Υποαλλεργικά προϊόντα για το ευαίσθητο δέρμα

ΤΙ σημαίνει πραγματικά το "υποαλλεργικό";
Η λέξη "υποαλλεργικό" δεν είναι εγγύηση ότι κάποιο προϊόν είναι καλό για το ευαίσθητο δέρμα.

Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό σας όταν ακούτε τη λέξη “υποαλλεργικό”; Ένα λευκό φτερό ή τους σπόρους ενός κλέφτη που αιωρούνται στον καταγάλανο ουρανό; Μια ομάδα ελκυστικών επιστημόνων με λευκές ρόμπες που εργάζονται στο εργαστήριο για να δημιουργήσουν τα απόλυτα προϊόντα για το ευαίσθητο δέρμα; Ή κατι τέτοιο! Αλλά είναι τα υποαλλεργικά προϊόντα πραγματικά καλά για το ευαίσθητο δέρμα;

Το “υποαλλεργικό” είναι ένας όρος που μπορεί να είναι πολύ παραπλανητικός για τους καταναλωτές. Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα αξίζουν τον ντόρο και είναι πραγματικά καλά για το ευαίσθητο δέρμα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!

2. Αλήθειες για τα υποαλλεργικά προϊόντα

2.1. “Υποαλλεργικό” και μάρκετινγκ

Το “υποαλλεργικό” είναι μια λέξη που ακούγεται καθησυχαστικά επιστημονική. Αλλά οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν την χρησιμοποιούν για να περιγράψουν καλλυντικά. 

Δεν βρήκα καμία μελέτη που να χρησιμοποιεί τη λέξη “υποαλλεργικό”, με εξαίρεση κάποιες κλινικές δοκιμές που χρηματοδοτούνται από εταιρείες καλλυντικών. Ξέρετε, το είδος της δοκιμής που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να σας πουν ότι «το 89% των γυναικών που χρησιμοποίησαν αυτό το προϊόν είδαν ορατή μείωση των ρυτίδων τους». Ή κατι τέτοιο.

Η λέξη “υποαλλεργικό” χρησιμοποιείται σε έρευνες για εμβόλια και θεραπείες για αλλεργίες, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία!

Σύμφωνα με τον FDA (ο ΕΟΦ της Αμερικής), ο όρος “υποαλλεργικό” χρησιμοποιείται ουσιαστικά για λόγους μάρκετινγκ. Οι δερματολόγοι πιστεύουν ότι δεν έχει ιδιαίτερη αξία για τους καταναλωτές.

Πολύς κόσμος νιώθει σιγουριά όταν αγοράζει υποαλλεργικά προϊόντα. Πιστεύει ότι έχουν περάσει από αυστηρά τεστ για να αποδειχθεί ότι είναι καλά για το ευαίσθητο δέρμα. 

Αλλά οι εταιρείες δεν υποχρεούνται από τον νόμο να κάνουν κάποια συγκεκριμένα τεστ για να επιβεβαιώσουν ότι τα προϊόντα τους δεν θα προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Βασικά ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι τα προϊόντα του είναι υποαλλεργικά. Κανονικά και με τον νόμο!

2.2. Κανονισμοί για τα υποαλλεργικά προϊόντα

Ο FDA προσπάθησε να υποβάλει κανονισμούς για την χρήση του όρου «υποαλλεργικό» στη δεκαετία του ’70. Αλλά οι Clinique και Almay έκαναν έφεση και κέρδισαν. Γιατί οι εταιρείες καλλυντικών είναι πάνω από τον νόμο!

Επειδή η λέξη «υποαλλεργικό» δεν υπάγεται σε κανονισμούς, οι εταιρείες μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν. Μια έρευνα του 2017 βρήκε πιθανά αλλεργιογόνα σε πολλά προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως υποαλλεργικά. Και αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο προϊόντα περιποίησης δέρματος. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2017 βρήκε ότι πολλά υποαλλεργικά βερνίκια νυχιών περιείχαν τουλάχιστον ένα αλλεργιογόνο.

2.3. Τι σημαίνει “υποαλλεργικό”;

Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα υποαλλεργικά προϊόντα έχουν σύνθεση που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων. Υποτίθεται ότι είναι ιδανικά για άτομα με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, που είναι ένας τύπος εκζέματος. Αλλά “υποαλλεργικό” δεν σημαίνει μη αλλεργιογόνο. Ακόμα και τα πιο ήπια προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν ερεθιστικές ή αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιους.

