Περιεχόμενα
1. Εισαγωγή
Η Νιασιναμίδη και η Βιταμίνη C είναι δύο πολύ ισχυρά συστατικά.
Η Βιταμίνη C δεν χρειάζεται εισαγωγή. Όλοι ξέρουν τις αντιγηραντικές της ιδιότητες, ακόμη οι αρχάριοι στο skincare που το αγαπημένο τους προϊόν εξακολουθεί να είναι εκείνη η Nivea στο μπλε μεταλλικό κουτί!
Η Νιασιναμίδη είναι μια μορφή Βιταμίνης Β3 που συχνά ο κόσμος νομίζει λανθασμένα ότι είναι αποκλειστικά συστατικό κατά της ακμής. Αλλά προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτό: Βελτιωμένη ενυδάτωση, αντιοξειδωτική προστασία, μείωση καφέ κηλίδων και προστασία από τις ρυτίδες.
Και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για για να χρησιμοποιήσετε και τα δύο συστατικά. Δουλεύουν με διαφορετικούς τρόπους για να βελτιώσουν την υγεία του δέρματός σας. Αλλά ένα πολύ σημαντικό υπαρξιακό ερώτημα βασανίζει την κοινότητα του skincare εδώ και χρόνια: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα η Βιταμίνη C και η Νιασιναμίδη;
2. Τι συμβαίνει με τη Βιταμίνη C και τη Νιασιναμίδη;
Μόνο το Ασκορβικό Οξύ λέγεται ότι αλληλεπιδρά με τη Νιασιναμίδη.
Όπως γνωρίζουν ήδη οι περισσότεροι οπαδοί του skincare, υπάρχουν πολλές μορφές Βιταμίνης C στα καλλυντικά. Η μόνη μορφή βιταμίνη C που πιστεύεται ότι αλληλεπιδρά με τη Νιασιναμίδη είναι το Ασκορβικό Οξύ. Είναι το ίδιο είδος Βιταμίνης C που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά. Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν υπάρχει σε ένα προϊόν που χρησιμοποιείτε, δείτε τα συστατικά: Θα αναγράφεται ως Ascorbic Acid, L’Ascorbic Acid ή Ascorbate. Η τελευταία ονομασία σπάνια χρησιμοποιείται και δεν πρέπει να συγχέεται με το Tetrahexyldecyl Ascorbate, που είναι μια διαφορετική μορφή Βιταμίνης C.
Γιατί αυτός ο συνδυασμός φημολογείται ότι είναι κακός;
Ένας συχνός ισχυρισμός είναι ότι η Νιασιναμίδη, όταν συνδυάζεται με το Ασκορβικό Οξύ, μετατρέπεται σε Νιασίνη. Η Νιασίνη είναι επίσης μια μορφή Βιταμίνης Β3. Δεν χρησιμοποιείται στα καλλυντικά, αλλά όχι επειδή είναι αναποτελεσματική: Μπορεί να προκαλέσει έντονο κοκκίνισμα και τσίμπημα, αλλά αυτές οι παρενέργειες είναι παροδικές και όχι λόγος ανησυχίας.
Ωστόσο, η Νιασίνη μερικές φορές βρίσκεται σε συμπληρώματα Βιταμίνης Β. Εάν κοκκινισατε ποτέ σαν παντζάρι αφού ήπιατε μια βιταμίνη συμπλέγματος B, τώρα ξέρετε γιατί!
Έτσι, στο παραπάνω σενάριο, θα δείτε μεν αποτελέσματα από τη Νιασιναμίδη, αλλά με δυσάρεστα συμπτώματα.
Σύμφωνα με κάποιες πιο ανησυχητικές φήμες, το μείγμα Νιασιναμίδης και Ασκορβικού Οξέος μετατρέπει τον αγαπημένο σας αντιοξειδωτικό ορό σε Γκρέμλιν: Οξειδώνει το Ασκορβικό Οξύ, καθιστώντας το άχρηστο ή ακόμη και βλαβερό για το δέρμα σας. Και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στο σχηματισμό Υπεροξειδίου Υδρογόνου (το οξυζενέ λαϊκιστί), μια ουσία που μπορεί να δράσει ως προ-οξειδωτικό. Αυτό είναι το αντίθετο του αντιοξειδωτικού. Όχι κάτι το καλό στα σίγουρα.
3. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Βιταμίνη C και τη Νιασιναμίδη ταυτόχρονα;
Οι ειδικοί του skincare συμφωνούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα το Ασκορβικό Οξύ και τη Νιασιναμίδη χωρίς πρόβλημα. Τα περισσότερα επιχειρήματα κατά του συνδυασμού αυτού βασίζονται σε παρερμηνείες επιστημονικών ερευνών από τη δεκαετία του 60. Η επιστήμη των καλλυντικών έχει εξελιχθεί πολύ από τότε!
Εάν τα έχετε χρησιμοποιήσει χωρίς προβλήματα, συνεχίστε έτσι. Το δέρμα σας μόνο όφελος θα δει από αυτόν τον συνδυασμό. Αποφύγετε τον μόνο εάν αισθάνεστε ότι ερεθίζει το δέρμα σας.
