Πρέπει να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας το πρωί;

Τι λένε οι δερματολόγοι και επιστημονικές μελέτες.
Πολύς κόσμος αναρωτιέται αν πρέπει να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας το πρωί.

Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή

Όταν άρχισα να ασχολούμαι με το skincare το 2006, η στάνταρ συμβουλή των ειδικών ήταν ότι πρέπει να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας το πρωί.

Αλλά κάπου γύρω στο 2010, το κίνημα αποφυγής του σαπουνιού άρχισε να κερδίζει έδαφος. Ξαφνικά, έσκαγαν στο ίντερνετ ιστορίες ανθρώπων που έλυσαν όλα τα δερματικά τους προβλήματα όταν σταμάτησαν να πλένονται. Η καθαριότητα δεν ήταν πια μισή αρχοντιά.

Ευτυχώς για εμάς που μας αρέσει η αίσθηση της καθαρότητας, υπάρχει μέση λύση: Κάποιοι μπλόγκερ και δερματολόγοι μας συμβουλεύουν να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας τη νύχτα και απλά να του ρίχνουμε λίγο νερό το πρωί. Αλλά πρέπει να κοψουμε όντως τον πρωινό καθαρισμό;

2. Πρέπει να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας το πρωί;

Δεν υπάρχει συμφωνία για το αν πρέπει να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας το πρωί. Μερικοί δερματολόγοι πιστεύουν ότι πρέπει να το κάνουμε, λόγω των βακτηρίων, των νεκρών κυττάρων του δέρματος, των αλλεργιογόνων και του ιδρώτα που συσσωρεύονται στη μαξιλαροθήκη και στο δέρμα μας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αλλά ορισμένοι ειδικοί του δέρματος πιστεύουν ότι είναι λίγο υπερβολή. Είναι ένα από αυτά τα πράγματα όπου πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη δική σας κρίση. 

Ως δημοσιογράφος, η δουλειά μου είναι να σας δώσω όλα τα στοιχεία για να βγάλετε τη δική σας άποψη. 

Προετοιμαστείτε για μερικές αηδιαστικές λεπτομέρειες!

3. Μαξιλαροθήκες: Ένας θαυμαστός νέος κόσμος

3.1. Οι μαξιλαροθήκες κρύβουν εκατομμύρια βακτήρια

Όταν ήμουν παιδί στη δεκαετία του ’80, τα έπαιξα όταν διάβασα σε ένα περιοδικό μουσικής ότι ο Prince έβαζε να του αλλάζουν τα σεντόνια κάθε μέρα. Δεν έχω ιδέα αν αυτό ήταν αλήθεια, αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν μια παράλογη απαίτηση ντίβας: Οι μαξιλαροθήκες είναι παιδική χαρά για βακτήρια. 

Μια μελέτη σε εθελοντές έδειξε ότι οι μαξιλαροθήκες που δεν είχαν αλλαχτεί για μια εβδομάδα περιείχαν πάνω από 17.000 φορές τον αριθμό των βακτηρίων που βρέθηκαν σε ένα κάθισμα τουαλέτας! Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά για κάθε επιπλέον εβδομάδα που οι μαξιλαροθήκες έμεναν άπλυτες.

Εάν το πρόσωπό σας άγγιζε το κάθισμα της τουαλέτας σας, δεν θα το πλένατε; Ξέρω, είναι ένα πολύ απίθανο σενάριο, αλλά θα μπορούσε να συμβεί αν υποφέρατε τις συνέπειες μιας βραδιάς με πολύ αλκοόλ!

Οι γνώμες για τον αντίκτυπο αυτών των βακτηρίων είναι διχασμένες 

Αυτοί οι απρόσκλητοι μουσαφιραίοι στο μαξιλάρι μας μπορεί να μην είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά ο αντίκτυπός τους στο δέρμα μας είναι αμφιλεγόμενος.

Σε ένα άρθρο στο Good Housekeeping, η Debra Jaliman, καθηγήτρια Δερματολογίας, λέει ότι πρέπει να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας το πρωί για να αφαιρέσουμε τα βακτήρια που συσσωρεύονται στο δέρμα.

