Οι άντρες χρειάζονται διαφορετικά προϊόντα περιποίησης προσώπου από τις γυναίκες;

Τι μας λένε οι κλινικές μελέτες
Οι άντρες δεν χρειάζονται διαφορετικά προϊόντα περιποίησης προσώπου από τις γυναίκες.

Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή

Οι ημέρες που το skincare των περισσότερων ανδρών αποτελούνταν από άφτερ σέιβ μες το οινόπνευμα και το άρωμα έχουν περάσει προ πολλού. Έτσι εύχομαι! Όλο και περισσότεροι άνδρες στρέφονται στο skincare για να αποτρέψουν την ακμή, τη γήρανση του δέρματος και άλλα δερματικά προβλήματα και για καλό λόγο: Ξέρω από προσωπική εμπειρία ότι τα σωστά προϊόντα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Αυτή η τάση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να επεκτείνουν την αγορά τους οι εταιρείες καλλυντικών, φυσικά. Αλλά οι άντρες χρειάζονται προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για το δέρμα τους; Δεν νομίζω! Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί.

2. Τι μας λέει η επιστήμη

Βασικά, τίποτα. Όταν γράφω κάποιο άρθρο, περνώ πολλή ώρα ερευνώντας όσο το δυνατόν περισσότερες κλινικές μελέτες. Όχι με αυτό, όμως! Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι οι άνδρες χρειάζονται διαφορετικά προϊόντα.

Ανδρικό και γυναικείο δέρμα

Αυτό που οι μελέτες έχουν πράγματι δείξει είναι ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες γενικές διαφορές μεταξύ δέρματος ανδρών και γυναικών. Για παράδειγμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ανδρικό δέρμα είναι πιο λιπαρό λόγω της τεστοστερόνης. Μπορεί να είναι και παχύτερο επίσης, αλλά αυτό δεν ισούται με λιγότερες ρυτίδες. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι άνδρες εμφανίζουν πιο βαθιές ρυτίδες από τις γυναίκες.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλοι οι άνδρες έχουν λιπαρότερο ή παχύτερο δέρμα από τις γυναίκες. Αυτά είναι μόνο μερικά γενικά συμπεράσματα. Υπάρχουν εκατομμύρια άνδρες με πολύ ξηρό δέρμα και υπάρχουν πολλές γυναίκες με πολύ παχύ δέρμα.

Οι διαφορές αυτές δεν σημαίνουν κάτι.

Άραγε αυτές οι γενικές διαφορές μας δείχνουν όντως ότι οι άνδρες χρειάζονται διαφορετικά προϊόντα; Ανεξάρτητα από το ποιος κερδίζει τον αγώνα του πιο λιπαρού δέρματος, υπάρχουν πολλοί άνδρες ΚΑΙ γυναίκες με λιπαρό δέρμα που είναι επιρρεπές στην ακμή. Και έχει σημασία ποιος είναι πιο “χοντρόπετσος”; Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ξεχάστε την επιστήμη και ρίξτε μια ματιά γύρω σας: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εμφανίζουν ρυτίδες, καφέ κηλίδες και χαλάρωση, αργά ή γρήγορα. Τουλάχιστον η γήρανση του δέρματος υποστηρίζει την ισότητα των φύλων!

Όλα είναι θέμα μάρκετινγκ.

Πολλά άρθρα σε δημοφιλείς ιστοσελίδες  και διάφοροι influencers χρησιμοποιούν αυτά τα συμπεράσματα ως επιχειρήματα για να πείσουν τους άνδρες ότι χρειάζονται διαφορετικά προϊόντα από τις γυναίκες. Στοιχηματίζω ότι πολλοί από εσάς έχετε διαβάσει κάπου ότι το αντρικό δέρμα χρειάζεται διαφορετικά προϊόντα γιατί είναι 10% παχύτερο. Ή 20%. Ή 25%. Εξαρτάται από την πηγή σας!

3. Είναι καλά τα προϊόντα περιποίησης προσώπου για άνδρες;

Τα περισσότερα δεν είναι, δυστυχώς.

3.1. Τα περισσότερα είναι απλές ενυδατικές

Το περισσότερο skincare για άνδρες είναι πολύ αδιάφορο. Μπορώ να αποκωδικοποιήσω οποιαδήποτε ετικέτα συστατικών και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα περισσότερα προϊόντα που εξέτασα είναι πολύ απλές ενυδατικές.

Μην μπλέκετε την ενυδάτωση με την αντιγήρανση.

Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: H ενυδάτωση από μόνη της δεν αρκεί αν θέλετε να καταπολεμήσετε τα σημάδια γήρανσης. Είναι ένα σημαντικό μέρος της ρουτίνας σας κατά της γήρανσης, ειδικά εάν έχετε ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα. Και η ενυδάτωση μπορεί να κάνει τις ρυτίδες σας να δείχνουν λιγότερο εμφανείς.

Αλλά τα καλύτερα αντιγηραντικά συστατικά προσφέρουν κάτι περισσότερο από ενυδάτωση: Διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν τις καφέ κηλίδες και κάνουν το δέρμα σας πιο ομοιόμορφο. Στην καλύτερη περίπτωση, τα περισσότερα προϊόντα για άνδρες περιέχουν μόνο μια μικρή ποσότητα αυτών των συστατικών που δεν αρκεί για να κάνει τη διαφορά.

3.2. Τα προϊόντα για άντρες περιέχουν συχνά ερεθιστικά συστατικά

Το οινόπνευμα και το άρωμα είναι πολύ συνηθισμένα σε προϊόντα για άνδρες, συχνά σε υψηλές περιεκτικότητες.