Ίσως κάποιοι νιώθετε έκπληξη ακούγοντάς το αυτό. Το ίδιο και εγώ. Πίστευα ότι το θέμα αυτού του άρθρου ήταν κάπως αμφιλεγόμενο, όπως τα parabens και το οινόπνευμα. Αλλά δεν είναι.
Υπάρχουν ακόμα πολλά άρθρα σε περιοδικά ομορφιάς και αναρτήσεις στα σόσιαλ που μας λένε να πούμε όχι στον συνδυασμό των συστατικών αυτών. Αλλά, όχι! Αυτή η πληροφορία είναι ξεπερασμένη.
4. Απόψεις ειδικών του skincare
Σ’ αυτό το πολύ ενημερωτικό άρθρο, ο χημικός καλλυντικών Stephen Alain Ko εξηγεί ότι η Νιασιναμίδη δεν οξειδώνει τη Βιταμίνη C. Λέει επίσης ότι το σενάριο κοκκινίσματος από ταυτόχρονη εφαρμογή των συστατικών αυτών είναι πολύ απίθανο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα.
Σε αυτό το εξαιρετικό άρθρο στο Byrdie, ο χημικός καλλυντικών Perry Romanowski εξηγεί ότι ακόμα και αν ένα προϊόν περιέχει και τα δύο συστατικά, θα είναι και πάλι εντάξει αν αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου. Τα καλλυντικά σας δεν πρέπει να εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες ούτως ή άλλως!
Στο ίδιο άρθρο, η δερματολόγος Emily Arch έχει ένα καλό επιχείρημα: Η Βιταμίνη C βρίσκεται φυσικά στο δέρμα μας. Όντως το υγιές δέρμα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις Ασκορβικού Οξέος. Εάν ο συνδυασμός Νιασιναμίδης-Βιταμίνης C ήταν προβληματικός, όλος ο κόσμος που χρησιμοποιεί Νιασιναμίδη θα βίωνε παρενέργειες.
Η Nicki Zevola από το Futurederm συμφωνεί επίσης ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια τα συστατικά αυτά ταυτόχρονα.
Γνώμη της Deciem
Η μόνη αξιόπιστη πηγή που είναι κατά του συνδυασμού αυτού είναι η Deciem. Σε περίπτωση που μόλις προσγειωθήκατε στον πλανήτη Γη, η Deciem είναι η εταιρεία πίσω από τις εξαιρετικά δημοφιλείς εταιρείες Niod και The Ordinary. Το σάιτ της εταιρείας μας συμβουλεύει να χρησιμοποιούμε αυτά τα προϊόντα σε διαφορετικές ώρες, επειδή “η Νιασιναμίδη μπορεί να επηρεάσει την ακεραιότητα της Βιταμίνης C“.
Αν και είμαι μεγάλος οπαδός της Deciem, δεν είμαι σίγουρος πού βασίζεται η συμβουλή αυτή. Αλλά είμαι σίγουρος ότι ορισμένοι δημοφιλείς youtubers που μας λένε να αποφύγουμε τον συνδυασμό Νιασιναμίδης-Βιταμίνης C, απλώς επαναλαμβάνουν τις πληροφορίες από το σάιτ της Deciem χωρίς να ελέγξουν άλλες πηγές.
5. Τι λέει ο κόσμος
5.1. Φόρουμ του Reddit
Επειδή πιστεύω ότι και οι προσωπικές εμπειρίες έχουν σημασία, έκανα μια έρευνα στα φόρουμ του Reddit. Κάποιοι όντως ανέφεραν ότι το πρόσωπό τους κοκκίνισε από τη χρήση Νιασιναμίδης και Βιταμίνης C.
Μερικοί χρήστες το ερμήνευσαν ως ένδειξη ότι η Νιασιναμίδη μετατράπηκε σε Νιασίνη λόγω της Βιταμίνης C. Όπως ανέφερα παραπάνω, η Νιασίνη είναι η μορφή της Βιταμίνης Β3 που δεν χρησιμοποιείται στα καλλυντικά επειδή προκαλεί κοκκίνισμα και τσίμπημα. (Σημειωση: Το κοκκίνισμα της Νιασίνης δεν είναι στην πραγματικότητα ερεθισμός του δέρματος, αν και μοιάζει.)
Αισθάνομαι ότι οι περισσότεροι χρήστες βίωσαν κάτι λιγότερο φαντεζί: Ερεθισμό. Το Ασκορβικό Οξύ είναι ένα ισχυρό συστατικό και μπορεί να προκαλέσει τσίμπημα και κοκκίνισμα από μόνο του. Και ούτε τη Νιασιναμίδη την ανέχονται όλοι.
5.2. Η προσωπική μου εμπειρία
Χρησιμοποιώ συχνά Νιασιναμίδη και Ασκορβικό Οξύ μαζί όταν ξυπνάω. Δεν έχω αντιμετωπίσει προβλήματα, μόνο οφέλη από αυτόν τον συνδυασμό.