Σε ένα άρθρο στο Self, η δερματολόγος Whitney Bowe λέει ότι τα βακτήρια που μαζεύονται στις μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια μας μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του δέρματός μας. Το μικροβίωμα είναι βασικά οι τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που υπάρχουν φυσικά στο δέρμα μας. Η Δρ Bowe λέει ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα του δέρματός μας μπορούν να προκαλέσουν ακμή και ακόμη και έκζεμα.

Σε ένα άρθρο στο Allure, η δερματολόγος Ranella Hirch λέει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για αυτά τα βακτήρια. Ωστόσο, αναφέρει ότι είναι πιο πιθανό να είναι πρόβλημα για άτομα με ακμή.

3.2. Ακάρεα, σκόνη, προϊόντα ομορφιάς και ιδρώτας

Η μαξιλαροθήκη σας ευνοεί την πολυπολιτισμικότητα. Δεν θέλει μόνο βακτήρια.

Άκαρεα σκόνης 

Το δέρμα μας αποβάλλει 30.000 έως 40.000 κύτταρα καθημερινά και μερικά από αυτά καταλήγουν στη μαξιλαροθήκη μας. Οι νιφάδες δέρματος είναι μια λιχουδιά για τα ακάρεα σκόνης, που ευδοκιμούν σε όλες τις περιοχές του κρεβατιού μας. Το μαξιλάρι μας έχει ήδη άπειρα ακάρεα, αλλά πολλά από αυτά θα βρουν το δρόμο για τη μαξιλαροθήκη μας. Τα ακάρεα σκόνης δεν είναι πρόβλημα για όλους, αλλά  μπορούν να προκαλέσουν ατοπική δερματίτιδα.

Σκόνη

Όσο περισσότερο παραμένει η μαξιλαροθήκη στο μαξιλάρι μας, τόσο περισσότερη σκόνη θα μαζέψει. Ανάλογα με το πού μένετε, η σκόνη σπιτιού μπορεί να περιέχει ακάρεα σκόνης, νιφάδες δέρματος ανθρώπων και κατοικίδιων, γύρη, διάφορα είδη ρύπων και άλλα ωραία πράγματα.

Προϊόντα περιποίησης δέρματος και μαλλιών

Απομεινάρια από καλλυντικά που χρησιμοποιείτε το βράδυ μπορεί να καταλήξουν στη μαξιλαροθήκη σας. Ιδιαίτερα κάποιες βαριές ενυδατικές και λάδια που το δέρμα σας δεν απορροφά πλήρως. Το ίδιο ισχύει και για κοντίσιονερ και προϊόντα για στυλιζάρισμα μαλλιών. 

Ιδρώτας

Μερικές φορές ιδρώνουμε τη νύχτα και μέρος του ιδρώτα μπορεί να στεγνώσει στο πρόσωπό μας ή να καταλήξει στις μαξιλαροθήκες μας. Αυτό εξαρτάται προφανώς από τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου μας. Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να μας κάνουν να ιδρώνουμε τη νύχτα, όπως άγχος, φάρμακα και εμμηνόπαυση.

4. Υπερβολικό καθάρισμα

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πλύσιμο του προσώπου μας δύο φορές την ημέρα είναι συνταγή για ξηρό και ερεθισμένο δέρμα

Επίσης πιστεύεται ότι το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να κάνει το λιπαρό δέρμα ακόμη πιο λιπαρό, αναγκάζοντάς το να παράγει περισσότερο λάδι. Υπάρχει κάποια αλήθεια σ’ αυτό: Το δέρμα που έχει ξεραθεί υπερβολικά από το πολύ πλύσιμο μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά παράγοντας ακόμα πιο πολύ λάδι.

Είναι ο καθαρισμός η πηγή όλων των κακών;

Πόσες φορές έχετε πετύχει μια ανάρτηση ή ένα βίντεο που λέει “Σταμάτησα να πλένω το πρόσωπό μου και δείτε τι συνέβη”; Αυτό που συνέβη ήταν απλά ένα θαύμα. Πιο φωτεινό, απαλό δέρμα χωρίς ακμή. Ακόμα και χωρίς ρυτίδες. Αυτό δεν θέλουμε όλοι;

Αλλά στοιχηματίζω ότι όλοι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που δεν πλένουν τα πρόσωπά τους και έχουν πολύ έντονη ακμή. Ή ρυτίδες και πολύ ανομοιόμορφο τόνο δέρματος. Δεν έπλενα ποτέ το πρόσωπό μου στις αρχές των ’20 μου και τα σπυράκια στο μέτωπό μου δεν είχαν κανένα πρόβλημα με αυτό!

Έχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που λένε ότι το δέρμα τους βελτιώθηκε αφού σταμάτησαν τον καθαρισμό (το πρωί ή εντελώς) χρησιμοποιούσαν σκληρά καθαριστικά. Ή ίσως ακόμη και καθαρό σαπούνι, το οποίο, αν και φυσικό, μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός της επιδερμίδας σας. 

Υπάρχουν πολλά καθαριστικά που είναι απαλά στο δέρμα. Ακόμα και εξαιρετικά ευαίσθητο ή ατοπικό δέρμα

Καθαρισμός δύο φορές την ημέρα και ακμή

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας λέει ότι το να πλένουμε το πρόσωπό μας πολλές φορές την ίδια μέρα μπορεί να επιδεινώσει την ακμή, αλλά συνιστά να πλένουμε το πρόσωπό μας πρωί και βράδυ. Και κλινικές δοκιμές έδειξαν επίσης ότι ο καθαρισμός δύο φορές την ημέρα με ένα ήπιο καθαριστικό μειώνει την ακμή. Μία μελέτη αναφέρει μάλιστα ότι το “υπερβολικό πλύσιμο προσώπου μπορεί να μην είναι τόσο υπεύθυνο (για την ακμή) όσο πιστεύαμε προηγουμένως“.

5. Η γνώμη μου και μερικές συμβουλές

 Αφού έκανα την έρευνά μου για αυτό το άρθρο, δεν θα δω ποτέ ξανά το μαξιλάρι μου με τον ίδιο τρόπο! 

Μερικά από αυτά τα υπέροχα πράγματα στη μαξιλαροθήκη σας θα καταλήξουν σίγουρα στο δέρμα σας. Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να τα παγιδεύουμε με καλλυντικά και μακιγιάζ.

Γι’ αυτό, εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα skincare ή μακιγιάζ το πρωί, σας συνιστώ να καθαρίζετε το πρόσωπό σας πρώτα. Και οπωσδήποτε εάν έχετε ακμή, έκζεμα ή ροδόχρου ακμή. Δεν χρειάζεστε ένα ισχυρό καθαριστικό το πρωί που να κάνει αφρο: Μόνο ένα ήπιο καθαριστικό λάδι ή μια λοσιόν καθαρισμού θα κάνουν τη δουλειά.

Εάν δεν θέλετε να καθαρίσετε το πρόσωπό σας το πρωί, σας προτείνω να αλλάζετε τις μαξιλαροθήκες σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Εάν μπορείτε να μπείτε στη διαδικασία, φυσικά! Αλλά δεν χρειάζεται να αλλάξετε ΟΛΑ τα σκεπάσματά σας, μόνο τη μαξιλαροθήκη. Αυτό είναι λιγότερο βασανιστικό από το να αλλάζετε την παπλωματοθήκη, έτσι δεν είναι;

6. Συνιστώμενα προϊόντα

Τρία τέλεια προϊόντα για να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας το πρωί.
Ήπια καθαριστικά από DHC, Cerave, και Sukin.

Cerave Hydrating Cleanser

Ένα πολύ οικονομικό, πολύ ήπιο καθαριστικό που δεν κάνει αφρό. Ίσως πολύ ήπιο για να αφαιρέσετε επίμονο αντηλιακό και μακιγιάζ, αλλά όσο πρέπει για τον πρωινό καθαρισμό σας. 

Πατήστε εδώ για να το αγοράσετε.

Cerave Moisturising Lotion

Ξέρω, ξέρω. Δεν είναι καθαριστικό. Αλλά η σύνθεσή του είναι πολύ παρόμοια με το Cerave Hydrating Cleanser που ανέφερα παραπάνω. Είναι το αγαπημένο μου καθαριστικό το πρωί. Εάν το δοκιμάσετε, θα εκπλαγείτε με το πόσο καλά ξεπλένεται χωρίς να ξηραίνει καθόλου το δέρμα. Και φυσικά κάνει διπλή δουλειά ως ελαφριά ενυδατική χωρίς άρωμα!

