with oral compounds of hyaluronic acid in patients with a history of cancer. Clin Drug Investig. 2015;35(11):689-692.

Cyphert JM, Trempus CS, Garantziotis S. Size Matters: Molecular Weight Specificity of Hyaluronan Effects in Cell Biology. Int J Cell Biol. 2015;2015:563818.

Meyer LJ, Stern R. Age-dependent changes of hyaluronan in human skin. J Invest Dermatol. 1994 Mar;102(3):385-9.

Ποια είναι η εμπειρία σας με τα συμπληρώματα με Υαλουρονικό οξύ; Αφήστε ένα σχόλιο παρακατω!

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on pinterest

Σχόλια και ερωτήσεις

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Γεια σας, με λένε Τάσο και είμαι ο δημιουργός του Skinchat. Διαβάστε περισσότερα.

SOCIAL