Αυτόν τον καιρό χρησιμοποιώ ένα φτηνό υποαλλεργικό καθαριστικό από το σούπερ-μάρκετ που μου αρέσει πολύ. Αλλά δυστυχώς η ετικέτα λέει “Μηδέν αλλεργιογόνα”. Αυτό είναι παραπλανητικό γιατί το καθαριστικό περιέχει επιφανειοδραστικά, συντηρητικά και άλλα συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Δεν υπάρχει skincare με μηδεν αλλεργιογόνα. Ίσως σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου η ζωή είναι πιο δίκαιη!

3. Ερεθιστική και αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής

Η λέξη “υποαλλεργικό” είναι υπερ-μπερδευτική για πολλούς. Πολύς κόσμος νομίζει ότι ένα υποαλλεργικό προϊόν απλά δεν θα ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα. 

Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ερεθιστικών αντιδράσεων (ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής) και των αλλεργικών αντιδράσεων (αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής). 

Τα υποαλλεργικά προϊόντα υποτίθεται ότι προστατεύουν από την τελευταία πάθηση. Που δεν είναι και πολύ συνηθισμένη!

3.1. Ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής

Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής συμβαίνει όταν μια ουσία προκαλεί άμεση βλάβη στην επιφάνεια του δέρματος. Είναι πολύ κοινή και όλοι την έχουμε περάσει κάποια στιγμή. Περίπου το 80% των περιπτώσεων δερματίτιδας εξ επαφής είναι η ερεθιστική δερματίτιδα.

Η ερεθιστική δερματίτιδα είναι συχνή σε άτομα που χρησιμοποιούν καλλυντικά και μακιγιάζ. Και συνήθως εξαφανίζεται με κάποιες μικρές αλλαγές στη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σας. Ίσως, για παράδειγμα, το δέρμα σας να έγινε πολύ ξηρό και κόκκινο επειδή το πλένατε συχνά με κάποιο σκληρό καθαριστικό. Και αφού κόψατε αυτό το καθαριστικό, ο ερεθισμός σταδιακά εξαφανίστηκε.

Ή ίσως βάζατε καθημερινά ένα προϊόν με πολλή ρετινόλη και μια μέρα ξυπνήσατε με κοκκινίλα και νιφάδες δέρματος να κρέμονται από τα μάγουλά σας. Όλοι το έχουμε περάσει! Αυτό που βιώσατε ήταν σχεδόν σίγουρα ένας τύπος ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής που ονομάζεται ρετινοειδής ερεθιστική δερματίτιδα. ΟΧΙ αλλεργική αντίδραση.

3.2. Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής

Στην αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε μια ουσία που πιστεύει ότι είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Άρα, τα σημάδια ερεθισμού δεν προκαλούνται από την ίδια την ουσία. Ο ένοχος είναι το ανοσοποιητικό σύστημα: Προκαλεί φλεγμονή για να προστατεύσει το σώμα από μια ουσία που λανθασμένα θεωρεί επικίνδυνη. 

Όταν αναπτύξετε δερματική αλλεργία σε μια ουσία, θα είστε πάντα αλλεργικοί σε αυτήν. 

Τα υποαλλεργικά προϊόντα φτιάχνονται κυρίως για άτομα με αυτόν τον τύπο δερματίτιδας εξ επαφής. 

Η σχέση μεταξύ ερεθιστικής και αλλεργικής δερματίτιδας

Η επαναλαμβανόμενη ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής είναι συχνή σε άτομα με έκζεμα. Ο χρόνιος ερεθισμός αποδυναμώνει τον επιδερμικό φραγμό. Αλλά ο διαταραγμένος επιδερμικός φραγμός δεν προστατεύει αποτελεσματικά το δέρμα από αλλεργιογόνα. Και τότε τα αλλεργιογόνα μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα και προκαλούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί αλλεργική δερματίτιδα.

Με λίγα λόγια, η ερεθιστική δερματίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργική δερματίτιδα.

4. Τα υποαλλεργικά προϊόντα είναι καλά για ευαίσθητο δέρμα;

Εάν τα υποαλλεργικά προϊόντα κατασκευάζονται πράγματι για άτομα με δερματικές αλλεργίες, τότε, θεωρητικά, τα περισσότερα άτομα με ευαίσθητο δέρμα δεν τα χρειάζονται! Μόνο περίπου το 20% της δερματίτιδας εξ επαφής προκαλείται από αλλεργιογόνα

Ωστόσο, υποψιάζομαι ότι ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν το “υποαλλεργικό” ως γενικό όρο για προϊόντα που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν κάθε είδους ερεθισμό. Και πολλά υποαλλεργικά προϊόντα είναι καλά για το ευαίσθητο δέρμα επειδή δεν είναι φορτωμένα με ερεθιστικές ουσίες. Όχι όλα, βέβαια! Ορισμένα υποαλλεργικά προϊόντα δεν είναι καθόλου καλά για το ευαίσθητο δέρμα.