Πατήστε εδώ για να το αγοράσετε.

DHC Cleansing Oil

Ένα καθαριστικό λάδι που έχει πολλές εξαιρετικές κριτικές, τόσο από άτομα που πάσχουν από ακμή όσο και από άτομα με ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα. Οι χρήστες λένε ότι ξεπλένεται χωρίς να αφήνει μια λιπαρή αίσθηση.

Πατήστε εδώ για να το αγοράσετε.

Sukin Sensitive Cleansing Lotion

Ένα εξαιρετικά ήπιο καθαριστικό που έχω δοκιμάσει. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, είναι αρκετά ήπιο για να το χρησιμοποιήσετε ως ενυδατική λοσιόν. Το νιώθεις πολύ ενυδατικό και ταιριάζει ιδιαίτερα σε άτομα με πολύ ξηρό δέρμα. 

Αλλά μπορεί να μην είναι κατάλληλο για άτομα με ακμή εξαιτίας όλων των λαδιών που περιέχει.

Πατήστε εδώ για να το αγοράσετε.

Woodcock AA, Steel N, Moore CB, Howard SJ, Custovic A, Denning DW. Fungal contamination of bedding. Allergy. 2006;61(1):140-142.

Siebers R, Nam HS, Crane J. Permeability of synthetic and feather pillows to live house dust mites and house dust. Clin Exp Allergy. 2004;34(6):888-890.

Mills S, Siebers R, Wickens K, Crane J, Purdie G, Fitzharris P. House dust mite allergen levels in individual bedding components in New Zealand. N Z Med J. 2002;115(1151):151-153.

Grice EA, Segre JA. The skin microbiome [published correction appears in Nat Rev Microbiol. 2011 Aug;9(8):626]. Nat Rev Microbiol. 2011;9(4):244-253.

Hoffmann AR, Proctor LM, Surette MG, Suchodolski JS. The Microbiome: The Trillions of Microorganisms That Maintain Health and Cause Disease in Humans and Companion Animals. Veterinary Pathology. 2016;53(1):10-
21.

Norris PG, Schofield O, Camp RD. A study of the role of house dust mite in atopic dermatitis. Br J Dermatol. 1988;118(3):435-440.

Bumbacea RS, Corcea SL, Ali S, Dinica LC, Fanfaret IS, Boda D. Mite allergy and atopic dermatitis: Is there a clear link? (Review). Exp Ther Med. 2020;20(4):3554-3560.

Arlian LG, Elder BL, Morgan MS. House dust mite extracts activate cultured human dermal endothelial cells to express adhesion molecules and secrete cytokines. J Med Entomol. 2009;46(3):595-604.

Layton DW, Beamer PI. Migration of contaminated soil and airborne particulates to indoor dust. Environ Sci Technol. 2009;43(21):8199-8205.

Choi JM, Lew VK, Kimball AB. A single-blinded, randomized, controlled clinical trial evaluating the effect of face washing on acne vulgaris. Pediatr Dermatol. 2006;23(5):421-427.

Choi YS, Suh HS, Yoon MY, et al. A study of the efficacy of cleansers for acne vulgaris. J Dermatolog Treat. 2010;21(3):201-205.

Walters RM, Mao G, Gunn ET, Hornby S. Cleansing formulations that respect skin barrier integrity. Dermatol Res Pract. 2012;2012:495917.

Mukhopadhyay P. Cleansers and their role in various dermatological disorders. Indian J Dermatol. 2011;56(1):2-6.

Draelos ZD. The effect of a daily facial cleanser for normal to oily skin on the skin barrier of subjects with acne. Cutis. 2006;78(1 Suppl):34-40.

Ποια είναι η εμπειρία σας με τον πρωινό καθαρισμό; Αφήστε ένα σχόλιο παρακατω!

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on pinterest

Σχόλια και ερωτήσεις

guest
2 Σχόλια
παλιότερα
νεότερα πιο δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments

Γεια σας, με λένε Τάσο και είμαι ο δημιουργός του Skinchat. Διαβάστε περισσότερα.

SOCIAL