Οινόπνευμα

Το οινόπνευμα είναι ένα αμφιλεγόμενο συστατικό: Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πολύ κακό για το δέρμα και κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι είναι εντάξει. Δεν είμαι προσωπικά οπαδός και ποτέ δεν χρησιμοποιώ προϊόντα με οινόπνευμα στο πρόσωπό μου. Ερεθίζει και ξηραίνει το δέρμα μου και αυτό ισχύει και για πολλούς άλλους ανθρώπους.

Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο συνηθισμένο στα προϊόντα για άνδρες. Στους περισσότερους άντρες δεν αρέσουν τα προϊόντα που κάνουν το δέρμα τους να κολλάει ή να νιώθει βαρύ. Και το οινόπνευμα βοηθά τα προϊόντα να στεγνώνουν γρηγορότερα χωρίς να τα νιώθει κανείς βαριά στο δέρμα του.

Άρωμα

Το άρωμα είναι ένα άλλο αμφιλεγόμενο συστατικό που προσωπικά βρίσκω πολύ ερεθιστικό. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αρώματα και μερικά μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο από άλλα.

Τι σκοπό εξυπηρετεί; Βασικά, ένα προϊόν με σαγηνευτική μυρωδιά είναι πιο ελκυστικό. Οι περισσότερες γυναίκες που γνωρίζω, όταν δοκιμάζουν ένα νέο προϊόν, το τρίβουν στο χέρι τους και στη συνέχεια το μυρίζουν. Αλλά ξέρετε κάτι; Και οι άντρες το κάνουν αυτό!

Επίσης, μια αντρική μυρωδιά μπορεί να είναι κάπως καθησυχαστική για τους άνδρες: Το να βάζουν έναν ορό δεν είναι και τόσο γυναικεία συνήθεια τελικά!

4. Συστάσεις προϊόντων

Προϊόντα περιποίησης προσώπου που συστήνω για άντρες
Survival 0 από τη NIOD, Bakuchiol από THE INKEY LIST  και Buffet+Copper Peptides από THE ORDINARY

Ευτυχώς, πολλές εξαιρετικές εταιρείες skincare χρησιμοποιούν σήμερα γιούνισεξ συσκευασίες. Ακολουθούν μερικά προϊόντα που έχω χρησιμοποιήσει και ο ίδιος και συστήνω ανεπιφύλακτα

Survival 0 από τη Niod

Αυτός είναι ένας ορός που χρησιμοποιώ καθημερινά και συστήνω πολύ σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μην μπερδεύεστε από τη χαμηλή τιμή: Είναι πολύ αποτελεσματικό προϊόν, συνδυάζοντας αντιοξειδωτικά, αντι-ερεθιστικά και ενυδατικά συστατικά. Α, και είναι πολύ ελαφρύ στο δέρμα χωρίς να έχει καθόλου οινόπνευμα! Ξεχάστε τη ξεχωριστή κρέμα ματιών και χρησιμοποιήστε αυτό και κάτω από τα μάτια σας.

Πατήστε εδώ για να το αγοράσετε.

Buffet+Copper Peptides 1% από The Ordinary

Ένα πολύ ισχυρό μείγμα αντιγηραντικών πεπτιδίων. Επίσης εξαιρετικό για την περιοχή κάτω από τα μάτια. Μπορείτε να βάζετε το Survival 0 το πρωί και αυτό το βράδυ.

Πατήστε εδώ για να το αγοράσετε.

Bakuchiol από The Inkey List

Η bakuchiol είναι ένα συστατικό που μπορεί να έχει δράση που μοιάζει με αυτήν της ρετινόλης με λιγότερο ερεθισμό. Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ρετινόλη, ξεκινήστε με αυτό.

Πατήστε εδώ για να το αγοράσετε.

Rahrovan S, Fanian F, Mehryan P, Humbert P, Firooz A. Male versus female skin: What dermatologists and cosmeticians should know. Int J Womens Dermatol. 2018;4(3):122-130. Published 2018 Jun 22.

Mogensen M, Morsy H, A, Thrane L, Jemec G, B, E: Morphology and Epidermal Thickness of Normal Skin Imaged by Optical Coherence Tomography. Dermatology 2008;217:14-20.

Gambichler T, Matip R, Moussa G, Altmeyer P, Hoffmann K. In vivo data of epidermal thickness evaluated by optical coherence tomography: effects of age, gender, skin type, and anatomic site. J Dermatol Sci. 2006;44(3):145-152.

Tsukahara K, Hotta M, Osanai O, Kawada H, Kitahara T, Takema Y. Gender-dependent differences in degree of facial wrinkles. Skin Res Technol. 2013;19(1):e65-e71.

Luebberding S, Krueger N, Kerscher M. Skin physiology in men and women: in vivo evaluation of 300 people including TEWL, SC hydration, sebum content and skin surface pH. Int J Cosmet Sci. 2013;35(5):477-483.

Bissett DL, Oblong JE, Berge CA. Niacinamide: A B vitamin that improves aging facial skin appearance. Dermatol Surg. 2005 Jul;31(7 Pt 2):860-5; discussion 865.

Ποια είναι η εμπειρία σας με προϊόντα περιποίησης προσώπου για άντρες; Αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω!

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on whatsapp
Share on pinterest

Σχόλια και ερωτήσεις

guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Γεια σας, με λένε Τάσο και είμαι ο δημιουργός του Skinchat. Διαβάστε περισσότερα.

SOCIAL