Πρέπει να επισημάνω ότι χρησιμοποιώ ένα σέρουμ βιταμίνης C 30% που δεν περιέχει καθόλου νερό. Είναι μια πολύ υψηλή περιεκτικότητα Βιταμίνης C, αλλά εξακολουθώ να την βρίσκω αρκετά ήπια. Τα προϊόντα Ασκορβικού Οξέος με βάση το νερό είναι πιο σκληρά στο δέρμα μου, με ή χωρίς Νιασιναμίδη. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή το χαμηλό pH (πε-χά) τους τα κάνει πολύ όξινα για το δέρμα μου.
6. Συμπέρασμα
Εάν έχετε χρησιμοποιήσει Νιασιναμίδη και Ασκορβικό Οξύ χωρίς προβλήματα, τότε δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξετε κάτι. Είναι ένας τέλειος συνδυασμός για το δέρμα.
Εάν έχετε δει παρενέργειες που δεν φεύγουν με συχνή χρήση, απλώς χρησιμοποιήστε τα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ή ακολουθήστε το παράδειγμά μου και χρησιμοποιήστε έναν ορό Ασκορβικού Οξέος χωρίς νερό, όπως αυτόν από τα The Ordinary.
Ή μπορείτε να κάνετε αλλαγή σε μια μορφή Βιταμίνης C που είναι πολύ απίθανο να αλληλεπιδράσει με τη Νιασιναμίδη: Ascorbyl Glucoside, Magnesium Ascorbyl Phosphate και Ascorbyl Tetraisopalmitate είναι όλες εξαιρετικές επιλογές.
7. Συστάσεις προϊόντων
Niacinamide 10% and Zinc 1% από The Ordinary
Ένα πολύ δημοφιλές προϊόν στα άτομα με ακμή. Αλλά όπως ανέφερα παραπάνω, η Νιασιναμίδη είναι επίσης ένα τέλειο αντιγηραντικό συστατικό. Πολύ οικονομικό, οπότε αν θέλετε να πειραματιστείτε με τη Νιασιναμίδη, ξεκινήστε με αυτό. Το χρησιμοποιώ και στο πρόσωπο και στο λαιμό μου.
Πατήστε εδώ για να το αγοράσετε.
Vitamin C Suspension 30% in Silicone από The Ordinary
Αυτή είναι η Βιταμίνη C που χρησιμοποιώ. Θεωρώ ότι συνδυάζεται μια χαρά με τη Νιασιναμίδη χωρίς ερεθισμούς. Επίσης δεν την νιώθεις βαριά στο δέρμα. Η τιμή είναι ασυναγώνιστη, φυσικά.
Πατήστε εδώ για να το αγοράσετε.
Vitamin C Serum από The Inkey List
Αυτό είναι ολόιδιο με τη Βιταμίνη C της The Ordinary που ανέφερα παραπάνω. Αν δεν μπορείτε να βρείτε τη μια, πάρτε την άλλη.
Πατήστε εδώ για να το αγοράσετε.
20% Ascorbyl Tetraisopalmitate από The Ordinary
Αυτός ο ορός Βιταμίνης C δεν περιέχει Ασκορβικό Οξύ. Εάν δείτε ότι το Ασκορβικό Οξύ ερεθίζει το δέρμα σας ή αλληλεπιδρά με τη Νιασιναμίδη, δοκιμάστε το. Η 20% περιεκτικότητα είναι πολύ υψηλή, γι’ αυτό βάζετε μικρή ποσότητα.
8. Πηγές
Guttman, D.E. and Brooke, D. (1963), Solution phase interaction of nicotinamide with ascorbic acid. J. Pharm. Sci., 52: 941-945.
Ahmad, I., Sheraz, M.A., Ahmed, S., Bano, R. and Vaid, F.H.M. (2012), Photochemical interaction of ascorbic acid with riboflavin, nicotinamide and alpha‐tocopherol in cream formulations. International Journal of Cosmetic Science, 34: 123-131
Wohlrab J, Kreft D. Niacinamide – mechanisms of action and its topical use in dermatology. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(6):311-315.
Tanno O, Ota Y, Kitamura N, Katsube T, Inoue S. Nicotinamide increases biosynthesis of ceramides as well as other stratum corneum lipids to improve the epidermal permeability barrier. Br J Dermatol. 2000;143(3):524-531.
Levin J, Momin SB. How much do we really know about our favorite cosmeceutical ingredients?. J Clin Aesthet Dermatol. 2010;3(2):22-41.
Gehring W. Nicotinic acid/niacinamide and the skin. J Cosmet Dermatol. 2004 Apr;3(2):88-93.
Kamanna VS, Ganji SH, Kashyap ML. The mechanism and mitigation of niacin-induced flushing. Int J Clin Pract. 2009;63(9):1369-1377.
Murphy EC, Friedman AJ. Hydrogen peroxide and cutaneous biology: Translational applications, benefits, and risks. J Am Acad Dermatol. 2019;81(6):1379-1386.
Ποια είναι η εμπειρία σας με τη Νιασιναμίδη και τη Βιταμίνη C; Αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω!
Σχόλια και ερωτήσεις