Τα μη ερεθιστικά προϊόντα μπορεί επίσης να μειώσουν έμμεσα τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων. Όπως ανέφερα παραπάνω, ο χρόνιος ερεθισμός μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργική δερματίτιδα. Έτσι, χρησιμοποιώντας προϊόντα που δεν ερεθίζουν το δέρμα σας, μειώνετε και τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων.

5. Πώς να βρείτε κατάλληλα υποαλλεργικά προϊόντα

Μερικά υποαλλεργικά προϊόντα αξίζουν τον ντόρο επειδή είναι καλά για το ευαίσθητο δέρμα. Μερικοί άλλα… μάλλον όχι. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν συστατικά που δεν είναι καλά για το ευαίσθητο δέρμα. 

Και μην περιμένετε κανένα υποαλλεργικό προϊόν να έχει μηδέν αλλεργιογόνα. Ακόμα και προϊόντα με πολύ καλά συστατικά θα προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιους.

Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε αν ένα προϊόν είναι κατάλληλο για εσάς είναι με το να μάθετε να διαβάζετε τις λίστες των συστατικών. Αλλά δεν έχουν όλοι τον χρόνο ή την ενέργεια για να το κάνουν αυτό! Θα σας δώσω λοιπόν έναν σύντομο οδηγό συστατικών που ίσως πρέπει να αποφύγετε όταν ψάχνετε για υποαλλεργικά προϊόντα.

Άρωμα, αιθέρια έλαια, συντηρητικά και επιφανειοδραστικά σε υποαλλεργικά προϊόντα ίσως είναι ακατάλληλα για κάποιους με ευαίσθητο δέρμα.

6. Άρωμα

Εάν κοιτάζετε για υποαλλεργικά προϊόντα, ελέγξτε τη λίστα συστατικών. Το άρωμα συνήθως αναγράφεται ως “fragrance” ή “parfum”. 

Κάποια υποαλλεργικά προϊόντα περιέχουν άρωμα. Η La Roche Posay ισχυρίζεται ότι το άρωμα σε ορισμένα προϊόντα της είναι υποαλλεργικό. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσει ερεθισμό. Το άρωμα μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα. 

Παρεμπιπτόντως, ορισμένα συστατικά αρώματος μπορεί να προκαλέσουν και αλλεργική και ερεθιστική δερματίτιδα επαφής

Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι καλύτερο να αποφεύγετε το άρωμα εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, ειδικά σε προϊόντα χωρίς ξέβγαλμα. Δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, άλλωστε. Ή τουλάχιστον βάζετε μόνο ένα προϊόν με άρωμα την ίδια στιγμή, κατά προτίμηση καθαριστικό. 

Αιθέρια έλαια

Έχω δει υποαλλεργικά προϊόντα για μωρά που χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια λεβάντας. Καθόλου καλό! Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής στα μωρά έχει αυξηθεί. Δεν συνιστώ αιθέρια έλαια για άτομα με ευαίσθητο δέρμα, ειδικά μωρά. Απλά και μόνο επειδή τα αιθέρια έλαια είναι φυσικά, δεν σημαίνει ότι είναι και καλά για το ευαίσθητο δέρμα.

Ορισμένα προϊόντα μπορεί να περιέχουν συστατικά που προέρχονται από αιθέρια έλαια. Κάποια που χρησιμοποιούνται συχνά: Citral, Coumarin, Limonene, Citronellol, Eugenol, Linalool και Geraniol.

7. Συντηρητικά

Όλα τα συντηρητικά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Τα περισσότερα υποαλλεργικά προϊόντα περιέχουν συντηρητικά.

Ο κίνδυνος από τα Parabens και την Phenoxyethanol (φαινοξυαιθανόλη) είναι σχετικά χαμηλός. Το ίδιο ισχύει και για την Ethylhexylglycerin (αιθυλεξυλογλυκερίνη).

Από την άλλη πλευρά, τα Methylchloroisothiazolinone και Methylchloroisothiazolinone μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ και ο Καναδάς έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους σε προϊόντα χωρίς ξέβγαλμα. Κατά τη γνώμη μου, είναι καλύτερο να τα αποφύγετε εντελώς εάν το δέρμα σας είναι επιρρεπές σε αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα συντηρητικά είναι ένα αναγκαίο κακό

Τα συντηρητικά είναι απαραίτητα για τα περισσότερα προϊόντα που περιέχουν νερό, υποαλλεργικά και μη. Ένα προϊόν που λήγει σε 12 μήνες μετά το άνοιγμα, διαρκεί τόσο πολύ λόγω των συντηρητικών. Διαφορετικά, θα χάλαγε μέσα σε λίγες μέρες.

Έτσι, αναπόφευκτα, τα περισσότερα υποαλλεργικά προϊόντα με βάση το νερό περιέχουν συντηρητικά. Εάν το δέρμα σας δεν μπορεί να αντέξει καθόλου τα συντηρητικά, η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε προϊόντα χωρίς νερό με βάση το λάδι ή τη σιλικόνη

Το νερό αναγράφεται συνήθως ως “water” ή “aqua” στα συστατικά. Τα συντηρητικά βρίσκονται συνήθως στο τέλος της λίστας συστατικών.

Υποαλλεργικά προϊόντα χωρίς συντηρητικά

Οι Avene, La Roche Posay και A-Derma έχουν μερικά υποαλλεργικά προϊόντα με βάση το νερό χωρίς συντηρητικά. Αυτό συμβαίνει χάρη σε μια ειδικά σχεδιασμένη αεροστεγή συσκευασία που δεν αφήνει καθόλου τον αέρα να έρθει σε επαφή με το προϊόν. 

Για περισσότερες πληροφορίες, ελέγξτε τις Tolérance Extrême της Avène, Toleriane Ultra της La Roche Posay και Exomega Control Sterile Cosmetics της A-Derma. Τα προϊόντα σε αυτές τις γραμμές δεν είναι και ΤΟΣΟ συναρπαστικά, αλλά εάν το δέρμα σας δεν αντέχει τα συντηρητικά, θα μπορούσαν να είναι σωτήρια.

8. Επιφανειοδραστικά

Τα επιφανειοδραστικά είναι τα συστατικά στα καθαριστικά που καθαρίζουν και κάποια κάνουν και αφρό. Βρίσκονται σε σχεδόν όλα τα προϊόντα καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένων και των υποαλλεργικών. Δεν υπάρχει κάτι κακό εδώ: Είναι αναγκαία για τον αποτελεσματικό καθαρισμό. Αλλά μόνο και μόνο επειδή ένα καθαριστικό ονομάζεται υποαλλεργικό, δεν σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσει ερεθιστικές ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Επιφανειοδραστικά και ερεθιστική δερματίτιδα

Ο συχνός καθαρισμός με σκληρά καθαριστικά μπορεί να διαταράξει τον φραγμό του δέρματος και να προκαλέσει ερεθιστική δερματίτιδα. Και όπως ανέφερα παραπάνω, ο διαταραγμένος επιδερμικός φραγμός μπορεί να προκαλέσει και αλλεργική δερματίτιδα. Σε αυτήν την περίπτωση, ένα υποαλλεργικό καθαριστικό καταλήγει να είναι… υπεραλλεργικό. Επειδή μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις έμμεσα, διαταράσσοντας τον επιδερμικό φραγμό.

Έχω χρησιμοποιήσει υποαλλεργικά καθαριστικά που έκαναν πολύ ξηρό το δέρμα μου. Δεν είναι όλα τα υποαλλεργικά καθαριστικά απαλά στο δέρμα. Ή μερικά μπορεί να είναι τέλεια για ένα άτομο και απαίσια για άλλο. Το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό. Εάν το δέρμα σας τρίζει από καθαριότητα μετά τον καθαρισμό, αυτό μάλλον δεν είναι καλό σημάδι!

Επιφανειοδραστικά και αλλεργική δερματίτιδα

Ορισμένα επιφανειοδραστικά που θεωρούνται ήπια και κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Και βρίσκονται συχνά σε υποαλλεργικά προϊόντα. Μερικά κοινά από αυτά είναι: Decyl Glucoside, Lauryl Glucoside, Caprylyl/Capryl Glucoside, Cetearyl Glucoside, Coco-Glucoside, Sodium Lauryl Sulphate και Cocamidopropyl Betaine. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα πάθουν αλλεργίες από αυτά, φυσικά. Αλλά εάν το δέρμα σας είναι επιρρεπές σε αλλεργική δερματίτιδα, έχετε υπόψη ότι το υποαλλεργικό καθαριστικό σας μπορεί να μην είναι και τόσο άγιο! Και επειδή έχει την ταμπέλα του υποαλλεργικού, μπορεί να μην σας περάσει καν από το μυαλό ότι είναι ο ένοχος για κάποια δερματική αντίδραση που αντιμετωπίζετε. 

Καθαριστικά για ευαίσθητο δέρμα

Από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι τα επιφανειοδραστικά συχνά έχουν κακή φήμη χωρίς να το αξίζουν. Το ότι ένα ένα καθαριστικό περιέχει Sodium Laureth Sulphate, δεν σημαίνει ότι είναι και κακό για το δέρμα. Όλα είναι θέμα σωστής σύνθεσης

Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, βεβαιωθείτε ότι το υποαλλεργικό καθαριστικό σας περιέχει ενυδατικά και καταπραϋντικά συστατικά όπως έλαια, Stearic Acid, Sodium PCA, Sodium Hyaluronate και Glycerin. 

Έχω ήπια ψωρίαση και θεωρώ ότι τα έλαια στα καθαριστικά κάνουν όλη τη διαφορά. Μόνο η γλυκερίνη δεν αρκεί!

9. Όλα τα άλλα συστατικά

Τα υποαλλεργικά προϊόντα με σωστή σύνθεση μπορεί πράγματι να είναι καλά για το ευαίσθητο δέρμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι 100% ασφαλή. Ακόμα και τα πιο ήπια συστατικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιους. Ή ένας συγκεκριμένος συνδυασμός τους μπορεί να προκαλεί προβλήματα

Εάν είστε επιρρεπείς σε αλλεργικές αντιδράσεις, ίσως είναι καλή ιδέα να δοκιμάζετε προϊόντα στο χέρι σας μία ή δύο φορές πριν τα εφαρμόσετε στο πρόσωπό σας.

Kartono F, Maibach HI. Irritants in combination with a synergistic or additive effect on the skin response: an overview of tandem irritation studies. Contact Dermatitis. 2006 Jun;54(6):303-12. 

De Benedetto A, Kubo A, Beck LA. Skin barrier disruption: a requirement for allergen sensitization?. J Invest Dermatol. 2012;132(3 Pt 2):949-963. 

Yu SH, Sood A, Taylor JS. Patch Testing for Methylisothiazolinone and Methylchloroisothiazolinone-Methylisothiazolinone Contact Allergy. JAMA Dermatol. 2016;152(1):67–72.

Novak-Bilić G, Vučić M, Japundžić I, Meštrović-Štefekov J, Stanić-Duktaj S, Lugović-Mihić L. IRRITANT AND ALLERGIC CONTACT DERMATITIS – SKIN LESION CHARACTERISTICS. Acta Clin Croat. 2018;57(4):713-720. 

Murphy PB, Atwater AR, Mueller M. Allergic Contact Dermatitis. [Updated 2020 Nov 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-.

Nelson JL, Mowad CM. Allergic Contact Dermatitis: Patch Testing Beyond the TRUE Test. J Clin Aesthet Dermatol. 2010;3(10):36-41.

Ananthapadmanabhan, K.P., Moore, D.J., Subramanyan, K., Misra, .M. and Meyer, F. (2004), Cleansing without compromise: the impact of cleansers on the skin barrier and the technology of mild cleansing. Dermatologic Therapy, 17: 16-25.

Boozalis E, Patel S. Clinical utility of marketing terms used for over-the-counter dermatologic products. J Dermatolog Treat. 2018;29(8):841-845. 

Panico A, Serio F, Bagordo F, et al. Skin safety and health prevention: an overview of chemicals in cosmetic products. J Prev Med Hyg. 2019;60(1):E50-E57. Published 2019 Mar 29.

Yazar K, Johnsson S, Lind ML, Boman A, Lidén C. Preservatives and fragrances in selected consumer-available cosmetics and detergents. Contact Dermatitis. 2011;64(5):265-272.

Gilmour, N, Kimber, I, Williams, J, Maxwell, G. Skin sensitization: Uncertainties, challenges, and opportunities for improved risk assessment. Contact Dermatitis. 2019; 80: 195– 200.

Lazzarini R, Hafner MFS, Lopes ASA, Oliari CB. Allergy to hypoallergenic nail polish: does this exist?. An Bras Dermatol. 2017;92(3):421-422. 

Andersen, Klaus E. MD, PhD Ethylhexylglycerin—a Contact Allergen in Cosmetic Products, Dermatitis: November/December 2012 – Volume 23 – Issue 6 – p 291

Sasseville, Denis MD, FRCPC; Stanciu, Monica MD Allergic Contact Dermatitis From Ethylhexylglycerin in Sunscreens, Dermatitis: January/February 2014 – Volume 25 – Issue 1 – p 42-43

Ποια είναι η εμπειρία σας με τα υποαλλεργικά προιοντα; Αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω!

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on pinterest

Σχόλια και ερωτήσεις

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Γεια σας, με λένε Τάσο και είμαι ο δημιουργός του Skinchat. Διαβάστε περισσότερα.

SOCIAL